Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 1 - 9.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
357.95 Кб
Скачать

2. Припинення шлюбу

Під припиненням шлюбу розуміють розпад шлюбного союзу внаслідок смерті одного з подружжя або розриву шлюбу.

В умовах високої смертності населення головною причиною припинення шлюбу є смерть одного з подружжя, при умові низької смертності – розрив шлюбу.

Вдівство, або припинення шлюбу внаслідок смерті одного з подружжя, залежить від структури смертності і зменшується зі зростанням тривалості життя.

Демографічна роль вдівства визначена його вкладом у збільшення шлюбоздатних контингентів. При відсутності заборони на повторні шлюби зростання інтенсивності вдівства веде до зростання загальної кількості випадків укладання шлюбу протягом життя. Але одночасно підвищення частоти вдівства супроводжується зростанням загального рівня смертності, тому що овдовілі помирають частіше ніж одружені. Крім того, вдівство обумовлює зниження рівня народжуваності. Але при розширенні внутрішньородинного регулювання дітонародження, коли більша частина народжень дітей припадає на перші роки шлюбу, його вплив на цей процес помітно слабшає. Зниженню вдівства сприяє зростання частоти розлучень, оскільки певна частина шлюбів розпадається ще до смерті одного з подружжя.

Розлучення – це розрив шлюбу в органах ЗАГС або, у спеціально передбачених законодавством випадках, за рішенням суду за життя і чоловіка і жінки.

Розлучення здійснюють за заявою одного або обох з подружжя, або за заявою опікуна одного з подружжя, який признаний судом недієздатним. Законодавство такоє встановлює порядок розриву шлюбу і правила, які регулюють взаємовідносини колишніх чоловіка і жінки після розлучення. Розлучення як соціальний феномен вивчають у праві, соціології та соціальній психології.

В Україні виокремлюють такі законні підстави припинення шлюбу:

  • смерть одного з подружжя;

  • об’ява у судовому порядку померлим одного з подружжя;

  • розрив шлюбу шляхом розлучення за допомогою заяви одного з подружжя або обох.

При взаємній згоді на розрив шлюбу подружжя,яке не має неповнолітніх дітей і у якого відсутні майнові розбіжності, розрив шлюбу відбувається в органах ЗАГС.

Судом шлюб розривається у випадках, коли:

  • у подружжя є неповнолітні діти;

  • один з подружжя не згодний на розлучення;

  • у подружжя, яке бажає розірвати шлюб є майнові розбіжності, про які подано позов разом з вимогою про розлучення.

Підставами для розлучення є:

  • зловживання одного з подружжя алкоголем;

  • коли дії одного з подружжя суперечать моральним принципам другого;

  • тривале фактичне окреме проживання подружжя, яке, як правило, є наслідком того, що у одного або обох з подружжя є інша родина;

  • явна нездатність одного з подружжя до дітонародження.

При розгляді діла про розлучення суд повинен встановити дійсні причини розлучення, з’ясувати фактичні взаємовідносини подружжя і зобов’язаний застосувати заходи до його примирення. Примиренню сприяє відстрочка діла терміном на (до) шість місяців.

Демографія вивчає масовий процес розриву шлюбів у населення, або когорти, тобто розлучуваність, а також вплив розлучуваності на процес відтворення населення, окремі демографічні процеси і на формування шлюбно-сімейної структури населення. Зокрема, розлучуваність цікавить як фактор, який разом з вдівством визначає число осіб, які зможуть взяти шлюб повторно, а також її вплив на народжуваність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]