Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen фітопат. відкриті пит..docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
55.08 Кб
Скачать

6.Деформація плодів.

Деформація плодів сливи, аличі, вільхи, черемхи, тополі --- Викликається голосумчастими грибами з роду Taphrina. Зараження відбувається міцелієм або сумкоспорами, які проникають в зав’язь через квітки в період цвітіння. Під дією патогена відбувається гіпертрофія (збільшення в об’ємі) клітин, що призводить до значного збільшення плодів (утв. кишенькові плоди). Насіння в них відсутнє і вони передчасно опадають (в середині червня). Зимує гриб міцелієм та сумкоспорами в бруньках, тріщинах кори (в захищених місцях).Заходи боротьби: голубе обприскування 3-4% розчином мідного купоросу (можна додати інсектицид і емульгатор для кращого прилипання). Деформація плодів (від латів.deformatio-спотворення) інфекційні хвороби плодів, що викликаються грибками і які характеризуються інтенсивним зміною їх форми, кольору, анатомічного будівлі. Деформація плодів розвивається у вегетаційний період. У цих плодах насіння не утворюються чи недорозвиненими. Деформація плодів тополі викликає гриб Taphrinajo-hansonii Т.rhizophora. Міцелій збудника зимує в бруньках, а навесні, після цвітіння, проникає в плоди. Жіночі сережки розростаються, насіння них формуються. Поверхня уражених плодів покривається жовто-жовтогарячим шаром сумок із суперечками. При масовому розвитку хвороба призводить до зниження виходу і забезпечення якості насіння. Деформація плодів вільхи викликає гриб Taphrinaalni. Після цвітіння вільхи міцелій гриба проникає в свої плоди й викликає деформацію лусочок, які перетворюються на потворні листоподібні утворення довжиною до 2 см.

7.Вегетативне тіло гриба.

Вегетативне тіло гриба наз. міцелієм або грибницею. Грибниця являє собою систему тонких часто розгалужених і переплетених між собою гіф(трубочок), розташованих на поверхні ураженого органа або в середині нього. Міцелій має велику загальну поверхню, за допомогою якої осмотичним шляхом надходять вода і поживні речовини, необхідні для його живлення. Гіфи грибів можуть бути без перегородки, тобто одноклітинними або багатоклітинними.Крім звичайних гіфів гриби формують видозмінені гіфи, які виконують певні, часто специфічні, функції. Пряжки- дугоподібні гіфи, які зєднують сусідні клітини. Апресорії - у вигл.присоски , служать для щільного прилягання гриба до субстрату. Гаусторії - для взяття поживних речовин безпосередньо з клітини. Вії - для утримання спор гриба на субстраті. Придатки - дляутримання плодових тіл на субстраті. Ризоїди - прикріплення гриба до субстрату та його живлення. Столони - поширення гриба по субстрату та передачі поживних речовин на відстані.

8.Пліснява насіння і плодів.

На уражених органах з’являється характерний наліт міцелію та спороношення різних видів грибів. Пліснява суттєво не впливає на схожість насіння, але свідчить про порушення режимів зберігання. Якщо вчасно не прийняти заходів по знищенню джерела плісняви (сире приміщення чи сире насіння), то на уражених органах починають розвиватися інші збудники, які призводять до руйнування останніх. При пліснявій хворобі насіння на його поверхні з’являється грибниця і спори грибів у вигляді пухнастих нальотів або дернинок різного забарвлення. Цвіль викликають сапротрофні гриби. Зараження відбувається в лісі або при транспортуванні, однак інтенсивний розвиток хвороби починається при неправильному зберіганні насіння і особливого в надмірно вологих умовах. Спочатку пліснява розвивається на поверхні, що мало впливає на схожість насіння. Але часто через різні пошкодження або внаслідок тривалої дії гриба на зовнішні оболонки гіфи проникають всередину насіння, і воно втрачає схожість. Найчастіше пліснявіють великі соковиті плоди і насіння(каштана, дуба, бука). Цю хворобу звичайно викликають представники мітоспорових грибів і мукоральні гриби із зигоміцетів. Розрізняють зелені, чорні, рожеві, сірі і головчасті плісняви. До найбільш розповсюджених відносяться зелена пліснява, яка викликається грибами із роду Penicillium. Вони харак.прямих, безбарвних. При уражені насіння представниками цього роду утворюються яскраві іржаво-бурі або червонуваті, чітко облямовані плями, які поступово зливаються Грибниця швидко проникає всередину насіння, яке буріє стає крихким і втрачає схожіть. Чорна пліснява, рожева пліснява, сіра пліснява, головчаста пліснява.