Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції 1 - 9.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
357.95 Кб
Скачать

Змістовий модуль №7. Міграція населення

План

1. Міграції, їх сутність і класифікація.

2. Стадії міграції.

3. Показники міграції.

Питання для самостійного вивчення:

3. Фактори міграції.

4. Міграції в Україні.

Література: Л – 3, стр. 203 – 204, 212 – 222.

1. Міграції, їх сутність і класифікація

Під міграцією населення у демографії розуміють процес переміщення людей через кордони певних територій зі зміною назавжди або на деякий час постійного місця проживання або з регулярним поверненням туди.

Міграція – складний процес, і у різних дослідженнях її характеризують з різних боків, відповідно класифікуючи її за рядом ознак. Розглянемо основні класифікації міграцій.

І. У залежності від типу кордонів міграцію ділять на:

  • зовнішню – коли перетинаються державні кордони;

  • внутрішню – коли переміщення відбувається всередині однієї країни.

Зовнішню міграцію ділять на міжконтинентальну і внутрішньоконтинентальну. Коли мова йде про зовнішню міграцію, то виїзд звичайно називають еміграцією, а в’їзд – імміграцією.

Серед внутрішніх міграцій окремо вивчають такі напрямки як переселення з села у місто, і навпаки, переселення з міста у село, з міста у місто, з села в село. Переселення населення з села у місто, яке приводить до зростання міст, їх функцій, до розповсюдження міського способу життя називають урбанізацією. Переселення населення України із сіл до міст, як і у більшості країн світу, були домінуючими з початку ХХ ст., але з початку 90-х років ХХ ст. вони уповільнились. Коли частка міського населення у країні досягає 70 %, то темпи урбанізації,як правило, уповільнюються, і може початися певною мірою зворотний процес – рурбанізація (розповсюдження міського способу життя на сільську місцевість і відтік міського населення у сільську місцевість).

ІІ. За часовими параметрами міграцію ділять на:

  • постійну (безповоротну);

  • тимчасову;

  • сезонну;

  • маятникову.

Безповоротною є міграція, коли людина назавжди змінює місце проживання.

При тимчасовій міграції людина переселяється на достатньо тривалий, але обмежений період, причому термін нерідко буває заздалегідь визначений. Прикладом тимчасової міграції може служити переселення на декілька років для роботи за контрактом, виїзд на навчання у ВНЗ. За критеріями ООН, постійним жителем вважається людина, яка прожила не менше шести місяців на певній території.

Сезонною міграцією називають щорічні переміщення людей у певні пори року (сезони). До сезонних міграцій можна віднести промисли сельчан взимку, приїзд на збір урожаю людей з інших місць, відвідування курортів тощо.

Маятникові міграції – це регулярні поїздки на роботу або навчання за межі свого населеного пункту з постійним поверненням додому. Маятникові міграції відбуваються, коли місце роботи або навчання знаходиться у іншому населеному пункті, але достатньо близько, що дозволяє робити щоденні (або майже щоденні) переміщення.

ІІІ. У залежності від причин переселення міграції ділять на наступні типи:

  • міграції за соціально-економічними причинами – переселення у пошуках роботи, кращих заробітків, вільних сільськогосподарських земель, з метою покращити умови життя, придбати більш високий статус;

  • міграції за політичними причинами – втеча від ідеологічних, расових, релігійних та інших утисків, сюди відносять також репатріацію – повернення на батьківщину родин, народів, які раніше були депортовані;

  • міграції за військовими причинами – евакуація, реевакуація, депортація, тобто передислокації населення, зв’язані з військовими маневрами;

  • міграції за екологічними причинами – переселення людей внаслідок стихійних лих, переїзд, зв’язаний зі станом здоров’я одного з членів родини;

  • міграції за родинно-побутовими причинами – переселення для возз’єднання з членами родини, родичами, різного роду гостьові поїздки тощо;

  • міграції за релігійними причинами – масові переміщення населення у зв’язку з паломництвом у святі місця (найбільш відомі у світі паломництва здійснюються ісламістами у Мекку і Медину, а також християнами – у Ієрусалим).

IV. У залежності від сприяння з боку державних або громадських органів відносно переселення мігрантів, міграції ділять на:

  • організовані;

  • неорганізовані.

Організовані здійснюються за допомогою державних і громадських організацій, вони можуть супроводжуватись різноманітними пільгами, грошовими компенсаціями тощо. Неорганізована або індивідуальна міграція – це переїзд громадян на свій страх і ризик.

V. Розрізнюють також добровільну міграцію, коли люди самі приймають рішення про свій переїзд, і примусову, коли переміщення здійснюється незалежно від їх бажання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]