Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen фітопат. відкриті пит..docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
55.08 Кб
Скачать

57.Утворення і призначення спорангіоспор і конідій

Після стану спокою зигоспора проростає у зародковий спорангій, в якому утворюються нерухомі спори гриба – спорангіоспори.Вони звільняються із спорангія тільки після руйнування його оболонки. На відміну від спорангіоспор та зооспор конідії утворюються екзогенно на поверхні спеціальних гіфів – конідієносців і вільно розносяться потоками вітру й дощу в міру дозрівання. Конідії можуть бути як безбарвні, так і забарвлені, як поодинокі, так і в ланцюжках, як одноклітинні, так і багатоклітинні. Конідії можуть виростати на окремих конідієносцях і в період вегетації утворювати декілька генерацій конідій. Коли вони створюють пучки, то називаються: спородохії, коремії, ложе, пікніди.

58.Омела біла

Вид - Viscum album

Вищий квітковий напівпаразит. Дуже поширена рослина, уражує більше 20 родин деревних рослин. Найчастіше тополі, верби, клени, горобину, березу, липу, яблуню та багато інших порід. Зустрічається у приміській зоні, на узліссях, вздовж доріг, в лісопарках та скверах. Вічнозелений кущ із кожистими листочками та дихотомічно-розгалуженими пагонами. По кількості розгалужень можна встановити вік рослини. Цвіте у квітні-травні (цвітіння приурочене до вегетації рослини-господаря), квітки жовтуваті, дрібні, плоди білі, дозрівають у грудні-січні. Розносяться птахами (стратифікація проходить у кишковому тракті птахів). Мають клейку речовину – вісцин, завдяки якій легко кріпляться до деревини. Воду і поживні речовини бере з рослини-господаря завдяки ризоїдам, а органічні речовини виробляє сама в процесі фотосинтезу.

59.Цикл розвитку іржастих грибів

Вони є обов’язковими паразитами. Іржасті гриби – це гриби з повним циклом розвитку, який складається з 5 стадій і проходить на різних в систематичному положенні рослинах.

0 – ранньовесняна стадія – спермогоніальна (спермогонії зі спермаціями). Утворюється ранньої весни з верхньої сторони уражених органів. Спермогонії являють собою невеликі місткості, занурені в тканину, всередині яких знаходиться клейка рідина – спермації.

60.Петрів хрест лускатий

Вид - Lathraea squamaria

Представляє собою тіньовитривалу, трав’янисту багаторічну рослину, яка поселяється на корінні ліщини, берези, граба, черемхи, ялини та інших деревних рослин. Особливо часто зустрічається у свіжих дібровах. У грунті Петрів хрест утворює велику масу м’ясистих стебел з лусками. Стебла мають характерні хрестоподібні розгалуження. На поверхню грунту рано навесні виходять квітконосні пагони рожевого кольору. Плід – коробочка. Розмножується насінням, яке розноситься вітром і комахами. Проростання насіння відбувається при контакті з корінням дерев, що призводить до сильного їх ослаблення і зниження продуктивності.