Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 1 - 9.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
357.95 Кб
Скачать

3. Старіння населення і його показники

Закономірність вікового розподілу сучасного людства проявляється у процесі його старіння.

Під старінням населення, або демографічним старінням, розуміють збільшення частки людей похилого віку і старих людей у всьому населенні.

Старіння населення є результатом тривалих демографічних змін, здвигів у характері відтворення населення, у народжуваності і смертності і їх співвідношенні, а також, частково, міграції.

Розрізнюють два типи старіння:

  • старіння знизу, яке є результатом зниження народжуваності;

  • старіння зверху, яке є результатом зростання середньої тривалості майбутнього життя, зменшення смертності у старшому віці при умові низької народжуваності.

Слова «знизу» і «зверху» пов’язані з особливим способом зображення вікової структури населення. Зниження народжуваності приводить до звуження основи піраміди, а зниження смертності у старшому віці – до розширення її вершини.

Дослідження показали, що у кінці ХІХ – першій чверті ХХ вв. населення старилося за рахунок зниження народжуваності, тобто мало місце старіння знизу. У наш час у розвинутих країнах Заходу і Японії ситуація змінилася. Народжуваність тут низька, або дуже низька. При цьому, завдяки досягненням медицини, різко скоротилася смертність у старшому віці, тобто тривалість життя збільшилася і продовжує збільшуватись. У цих умовах на місце старіння знизу прийшло старіння зверху.

У нашій країні ситуація зовсім інша. Населення продовжує старіти знизу із-за того, що народжуваність, як і раніше, зменшується, а смертність у старшому віці практично не зменшується, тривалість життя не зростає, залишаючись низькою у порівнянні з розвинутими країнами і навіть з деякими з тих, які відносять до тих, що розвиваються.

Ступінь прояву процесу старіння відбиває коефіцієнт старіння населення, який характеризує частку жителів, які досягнули і переступили перший поріг старості – 60 років, у загальній чисельності населення (d60+):

Рівень старіння населення визначаеться за оціночною шкалою Ж. Боже-Гарньє і Россета:

Рівень демографічного старіння населення

, %

Надзвичайно молоде

До 6

Молоде

6 – 8

Початок старості

9 – 10

Середня старість

11 – 15

Старе

16 – 20

Надзвичайно старе

20 і більше

В Україні частка людей у віці 60 років і більше у загальній чисельності населення сладає 21,4 % і є однією з найвищих у світі.

Старіння населення породжує нові вимоги до соціального забезпечення і медичного обслуговування людей похилого віку і старих людей. Збільшення їх частки на фоні скорочення чисельності економічно активного населення веде до росту демографічного навантаження, утворює додаткові труднощі у їх пенсійному забезпеченні. Врахування тенденцій і наслідків демографічного старіння є одним з важливіших завдань соціальної політики.

У міжнародних порівняннях за рекомендацією ООН використовується ще один коефіцієнт старіння, який визначається як частка людей у віці 65 років і старше ( ), для якого установлені наступні градації:

- молоде населення до 4 %;

- на порозі старості 4 – 7 %;

- старе населення 7 % і більше.

Показники старіння населення доповнюються коефіцієнтами довголіття ( ) і довгожиття ( ), які розраховуються відносно чисельності людей у віці 60 років і більше:

та ,

де W – вік 100 років і більше.

Співвідношення окремих поколінь характеризують коефіцієнти демографічного навантаження, які визначаються у розрахунку на 1000 населення, тобто у проміле :

  • загальний коефіцієнт демографічного навантаження:

;

  • коефіцієнт демографічного навантаження дітьми:

1000 ;

  • коефіцієнт демографічного навантаження людьми похилого віку:

.

Загальний коефіцієнт дорівнює сумі двох складових:

Він показує, яку кількість дітей і людей похилого віку «утримує» кожна тисяча покоління батьків.

Лекція №3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]