Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3 инвестиции.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Прямі інвестиції та міжнародне виробництво.

1.1 Прямі іноземні інвестиції

1.2 Портфельні інвестиції

1.3 Регулювання прямого і портфельного інвестування

1.4 Регулювання іноземного інвестування в Україні

1.5 Особливості участі України в міжнародному русі прямих і портфельних інвестицій

На сучасному етапі економічної глобалізації однією з найважливіших умов розвитку національної економіки будь-якої країни світової спільноти є рух міжнародних інвестицій. Міжнародні інвестиції – це переміщення капіталу з одних країн до інших з метою отримання прибутку, вирішення певних економічних задач. Згідно класифікації МВФ, міжнародні інвестиції поділяються на:

  1. прямі інвестиції;

  2. портфельні інвестиції;

  3. фінансові деривативи (окрім резервів) і опціони робітників на акції;

  4. інші інвестиції;

  5. резервні активи [7].

1.1 Прямі іноземні інвестиції

Згідно з Керівництвом МВФ з платіжного балансу (шоста редакція, 2009 р.), пряма іноземна інвестиція (foreign direct investment) – це категорія транскордонного інвестування, за якої резидент певної економіки встановлює контроль або значний ступінь впливу на менеджмент підприємства, що знаходиться в іншій економіці; це закордонні інвестиції, розміром у понад як 10 відсотків статутного капіталу, що дає зацікавленій стороні право на управління підприємством [7].

В Україні, відповідно до статті 14 (п.п. 1.81) Податкового кодексу України, під прямими інвестиціями розуміються господарські операція, що передбачають внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при розміщенні їх такою особою [8].

      1. Особливості прямих іноземних інвестицій

Прямі іноземні інвестиції (ПІІ) характеризуються наступними особливостями:

  1. ПІІ – це вкладення в іноземні об’єкти економічної діяльності з метою їх контролю;

  2. за своїм змістом ПІІ – це реальні капіталовкладення в економічні об’єкти (підприємства, обладнання, землю, технології, та ін.), що створюють матеріальну базу для переміщення бізнесу за національні кордони;

  3. пряме іноземне інвестування – це організація інвестором (експортером капіталу) виробничої, підприємницької діяльності приймаючій країні, що супроводжується встановленням контролю над економічним об’єктом іноземним інвестором. Саме в цьому (в установленні контролю над економічним об’єктом) полягає головна відмінність прямих інвестицій від усіх інших форм міжнародного руху капіталу. Питання лише в тому, яким має бути ступінь цього контролю. Експерти МВФ, Всесвітнього банку, ЮНКТАД (Конференція ООН з торгівлі і розвитку) і інших міжнародних інститутів виходять з того, що мінімальний розмір контрольного пакета акцій або частки власності в об'єкті інвестування, що контролюється іноземним інвестором, складає 10%. Завдяки прямому безпосередньому контролю з боку іноземних економічних суб'єктів над об'єктами інвестування за цією категорією закріпився термін прямі іноземні інвестиції;

  4. прямі іноземні інвестиції – це довгострокові вкладення з набагато більшим життєвим циклом порівняно з іншими формами іноземних інвестицій.