Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макро в таблицях.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Зміни в рівновазі і політика стабілізації

Макроекономічні коливання розпочинаються з різкою зміною AD чи AS, які спричиняють відхилення обсягу виробництва та зайнятості від потенційного рівня.

Такі зміни в результаті зовнішніх впливів економісти називають економічними потрясіннями або шоками

Причини виникнення

Шоки пропозиції

Шоки попиту

  1. раптове зростання витрат на сировину, енергоносії або робочу силу;

  2. зміни законодавства;

  3. руйнівна дія природних катаклізмів тощо.

  1. різкі змін пропозиції грошей;

  2. різкі зміни швидкості грошового обігу;

  3. різкі зміни інвестиційного попиту тощо.

Наслідки

різке зростання рівня цін

Заходи стримування шоків:

проведення стабілізаційної політики

P LRAS

P2 B C SRAS2

Р1 A SRAS1

Y1 Y* Y

Р LRAS

P2 C

B SRAS

P1

A AD2

AD1

Y* Y1 Y

Наприклад, в результаті зростання цін на енергоносії, що виражається у зростанні загального рівня цін з P1 до P2 (SRAS1 переміщується до SRAS2) та скороченні обсягів виробництва до Y1 (Y1< Y*).

Без втручання держави економіка буде пристосовуватись до нової ситуації: поступово ціни знизяться, а рівень зайнятості та випуску повернуться до попереднього стану (рух від т. В до т. А). Проте, цей процес може виявитись дуже тривалим, а затяжний спад в економіці загрожує соціальними конфліктами.

Якщо ж уряд буде проводити стабілізаційну політику, збільшуючи видатки державного бюджету (крива AD1 переміститься до AD2), ціни зафіксуються на більш високому рівні (т. С).

Наприклад, в наслідок різкого збільшення кількості грошей в обігу крива AD переміститься праворуч і рівновага установиться спочатку в т. В, а потім в т. С. Це призведе до підвищення цін та зарплати. Разом із зростанням рівня цін і попит на продукцію буде понижуватись, а рівень виробництва поступово наближатиметься до природного. Проте в процесі переходу до більш високого рівня цін сукупний випуск буде перевищувати природній. Уряд в особі центрального банку для нейтралізації цього підвищення і підтримки виробництва на заданому рівні може понизити пропозицію грошей, що дозволить стабілізувати сукупний попит.