Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка к курсу_КЗЕР.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Розв’язання задач за темою

Кошториси на науково-дослідні та проектні роботи”

Визначення вартості науково-дослідних та проектних робіт на підставі складання калькуляцій за статтями витрат

Вартість науково-дослідних та проектних робіт калькуляційним методом визначається за кошторисами, складеними за формою “3-П”, що наведена в додатку 1, на підставі розрахункової трудомісткості робіт виробничого персоналу та калькулюванню складових елементів вартості робіт.

Прямі витрати на оплату праці основних виконавців робіт визначаються на підставі розрахункової трудомісткості робіт та посадових окладів з урахуванням виплат та доплат за формулою

, (7.3)

де Воп –прямі витрати на оплату праці науково-дослідних та проектних робіт основних виконавців робіт, грн.

Трі – розрахункова трудомісткість і-того виду робіт, люд.-дн.(люд.-міс.);

Вопі – витрати на оплату праці і-того виконавця робіт, грн/дн., грн/міс.

Вдоп – додаткова оплата праці (відпустка), грн.

Розрахункова трудомісткість і-того виду робіт визначається за формулою

(7.4)

де Кві – кількість виконавців і-того виду робіт; Ткі – тривалість виконання робіт і –тим виконавцем, дн., міс.

Розрахункова трудомісткість науково-дослідних та проектних робіт визначається експертним методом. Якщо в складі науково-дослідних та проектних робіт є ряд робіт, на які існують нормативні показники трудомісткості, вони також використовуються при обчисленні розрахункової трудомісткості науково-дослідних та проектних робіт.

Відрахування на соціальні заходи здійснюються від основної і додаткової оплати праці основних виконавців робіт у порядку та розмірах, які передбачені законодавством.

Витрати на придбання матеріалів та спецустаткування, що необхідні для виконання робіт, визначаються прямими розрахунками, виходячи з обґрунтованих потреб.

До витрат на службові відрядження належать витрати на відрядження працівників виробничого персоналу, які пов’язані з виконанням конкретних науково-дослідних та проектних робіт.

Загальновиробничі та адміністративні витрати визначаються на підставі обґрунтованих розрахунків цих витрат за попередній рік з урахуванням очікуваного збільшення окремих статей витрат у плановому році. База розподілу цих витрат обирається організацією самостійно у відсотках від прямих витрат на оплату праці виробничого персоналу. При розрахунку цих витрат не враховуються адміністративні витрати, пов’язані з витратами на збут та іншими операційними витратами організації.

Розмір прибутку встановлюється з урахуванням кон’юнктури ринку, виду будівництва, складності науково-дослідних та проектних робіт, її тривалості та умов фінансування.

Для загальних науково-дослідних та проектних робіт в сфері будівництва, розмір прибутку приймається у відсотках від собівартості робіт, що обумовлюється договором (контрактом).

До складу вартості науково-дослідних та проектних робіт включаються податки, збори та обов’язкові платежі, не враховані складовими собівартості науково-дослідних та проектних робіт, які враховуються відповідно до чинних нормативних та законодавчих документів.