Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen фітопат. відкриті пит..docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
55.08 Кб
Скачать

48.Чорний рак плодових Збудник – Sphaeropsis malorum

Гриб уражує плоди, листки, гілки і стовбур. На листках та плодах з’являються плями з чорними крапками – пікнідами гриба. Плоди втрачають міцність. На гілках та стовбурах в місцях пошкоджень (сонячні опіки, морозобійні тріщини, пошкодження) утворюються чорні неначе мокнучі плями. Через деякий час кора в цих місцях западає, розтріскується і відпадає оголюючи деревину темно-сірого кольору. Хвороба хронічна і щорічно поширюється, охоплюючи нові ділянки. Зберігається гриб міцелієм під корою, або пікнідами на уражених органах. Розвитку хвороби сприяє підвищена вологість повітря.

Як правило, уражуються старі запущені дерева, або дерева, які ростуть в несприятливих умовах.

Заходи боротьби: попереджувальні – двічі на рік (весною та восени) білять стовбури і основи скелетних гілок вапняним розчином з розрахунку 2 кг вапна, 300-400 г мідного купоросу і 1 кг жирної глини на 10 л води; лікувальні – уражені ділянки (рани) зачищають, заходячи за краї на 1,5-2 см здорової кори, дезінфікують 1% розчином мідного купоросу і замазують масляною фарбою або сумішшю жирної глини і коров’яку у співвідношенні 1:1. Ракові рани лікують 1% пастою „Сантар-СМ”, втираючи її щіточкою чи лопаткою. При цьому потрібно додатково захвачувати 1-1,5 см навколо рани. При використанні пасти рани можна не дезінфікувати.

49.Загальна характеристика грибів

Гриби відносяться до царства Царство Fungi, Mycota. Їх нараховується понад 100 тисяч видів.

За наявністю сечовини в обміні речовин, хітину в оболонці клітин, запасного продукту глікогену (а не крохмалю) вони наближаються до тварин; за способом живлення шляхом всмоктування (а не ковтання) їжі, відсутністю рухливості у вегетативному стані вони подібні до рослин.

Основна роль грибів в природі заключається у мінералізації органічних речовин. Поселяючись на рештках рослин і тварин вони виконують важливу санітарну функцію в загальному кругообігу речовин в природі.

Гриби – це гетеротрофні організми, які використовують енергію, що утворюється при розщепленні органічних сполук. Вони живляться готовими органіч¬ними речовинами так як не мають хлорофілу і не можуть синтезувати органічні речовини з неорганічних у процесі фотосинтезу.

Гриби живляться осмотичним шляхом, тобто шляхом всмоктування і для приведення субстрату в придатний для харчування стан мають великий набір ферментів (целюлаза, лігніназа, пектиназа, ліпаза та ін.).

Для свого росту та розвитку гриби потребують температури в межах +22-250, підвищеної вологості та підкисленого середовища.

За способом живлення гриби поділяються на сапротрофів, паразитів та симбіонтів.

Розмноження вегетативне та репродуктивне.

50.Східчастий рак листяних

Збудник – Nectria galligena

Зараження відбувається сумкоспорами та конідіями тільки через свіжі рани. Міцелій, розвиваючись в лубі, викликає його відмирання та відпадання кори. По краю рани щороку наростає валик, який постійно руйнується і ракова рана постійно збільшується.

Уражує лише ослаблені дерева.

Зимує гриб міцелієм в місцях ураження та сумкоспорами в перитеціях.

Хвороба може зявлятись від 5-7-річного до зрілого віку.