Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen фітопат. відкриті пит..docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
55.08 Кб
Скачать

51.Утворення і призначення цисти

Циста- клітина, яка утворюється в результаті статевого процесу, після злиття статевих клітин, має товсту (подвійну) оболонку і служить для перенесення грибом несприятливих умов оточуючого середовища.

52.Поперечний рак дуба

Збудник не відомий

Інфекція проникає в рослину тільки в зоні гладенької кори, утворюючи велику кількість невеликих пухлин. З часом деякі пухлини припиняють свій ріст, а інші муфтоподібно розростаються. Відомі три стадії розвитку поперечного раку: закрита, перехідна й відкрита форма. В кінцевій стадії хвороби (відкрита форма) кора розтріскується, оголюючи деревину. Поширенню хвороби сприяє строката дубова попелиця

53.Утворення і призначення ооспор

Ооспора – спора, яка утворилася в результаті статевого процесу (оогамія), який полягає у злитті двох різних за формою і розмірами статевих клітин. Жіноча статева клітина – оогоній – більша, куляста; чоловіча – антеридій – продовгувата, дрібніша. Ооспора після періоду спокою проростає у зооспорангій, або в коротку гіфу із зооспорангієм на кінці чи безпосередньо в міцелій. Оогамія характерна для ооміцетів.

54.Бактеріальний рак ясену (туберкульоз

Інфекція проникає в рослину за допомогою комах а також через механічні пошкодження. В місцях уражень утворюється мокнуча пляма або невелика пухлина з часом кора розтріскується і утвор.виразка. При сильному ураженні верхня частина всихає.

55.Утворення і призначення спор безстатевого походження

Утворення зооспорангіїв з зооспорами. - На добре розвиненому міцелії, який знаходиться в сприятливих умовах і має достатньо поживних речовин для свого розвитку утворюються вирости – зооспорангії. Це - кулясті утворення з отвором, всередині яких формуються рухомі зооспори. Вони мають два джгутики і здатні самостійно рухатися у воді та в грунті з підвищеною вологістю. Вилітають через отвір при дозріванні.

На відміну від попередньої форми розмноження, в спорангіях формуються нерухомі спорангіоспори. Вони звільняються із спорангія тільки після руйнування його оболонки. В одному спорангію може бути до 70 тис. спор.

Найбільш досконалою формою безстатевого розмноження є утворення конідій (конес – пил). На відміну від спорангіоспор та зооспор конідії утворюються екзогенно на поверхні спеціальних гіфів – конідієносців і вільно розносяться потоками вітру й дощу в міру дозрівання. Конідії можуть бути як безбарвні, так і забарвлені, як поодинокі, так і в ланцюжках, як одноклітинні, так і багатоклітинні.

Конідії можуть виростати на окремих конідієносцях і в період вегетації утворювати декілька генерацій конідій. Коли вони створюють пучки, то називаються: спородохії, коремії, ложе, пікніки-

56.«Відьмині мітли

Збудники – голосумчасті гриби з роду Taphrina

Хвороба характеризується патологічним розростанням вкорочених пагонів з утворенням куща або мітли. Листочки цих пагонів, як правило, хлоротичного забарвлення, менші за розмірами, дещо деформовані. На них утворюється міцелій із спороношенням гриба – сумками, які розміщуються прямо на міцелії.

Суттєвої шкоди хвороба не завдає, але в місцях утворення мітли спостерігається утворення пухлин.