Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка к курсу_КЗЕР.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Завдання для виконання практичної роботи №5

1. Фірма "Хімік" продала 5 т хімікатів фермерові за 300 000 грн., уклавши контракт, по якому фермер зобов'язався виплатити їй цю суму 6 рівними щомісячними виплатами по 50000 руб. Бажаючи одержати гроші негайно, фірма продала цей контракт банку, що одержує за позичені гроші відсотки по ставці j12 = 8%. Яку суму заплатив банк фірмі за контракт?

2. Акціонерне товариство придбало в будівельної компанії комплекс будинків за 50 млн. грн., зобов'язавшись оплатити його рівними щорічними платежами протягом 25 років, виплачуючи за борг 5% річних. Компанія бажає одержати гроші негайно й продає цей контракт банку, що одержує на позичені гроші 8% річних. Скільки повинен заплатити банк за цей контракт?

3. Компанія "Шахтар" збирається купити крокуючий екскаватор, який вона може придбати на одному із двох заводів. Перший завод продає екскаватор за 15 млн. грн. і вимагає 2 авансових платежі по 2 млн. грн. кожний: перший - у момент укладення контракту на покупку, другий - через рік після цього. Поставка екскаватора здійснюється після другого авансового платежу. Кредит дається на 4 роки з моменту поставки трактора під 5% річних і погашається одноразовим платежем наприкінці строку кредиту. Другий завод продає екскаватор за 18 млн. грн., вимагає один авансовий платіж в 3 млн. грн. у момент підписання контракту, поставляє екскаватор негайно, як тільки зроблений авансовий платіж. Покупцеві надається кредит на 5 років, починаючи з моменту покупки, під 3% річних, який погашається одноразовим платежем наприкінці строку кредиту. Який контракт вигідніше для покупця? Порівняння проведіть по ставці порівняння і = 10%.

4. На скільки років повинен збільшити строк кредиту другий завод (з попередньої вправи), щоб компанії стало вигідніше купити екскаватор у нього?

5. Покажіть, що в умовах вправи 3 при зменшенні ставки відсотків, що нараховуються другим заводом, вигідність контракту із цим заводом підвищується, але, навіть якщо ці відсотки взагалі не нараховуються, контракт із першим заводом залишається для компанії вигідніше.

6. Фірма бажає побудувати будинок під офіс. Вона одержала пропозицію від двох будівельних організацій побудувати для неї будинок. Перший будинок коштує 200 млн. грн., будівельники вимагають два авансових платежі по 50 млн. грн.: перший - у момент підписання контракту, другий - через 2 роки після цього. Готовий будинок здається після другого авансового платежу, а на суму, що залишилася, надається кредит на 3 роки під 6% річних, котрий повинен погашатися рівними щорічними платежами. Другий будинок коштує 220 млн. грн. Будівельники бажають одержати три авансових платежі по 20 млн. грн.: перший - у момент підписання контракту, другий - через рік і третій - ще через рік. Готовий будинок здається після третього авансового платежу, а на суму, що залишилася, будівельники надають фірмі кредит на 5 років під 4% річних, котрий повинен погашатися рівними щорічними терміновими виплатами. Який контракт вигідніше для фірми? Порівняння зробіть по ставці порівняння і= 10%.

7. Перша будівельна організація з описаних у попередній вправі, бажаючи перемогти в конкурсі із другою організацією, збільшує строк кредиту до 5 років. Чи одержить перша організація перемогу в конкурсі?

8. Перша із двох організацій, описаних у вправі 6, змінює контракт, вимагаючи тільки один авансовий платіж в 100 млн. грн. через два роки після підписання контракту в момент здачі готового будинку. Чи стане при цьому контракт із першою організацією вигідніше для фірми-замовники, ніж з другою?

9. Вирішите попередню вправу, якщо перша організація вимагає тільки одного авансового платежу в 100 млн. грн. через рік після підписання контракту.

10. Хазяїн риболовецької організації шукає суднобудівну фірму, що може побудувати для неї судно. Надійшли пропозиції від двох фірм. Обидві беруться побудувати потрібне судно за 2 роки. Ціна судна першої фірми - 8 млн. грн., фірма вимагає чотири авансових платежі по 1 млн. грн.: перший - у момент підписання контракту, другий - через півроку, третій - ще через півроку й четвертий - ще через півроку. На іншу суму в момент здачі судна фірма відкриває кредит на 2 роки під 6% річних, котрий повинен погашатися рівними терміновими виплатами через кожні півроку. Друга фірма вимагає за судно 100 млн. грн. і задовольняється одним авансовим платежем в 50 млн. грн. у момент здачі судна. На суму, що залишилася, фірма надає рибалкам кредит на 4 роки під 5% річних, котрий повинен бути виплачений рівними щорічними терміновими виплатами. Який контракт вигідніше для рибалок? Ставка порівняння і = 10%.

11. Чи стане контракт із другою фірмою з попередньої вправи вигідніше, ніж з першої, якщо в контракт із другою фірмою внести одну з таких змін:

а) строк кредиту збільшується до 8 років;

б) відсотки за кредит зменшуються до 3% річних;

в) ціна судна зменшується до 90 млн. грн.;

г)одночасно ціна судна зменшується до 90 млн. грн., а строк кредиту

збільшується до 8 років?