Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen фітопат. відкриті пит..docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
55.08 Кб
Скачать

38.Ценангіоз (усихання гілок і пагонів сосни)

Збудник – Cenangium abietis . слабкі паразити або напівпаразити.

Зараження відбувається сумкоспорами, які проникають через різні пошкодження. Хвоя уражених пагонів спочатку червоніє, а потім буріє і опадає, а на мертвих гілках гриб формує конідіальне спороношення у вигляді невеликих чорних крапок – пікнід. Ближче до осені на цих же пагонах формується сумчасте спороношення – округлі апотеції, які розміщуються групами. Гриб викликає некроз кори і руйнування смоляних ходів, що супроводжується інтенсивним витоком живиці. Уражуються тільки ослаблені дерева. При норм. рості дерев сприяє очищенню стовбурів від мертвих гілок та сучків до відмирання призводить тільки ослабені дерева.

39.Статевий процес аскоміцетів

Аскоміцети-сумчасті гриби. Статевий процес сумчастих грибів називається гаметангіогамія. При цьому статева клітина утворюється не відразу , а деякий час запліднена жіноча клітина архікарп, який складається із аскогонуі трихогіни, розвивається у вигляді міцелію, який відрізняється від вегетативного диплоїдним набором хромосом. На цьому міцелії формуються сумки з сумкоспорами. Сумки аскоміцетів являють собою мішковидні чи булавовидні утворення, всередині яких, як правило, формується 8 сумкоспор. Будова плодових тіл, форма сумок і сумкоспор, спосіб їх звільнення й розповсюдження – важливі ознаки систематики цих грибів. Плодові тіла аскоміцетів різноманітні за формою і будовою.У голосумчастих грибів сумки формуються безпосередньо на міцелії.

40.Нектріоз (усихання гілок і пагонів листяних порід)

Збудник – Nectria cinnabarina . Ураження пагонів із гладкою корою відбув.круглий рік.

Зараження рослин відбувається сумкоспорами і конідіями через пошкодження та через кореневу систему. На уражених пагонах зявляються рожеві подушечки конідіального спороношення. При ураженні рослин спочатку всихає листя, а потім і пагін. При цьому листя залишається зеленим. Ближче до осені формуються перитеції більш темного кольору і розміщені групами. Крім некрозу кори гриб викликає закупорення судин гомогенною масою.

41.Статевий процес базидіоміцетів

Базидіоміцети – представники відділу базидіальних грибів.

Статеве розмноження у базидіальних грибів називається соматогамія. Базидія – основний орган статевого розмноження базидіоміцетів. Це – булавовидні, або циліндричної форми утворення із стеригмами, на поверхні яких формується 4 базидіоспори. Одноклітинна базидія (відома у трутових та агарикальних грибів) називається холобазидія або автобазидія. Чотириклітинна базидія (відома у іржастих грибів) називається фрагмабазидія або гетеробазидія. У відкритих плодових тілах (шапинкові гриби) базидії розміщуються щільним шаром – гіменієм. Та частина плодового тіла, на якому утворюється гіменій, називається гіменофор. Гіменофор буває трубчастий (білі, підберезовики, трутовики), пластинчастий (сироїжки, опеньок, мухомори), лабіринтовидний (дубова губка), голчатий (їжовики), сітчастий і т.д. В закритих плодових тілах (дощовики – порхавки (гастероміцети) – гіменофор відсутній і базидії розміщуються вільно.