Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen фітопат. відкриті пит..docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.03.2020
Размер:
55.08 Кб
Скачать

Зміст

1.«Хвороба рослин». Дайте визначення. Класифікація хвороб.

2.Муміфікація жолудів дуба.

3.Типи хвороб , дайте визначення кільком із них.

4.Іржа шишок ялини.

5.Живлення грибів.

6.Деформація плодів.

7.Вегетативне тіло гриба.

8.Пліснява насіння і плодів.

9.Видозміні гіфів, їх функції і призначення.

10.«Дитяча» хвороба сіянців.

11.Видозміни міцелію, їх характеристика.

12.Фітофтороз сіянців.

13.Плодові тіла справжніх сумчастих грибів.

14.Парша осики

15.Форми розмноження грибів.

16.Удушення сіянців.

17.Вегетативне розмноження

18.Шютте сосни звичайне.

19.Безстатеве розмноження.

20.Пухирчаста іржа хвої сосни

21.Статеве розмноження грибів.

22.Борошниста роса дуба

23.Функції спор безстатевого і статевого походження

24.Бура плямистість горіха

25.Що вивчає лісова фітопатологія

26.Чорна плямистість листків клена

27.Вкажіть відмінності між пікнідою та перитецієм. Які спори в них утвор

28.Біла плямистість листків груші (септоріоз)

29.Ізогамна гаметогамія

30.Парша груші та яблуні

31.Оогамна гаметогамія

32. Іржа тополі

33.Зигогамія

34.Чернь (садь) листяних порід

35.Гаметангіогамія 8

36.Сосновий вертун

37.Соматогамія

38.Ценангіоз (усихання гілок і пагонів сосни)

39.Статевий процес аскоміцетів

40.Нектріоз

41.Статевий процес базидіоміцетів

42.Клітріоз (усихання гілок і пагонів дуба) збудник Clithrisquercina

43.Шляхи проникнення патогена в рослину

44.Графіоз (голландська хвороба) ільмових

45.Фази інфекційного процесу

46.Рак-сірянка сосни

47.Взаємовідносини між рослинами і патогеном під впливом зовнішнього середовища

48.Чорний рак плодових

49.Загальна характеристика грибів

50.Східчастий рак листяних

51.Утворення і призначення цисти

52.Поперечний рак дуба

53.Утворення і призначення ооспор

54.Бактеріальний рак ясену (туберкульоз

55.Утворення і призначення спор безстатевого походження

56.«Відьмині мітли

57.Утворення і призначення спорангіоспор і конідій

58.Омела біла

59.Цикл розвитку іржастих грибів

60.Петрів хрест лускатий

1.«Хворобарослин». Дайте визначення. Класифікація хвороб.

Хвороба-це складний динамічний процес, який х-зується порушенням фізіологічних функцій, зміною структури та зниженням продуктивності і залежить від властивостей рослини, патогена та умов навколишнього середовища.Принципи класифікації хвороб деревних рослин: за причиною виникнення(етіологією) - інфекційні та неінфекційні хвороби; за тривалістю процесу – гострі й хронічні хвор.; за локалізацією місцеві і загальні; за деревною породою – сосни, ялини, дуба, ясена тощо; за зовнішніми ознаками(симптомами) – в’янення, плямистості, пухлини, виразки; за періодами росту рослин – хвороби сходів, сіянців, молодняків, середньовікових, пристигаючих і стиглих деревостану; за групами рослин – хвороби хвойних порід, хвороби листяних порід, плодових культур; за ураженими органами – хвороби плодів, насіння, листків, гілок, стовбурів, коріння.

2.Муміфікація жолудів дуба.

Збудник – Stromatiniapseudotuberosa. Зараження жолудів відбувається сумкоспорами восени. Уражуються тільки опалі жолуді. Інфекція проникає через судинну систему в місцях прикріплення жолудів до плюски або через механічні пошкодження. На сім’ядолях з’являються тверді бурі плями, що пронизують сім’ядолю. З часом, особливо при порушенні режимів зберігання, плями збільшуються, зливаються, сім’ядолі стають повністю чорними, муміфікованими. Поверхня луски стає тусклою (матовою). У такому стані гриб зимує. На початку осені наступного року (серпень-вересень) муміфіковані жолуді проростають в плодові тіла – апотеції, на поверхні яких утворюються сумки з сумкоспорами, якими й відбувається первинне ураження жолудів. Вторинне ураження відбувається при порушенні режимів зберігання міцелієм контактним шляхом від хворого жолудя до здорового. Іноді відбувається 100% зараження.

3.Типи хвороб , дайте визначення кільком із них.

У природі існують різні симптоми прояву хвороб, як інфекційних, так і неінфекційних. Досить часто вони схожі між собою і лише спеціаліст може розрізнити чи хвороба викликана інфекційними чинниками, чи іншими неінфекційними факторами.інфекційні хвороби викликаються живими патогенними організмами і можуть передаватися від хворої рослини до здорової контактним шляхом або через носіїв. Неінфекційні хвороби викликаються факторами живої й неживої природи і від хворої рослини до здорової не передаються.

Усі ці симптоми можна об’єднати у типи хвороб

Вянення характерне для листяних порід. При цьому зменшується тургор усієї рослини або окремих органів. Уражені рослини мають зівялі, скручені листки і пониклі верхівки. Викликається грибами, бактеріями, проявляється як на однорічниках так і на багаторічних деревних рослин. В’янення сіянців, а у більш дорослих рослин – листків, квітів, проявляється при нестачі вологи в грунті, високих температур і весняних заморозків.

Всихання характерне для хвойних порід. При цьому типі хвороби бруньки, молоді сходи, хвоя на гілках і верхівка дерев відмирають. Причиною засихання гілок і стебел є уражання камбію грибами. Хвоя, що відмирає, на пагонах набуває бурого кольору, висить донизу, а при дотику легко осипається; кора розтріскується відстає від деревини та відпадає.

Нальоти утворюються на листках, пагонах, плодах, і являють собою скупчення міцелію і споро ношень грибів різного розміру і забарвлення. Білі щільні нальоти утворюють борошнисторосяні гриби, а пухкий ніжний білий наліт формують несправжньоросяні гриби.

Виразки характер.утворенням на стовбурах, гілках дерев різних за розміром ран, заглиблених у деревину, часто оточених напливом. Великі виразки наз.раком, а дрібні – антракнозом. Краї дрібних ран часто забарвлені в темно-червоний колір. Причиною утворення виразок можуть бути гриби, бактерії, низькі температури і механічні пошкодження.

Нарости напівкулястінапиливи на стовбурах і коренях деревних порід, викликані бактеріями, вірусами і комахами. Типовим прикладом наростів можуть слугувати сульвельвали на стовбурах дуба, сосни, берези, граба.

«Відьмині мітли» надмірна кущистість внаслідок утворення тонких укорочених пагонів з недорозвиненими листками на гілках чи стовбурах граба, вишні, абрикоса. Вона виклекаанапробудженням сплячих і додаткових бруньок під впливом грибів, бактерій, вірусів.

Плямистість характ.тим що на поверхні листків,плодів насіння в місцях ураження утвор.білі плями, сірі чи чорні різні за розміром і формою відмерлі ділянки тканин – плями. Викликаються грибами, бактеріями. Не паразитарна плямистість характ.однотоністю кольору і відсутністю облямівки.