Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 1 - 9.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
357.95 Кб
Скачать

3. Показники відтворення населення

Процес відтворення населення демографія досліджує з двох боків. Вивчається і оцінюється відтворення всього населення як процес його оновлення внаслідок заміщення померлих людей поколінням народжених. І, з іншого боку, відтворення жіночого покоління, тобто жінок репродуктивного віку.

Відтворення всього населення характеризують абсолютні і відносні показники природного приросту Δприр і кприр:

Δприр = N – M

кприр = nm

Від’ємне або додатне значення кприр, яке розраховується у промільних пунктах, свідчить про певний характер відтворення населення. Відтворення може бути:

  • розширеним, якщо кприр ˃ 0 ;

  • простим, якщо кприр = 0 ;

  • звуженим, якщо кприр ˂ 0 .

Відтворення жіночого покоління характеризують показники: сумарної плідності, чистий сумарний коефіцієнт плідності, брутто-коефіцієнт і нетто-коефіцієнт відтворення. Всі показники визначаються за методом умовного покоління.

Сумарний коефіцієнт плідності показує середню кількість дітей, яку може народити одна жінка протягом всього дітородного періоду при повній відсутності смертності при рівні плідності, який існує.

Проте не всі жінки проживають повністю дітородний період. Тому необхідно враховувати режим вимирання (дожиття) жінок у цьому віці, який існує.

Чистий сумарний коефіцієнт плідності характеризує середню кількість дітей, яку може народити одна жінка за умови реального рівня смертності і рівнів плідності, що існують на час розрахунку. В Україні розраховується наступним чином: коефіцієнти , які беруть у проміле, зважуються на tx – середнє число років, яке залишилося прожити в середньому одній жінці з одно- або п’ятирічного інтервалу:

,

де , а - середнє число жінок, які живуть у віковому п’ятирічному інтервалі.

У подальшому відтворенні населення прийматимуть участь не всі народжені діти, а тільки дівчатка. Тому кожний з попередніх показників відтворення треба зважити на частку дівчаток серед новонароджених 𝝳 = 0,488. В Україні останнім часом вона коливається у межах 0,485 – 0,487.

Зваживши сумарний коефіцієнт плідності на 𝝳, отримаємо брутто-коефіцієнт відтворення R, який показує середнє число дівчаток, яких може народити одна жінка, проживши весь дітородний період:

Нетто-коефіцієнт відтворення R0 показує середнє число дівчаток, яке зможе народити одна жінка при реальному режимі смертності і плідності жінок:

R0 = 𝝳 або R0 =

Нетто-коефіцієнт – один з основних показників, що визначають режим відтворення. Якщо:

  • R0 ˃ 1 – режим відтворення розширений;

  • R0 = 1 – просте відтворення;

  • R0 ˂ 1 – режим відтворення звужений, тобто кожне наступне покоління матерів менше за попереднє.

Тривалість зміни поколінь характеризує показник середньої довжини жіночого покоління і обчислюється як середня арифметична зважена віку матерів (жінок дітородного віку) на нетто-коефіцієнт відтворення:

Середня довжина жіночого покоління має і іншу трактовку – це середній вік матері при народженні останньої дочки. Значення варіює в природних межах 25 – 30 років, але зустрічається випадки, коли вони виходять за ці межі. Так, 25 років, якщо за низької народжуваності одночасно підвищується смертність жінок старшого репродуктивного віку, із-за чого зростає частка молодих материнських груп. І навпаки, 30 років, коли за низької народжуваності одночасно скорочується смертність жінок старшого віку.

Швидкість зміни поколінь оцінюється істинним коефіцієнтом природного приросту населення:

Цей коефіцієнт характеризує середньорічний темп зміни чисельності населення при збереженні існуючого рівня вікової плідності і дожиття протягом років.

Швидкість зміни поколінь залежить від тривалості співіснування поколінь. На значення цього показника впливає рівень середньої очікуваної тривалості життя кожного покоління. Визначається тривалість співіснування матерів і дочок і тривалість співіснування бабусь і онучок. В умовах сучасного режиму відтворення використовуються такі формули:

  • тривалість співіснування матерів і дочок: ;

  • тривалість співіснування бабусь і онучок: ,

де - середня очікувана тривалість життя жінок при народженні.

Лекція №8.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]