Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShporaM.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

33.Фактори що визначають динаміку споживання, заощадження та інвестицій.

Споживання це видатки спрямовані на задоволення власних життєвих потреб. Структура споживання охоплює:1)автономне с.-яке не залежить від доходу господарств, 2)споживання яке не залежить від доходу і визн-я: а)розміром отриманих доходів, б)розподілом доходів серед населення, в)віковою спроможністю населення, г)розміром заощаджень.

Фактори що впливають на споживання: 1)доход д/г, 2)очікування ек.змін, 3)рівень цін, 4)величина заборгованості споживачів.

Заощадження частина коштів яка залишається у д/г після витрат. Фактори:1)доход д/г, 2)рівень цін, 3) величина заборгованості по оплаті за товари і послуги, 4)очікуванні ек.змінн

Інвестиції потік коштів який призводить до збільшення запасу таких капітальних товарів як устаткування, будівлі і оборотніх активів. Групи:1)індукційні які залежать від сук.попиту АД, 2)не індукційні не залежать від АД. Види: виробничи, інвестиції товарно матеріального запаси нереалізовану продукцію, інвестиції в житлове будівництво

18. Умови рівноваги на ринку ресурсів (праці). Визначення рівноважної ставки з\п

Ринок праці (рп) посідає центральне місце серед інших ринків. Основу рп становлять дві головні дійові особи: роботодавці та наймані робітники. Принципова різниця між ними полягає у відношенні їх до засобів виробництва. Власниками останніх є роботодавці, а особи, які не мають ні знарядь, ні предметів праці, але володіють здібностями праці – це наймані робітники. Вони пропонують свою робочу силу за плату, а роботодавці пред’являють попит на неї та оплачують її.

Т.ч. на рп мають місце, як і на інших ринках, пропозиція, попит, та ціна у вигляді з\п. Пропозиція робочої сили визначається сукупністю різних факторів: рівнем з\п, культурою, податковою системою тощо. Попит на роб. силу виявляється в потребі роботодавців мати необхідну кількість та якість найманої роб. сили.

Обсяг ринку праці переважно визначається попитом на робочу силу, який прямо залежить від кон’юнктури ринку та фази екон циклу у країні. Коли економіка у стані циклічного піднесення, попит на роб. силу зростає, отже ринок праці розширюється і навпаки. Розширення чи звуження ринку праці викликає зміни чисельності його складових: зайнятих та безробітних.

Співвідношення між попитом та пропозицією на ринку праці проявляється в ринковій ціні роб. сили і залежить від кон’юнктури ринку:

Модель рівноважного ринку праці, де ЧЗ – Чисельність зайнятих, ЗП – з\п, По – попит на робочу силу, Пр – пропозиція робочої сили.

Точка Т1 показує рівновагу на ринку праці, якій відповідає певний рівень з\п, т.б. в цій точці формується рівноважна ставка з\п. Зростання пропозиції роб. сили при незмінному попиті на неї викличе зниження з\п. Збільшення попиту на робочу силу при незмінній її пропозиції спричинить зростання з\п.

Рівноважна ставка з\п – така ставка, яка є близькою до ставки прожиткового мінімуму. Ставка прожиткового мінімуму – природна ставка з\п, яка забезпечує нормальне існування робітника та членів його сім’ї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]