Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для МО бух.облік.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
271.87 Кб
Скачать

21

Міністерство освіти і науки україни київський національний університет будівництва й архітектури

Методичні вказівки до практичних робіт

з навчальної дисципліни “Облік і аудит “

для студентів спеціальностей 7.092101 – “Промислове

і цивільне будівництво” (ПЦБ) і 7.050201 “Менеджмент організацій” (МО)

та інших спеціальностей всіх форм навчання.

Затверджено на засіданні кафедри

економіки будівництва КНУБА

протокол № від .. р.

КИЇВ – КНУБА - 200 р.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни “Облік і аудит” для студентів спеціальностей 7.092101 – “Промислове і цивільне будівництво” (ПЦБ) і 7.050201 “Менеджмент організацій” (МО) та інших спеціальностей всіх форм навчання, Укл. О.С. Рубцова. – К. КНУБА, 200 .- 21 с.

Укладач: О.С. Рубцова, доцент, кандидат економічних наук

Відповідальний за випуск А.Ф. Гойко, професор, кандидат економічних наук

Рецензент : Л.Т. Полтавець, доцент, кандидат економічних наук

ЗМІСТ

Стор.

  1. Вступ…………………………………………………………………………………………4

  2. Теми лабораторних занять………………………………………………………………….4

  3. Завдання на лабораторні заняття…………………………………………………………...4

  4. Методичні рекомендації до лабораторних занять…………………………………………5

  5. Вихідні дані…………………………………………………………………………………11

  6. Приклад виконання…………………………………………………………………………13

  7. Додаток 1……………………………………………………………………………………17

  8. Література…………………………………………………………………………………...21

Вступ

В 2000р. в Україні почато широкомасштабне реформування бухгалтерського обліку. За орієнтири взяті новий План рахунків та міжнародні стандарти бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік – це не лише сукупність регістрів та звітних форм, це, передусім, стиль мислення. Реформа бухгалтерського обліку передбачає збільшення прав і, водночас, відповідальності бухгалтера. Практичні заняття з дисципліни «Облік та аудит» сприятимуть формуванню у студентів практичних навичок повно і точно відображати інформацію в обліку і звітності.

Метою виконання практичних занять з дисципліни «Облік і аудит» є ознайомлення студентів з теорією бухгалтерського фінансового обліку, обліку господарських процесів, порядком складання фінансової звітності.

Виконання даних завдань допоможе студентам отримати практичні навички користування фінансово-бухгалтерською нормативною документацією та довідковою літературою, планом рахунків, структурою і формами фінансової звітності.

Теми практичних занять:

  1. Бухгалтерські рахунки, їх побудова, подвійний запис та кореспонденція рахунків, план рахунків.

  2. Облік розрахунків з оплати праці.

  3. Порядок формування та обліку фінансових результатів.

  4. Фінансова звітність підприємства.

  5. Розрахунок податку на прибуток.

  6. Складання оборотно-сальдової відомості.

Завдання на практичні заняття:

  1. Відповідно до господарських операцій проведених у серпні поточного року., проставити необхідні кореспонденції рахунків (див. таблицю № 2).

  2. Зробити необхідні нарахування на фонд оплати праці і розрахувати утримання із заробітної плати працівників (див. таблицю № 3). Виконати необхідні бухгалтерські проводки і додати відповідні кореспонденції рахунків у таблицю № 2.

  3. Додати в таблицю № 2 необхідні бухгалтерські проводки для визначення фінансового результату діяльності підприємства.

  4. Заповнити звіт про фінансові результати (таблиця № 6).

  5. Визначити розмір прибутку або збитку від господарської діяльності підприємства. Розрахувати податок на прибуток.

  6. Зробити оборотно-сальдову відомість (див. таблицю № 7).

Методичні рекомендації до практичних занять.

Бухгалтерські рахунки, їх побудова, подвійний запис та кореспонденція рахунків (тема №1)

Бухгалтерський рахунок — це обліковий символ, який використовується для запису і узагальнення збільшення або зменшення певного виду доходів, витрат, активів, зобов'язання та власного капіталу підприємства, установи, організації.

За своєю формою бухгалтерський рахунок - це таблиця, ліва частина якої називається "дебет", а права— "кредит".

У бухгалтерському рахунку та сума, яку ми записуємо в рахунок з балансу (за відповідною статтею), називається "залишком" або "сальдо"). Сальдо - це різниця між підсумками записів по дебету і кредиту рахунків з урахуванням змін на рахунку на . кінець звітного періоду.

Підсумок записів на дебеті і кредиті без включення до цього підсумку початкового сальдо є оборотом по бухгалтерському рахунку.

У бухгалтерському обліку існують рахунки активні, пасивні й активно-пасивні.

Активні рахунки призначені для обліку господарських засобів і коштів за їх складом і розміщенням, вони відображають зміст активної частини бухгалтерського балансу. До активних рахунків належать: рахунки Основних засобів, Каса, Розрахунковий рахунок. Готова продукція. Товари та ін.

В активних рахунках надходження засобів виробництва, коштів на підприємство відображаються (записуються) по дебету, а вибуття - по кредиту. Сальдо на активних рахунках завжди буде по дебету.

Формула для розрахунку залишків на активному рахунку: Ск = Сп + Доб – Коб.

Пасивні рахунки слугують для обліку джерел господарських засобів і коштів за їх цільовим призначенням і відображають зміст пасивної частини балансу. В пасивних рахунках, навпаки, збільшення джерел коштів (або заборгованості за одержані господарські засоби) відображається по кредиту, а зменшення — по дебету. Сальдо на пасивних рахунках завжди буде по кредиту.

Формула для розрахунку залишків на пасивному рахунку: Ск = Сп + Коб – Доб.

Активно-пасивні рахунки - це рахунки, в яких сальдо може бути і по дебету, і по кредиту. Якщо на активно-пасивному рахунку сальдо буде по дебету, то його призначення як активного рахунка і відображати слід в активі балансу, якщо , по кредиту, то його призначення як пасивного рахунка і відображати слід в пасиві балансу.

До пасивних рахунків належать: "Статутний капітал", "Пайовий капітал", "Резервний капітал" та ін.

До активно-пасивних рахунків належать рахунки "Розрахунки за податками й платежами", "Розрахунки з бюджетом" та ін.

Всі господарські операції записуються на рахунках бухгалтерського обліку з використанням методу подвійного запису, тобто кожна господарська операція одночасно записується на двох взаємопов`язаних бухгалтерських рахунках в одній і тій же сумі: по дебету одного рахунку і по кредиту другого рахунку. Взаємозв`язок між рахунками бухгалтерського обліку називають кореспонденцією рахунків, а рахунки, взаємопов`язані між собою господарською операцією, називають кореспондуючими рахунками.

Для контролю за правильністю й відповідністю записів по рахунках складається оборотно-сальдова відомість, в якій відображуються початкові й кінцеві залишки та операції по дебету і кредиту даного синтетичного рахунку, виконані за звітній період.

Для характеристики кожного рахунку використовується План рахунків бухгалтерського обліку (додаток), затверджений наказом Міністерства фінансів України від 30 листопада 1999 року. В ньому передбачені всі необхідні рахунки для обліку операційної, фінансової та інвестиційної діяльності підприємств.

Приклад. В касу підприємства для виплати заробітної плати працівникам надійшли гроші в сумі 3000 грн. з розрахункового рахунка у банку.

Бухгалтерська проводка:

дебет рахунка “каса” (30) – 3000 грн.

Кредит рахунка “ рахунки в банках” (31) – 3000грн.

В результаті цієї операції сума на активному рахунку “каса” збільшується (записується по дебету), а сума на активному рахунку “ рахунки в банках ” зменшується (записується по кредиту).