Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShporaM.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
2.08 Mб
Скачать

27. Сукупна пропозиція: сутність і граф.Інтерпретація її залежності від ціни на основі класичної моделі.

Сукупна пропозиція (AS) – пропозиція реального ВВП. На неї справляють вплив ціни і нецінові чинники.

В основі класичної моделі – положення про абсолютну гнучкість цін і зарплати. Якщо, наприклад, сукупний попит падає порівняно з потенційним ВВП, то, з одного боку,. Знижуються ціни, а з іншого – одночасно падає попит на ринку праці та зменшується відповідно зарплата. Внаслідок таких змін прибутковість вир-ва падає. Тому у підп-в не виникає мотивації до зменшення сукупної пропозиції. Вона залишається на рівні ВВПп, але при адекватно нижчій ціні і зарплаті. Звідси – висновок класичної моделі: сукупна пропозиція не залежить від цін. Тому на графіку крива AS прибирає вигляду вертикальної лінії, яка започатковується в точці потенційного ВВП. Проте така модель суперечить реальній економіці. Практика показує, що факт.ВВП досить часто і на тривалий період відхиляється від потенційного ВВП.Це означає, що ринок не може швидко відновити сукупну пропозицію на потенційному рівні. Лише в межах довгострокового періоду, динаміка факт.ВВП може визначатися динамікою потенційного ВВП. Тому класична модель – модель сукупної пропозиції для довгострокового періоду.

33.Фактори що визначають динаміку споживання, заощадження та інвестицій.

Споживання це видатки спрямовані на задоволення власних життєвих потреб. Структура споживання охоплює:1)автономне с.-яке не залежить від доходу господарств, 2)споживання яке не залежить від доходу і визн-я: а)розміром отриманих доходів, б)розподілом доходів серед населення, в)віковою спроможністю населення, г)розміром заощаджень.

Фактори що впливають на споживання: 1)доход д/г, 2)очікування ек.змін, 3)рівень цін, 4)величина заборгованості споживачів.

Заощадження частина коштів яка залишається у д/г після витрат. Фактори:1)доход д/г, 2)рівень цін, 3) величина заборгованості по оплаті за товари і послуги, 4)очікуванні ек.змінн

Інвестиції потік коштів який призводить до збільшення запасу таких капітальних товарів як устаткування, будівлі і оборотніх активів. Групи:1)індукційні які залежать від сук.попиту АД, 2)не індукційні не залежать від АД. Види: виробничи, інвестиції товарно матеріального запаси нереалізовану продукцію, інвестиції в житлове будівництво

29. “Сукупний попит – сукупна пропозиція” як модель макроек. Рівноваги.

В узагальненому вигляді макроек. рівновага є рівновага між сукупним попитом і сукупною пропозицією, т.б. СПо = СПр. Рівновага між ними породжує рівноважний ВВП і рівноважні ціни.

На цьому графіку крива СПо1 – початкова крива сукупного попиту; СПр1 - початкова короткострокова крива сукупної пропозиції; - Довгострокова ціна сукупної пропозиції, яка бере початок у точці потенційного ВВП (О1). Точка Т1 – точка короткостр. рівноваги як результат перетину кривих СПо1 і СПр1 і одночасно точкою довгостр. рівноваги як результат перетину кривих СПо1, СПр1 і . Отже в точці Т1 має місце подвійна рівновага (короткостр і довгостр.). Вона може забезпечуватись лише в умовах повної зайнятості.

Якщо при незмінній СПр1 сукупний попит зменшиться порівняно з СПо1, а його крива переміститься вліво в положення СПо2, то короткострок. рівновага буде в точці Т2, а це порушує довго строк. рівновагу. Якщо навпаки – то короткострок. рівновага буде в точці Т3, а це теж порушує довго строк. рівновагу.

Короткострок. рівновага означає, що кількість товару яку покупці бажають придбати , = тій кількості, яку підприємці мають намір виготовити. Якщо падіння сукупного попиту знизить ціну , то ціна примусить підприємців зменшити обсяг вир-ва до рівня сукупного попиту (О2). Якщо зменшення сукупної пропозиції підвищить ціну, то ціна викличе зменшення обсягів бажаних закупок до нового рівня сукупної пропозиції (О3).

Довгостр. рівновага що кількість товару яку покупці бажають придбати , = потенційним можливостям економіки. За цих умов будь-яке збільшення сукупного попиту викликає лише зростання цін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]