Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 9 10-11.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
96.77 Кб
Скачать

Економіка торгівлі

Лекція №9.

Тема: Планування обсягу і структури закупівель та надходження товарів

План

  1. Планування – суть та призначення.

  2. Планування обсягу і структури закупівель та надходження товарів

  1. Планування – суть та призначення

Метою планування і нормування товарних запасів є визначення їх оптимальних розмірів, встановлення середнього запасу у днях, який при найменших витратах забезпечував би безперебійний продаж товарів різноманітного асортименту.

Нормування товарних запасів повинне відповідати таким принципам:

  • оптимальності;

  • надійності;

  • науковості;

  • реальності;

  • ефективності.

Центральною ланкою механізму управління товарними запасами на рівні торговельного підприємства є нормування та планування їх обсягу.

Метою нормування товарних запасів є визначення їх оптимальних розмірів для забезпечення планового обсягу товарообороту у визначе­них умовах, місці та часі створення необхідних матеріальних переду­мов для ритмічного та безперебійного продажу товарів при наймен­ших витратах щодо їх формування, зберігання, регулювання.

Норми товарних запасів використовуються торговельними організаціями при:

  • розробці планів товарного забезпечення (запасів та надходжен­ня товарів);

  • визначенні обсягу оборотних коштів та необхідного розміру кредиту для їх формування;

  • регулюванні завозу товарів та оперативному управлінні запаса­ми, виявленні дефіциту або формування понаднормативних запасів (неходових, залежалих, надмірно завезених товарів);

  • контролі за забезпеченням товарними запасами товарообороту, розрахунку планової суми витрат на зберігання запасів товарів;

  • удосконаленні статистичного та управлінського обліку та кон­тролю товарних запасів та діяльності підприємства в цілому.

Нормування товарних запасів базується на таких принципах:

1. Оптимальність. Нормативи повинні передбачати найменші розміри товарних запасів, при яких забезпечується безперервність процесу обігу, задоволення попиту населення на товари. Критерії оптимальності визначаються по-різному залежно від того, на якому рів­ні вирішуються завдання управління запасами.

Критеріями оптимальності можуть бути такі показники, як:

  • рівень сукупних витрат обігу, пов'язаних із доставкою та збері­ганням товарів при умові найбільш повного задоволення попиту насе­лення на споживчі товари (для роздрібних підприємств);

  • час обігу товарів при максимальній надійності постачання роз­дрібної торгівлі (для гуртових підприємств);

  • ступінь концентрації запасів нерегулярного оновлення в окре­мих ланках торгівлі або місцях зберігання;

  • частка неходових та залежалих запасів в загальному обсязі та ін.

  1. Надійність. Реалізація цього принципу досягається за рахунок формування страхових запасів з метою захисту торговельного процесу від непередбачених коливань з боку попиту (виникнення ажіотажного попиту) або пропозиції товарів (в результаті порушення графіків завозу). Особливо важливо з соціальної точки зору забезпечити утворення стра­хових запасів в обсягах, що повністю виключають можливість виник­нення дефіциту щодо товарів першочергового попиту (борошно, крупа, бобові, макаронні вироби, цукор, сіль та інше).

  1. Науковість. Відповідно до даного принципу нормування товар­них запасів має здійснюватися на базі застосування техніко-економічних та економіко-математичних методів, базуватися на ви­явлених в результаті аналізу основних закономірностях формування товарних запасів (їх зміні в часі, співвідношенні між товарними за­пасами та товарооборотом, залежності від найважливіших економічних та організаційних факторів, розподілі товарів між гуртовими та роздрібними ланками).

  1. Реальність. При розробці нормативів слід враховувати матері­альні передумови формування їх розміру: обсяг товарних ресурсів, які може бути закуплений підприємством; складські площі та ємкос­ті, що забезпечують зберігання певної кількості товарів, їх технічна оснащеність; обсяг власних оборотних коштів, який обумовлює реальні можливості накопичення товарних запасів. При використанні економіко-математичних моделей реальність нормативів забезпечує­ться введенням ряду обмежень.

  2. Ефективність. Нормування товарних запасів має забезпечити прискорення їх обіговості, раціональне розміщення між гуртовою та роздрібною ланкою, по підприємствах та місцях зберігання, скороти­ти сукупні витрати, пов'язані з доставкою та зберіганням товарів. В процесі нормування повинен забезпечуватися не тільки власне економічний ефект, але й враховуватися соціальні аспекти проблеми ритмічності та безперервності товаропостачання населення необхідни­ми товарами.

Нормування товарних запасів торговельними підприємствами суттєво відрізняється від організації та методики здійснення цього процесу в інших галузях народного господарства. Причина різниці - в характері витрат.

Використання виробничих запасів суворо обумовлене виробничою програмою. Його можна розрахувати, якщо знати план випуску про­дукції та норми використання сировини, матеріалів на одиницю ви­робу; воно більш детерміноване. Ця обставина при ідеально налаго­дженій доставці дозволяє взагалі відмовитись від складських примі­щень, вести постачання "з коліс".

Використання товарних запасів носить непослідовний та важко прогнозований характер, оскільки це пов'язано з такою рухомою ка­тегорією, як попит населення, чітко реагуючий на будь-які соціально-економічні, кліматичні, психологічні та інші зрушення. Тому часті випадки, коли дефіцитні на момент замовлення товари в час надходження до торговельної мережі підпадають під категорію, що користу­ється слабким попитом і осідає у запасах, та навпаки, товари з ряду неходових починають користуватися підвищеним попитом.

Товарні запаси є функцією попиту індивідуальних споживачів (населення), схильних до великого впливу випадкових обставин (їх кількісне співвідношення виявляється лише в досить великій кілько­сті елементів сукупності, знаходить своє відображення в масі явищ), а отже, потребує систематичного вивчення.

Торговельні підприємства розробляють нормативи товарних запасів для обґрунтування замовлення для закупівлі товарів на майбутній період. В основі планування (прогнозування) товарних запасів лежить їх нормування, яке полягає в розробці норм товарних запасів за окремими товарними групами у днях товарообороту, а також по всьому асортименту товарів у вартісних показниках, а потім і в днях.

Норматив товарних запасів – це плановий товарний запас, який повинен забезпечити безперервну роботу торговельного підприємства.

Нормують тільки поточні товарні запаси.