Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ-курс.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
145.92 Кб
Скачать

ГАЛИЦЬКИЙ КОЛЕДЖ

імені В’ячеслава Чорновола

ЮРИДИЧНЕ ВІДДІЛЕННЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання курсової роботи

з дисципліни «Конституційне право України»

для студентів денної форми навчання

спеціальності 5.03040101 «Правознавство»

Укладач: Заставна О.П.

Тернопіль 2011

ВСТУП

Широкий вибір форм організації науково-дослідної роботи студентів має велике значення для створення у вищому навчальному закладі атмосфери творчості, залучення студентів до наукових досліджень сприяє активізації їх розумової діяльності, самовдосконалення і самореалізації.

Курсова робота є закономірним підсумком теоретичної, науково-практичної роботи студента протягом певного періоду навчання. Тому процес написання курсової роботи — важливий і відповідальний етап підготовки фахівця-правознавця.

Мета курсової роботи — закріпити та поглибити теоретичні і практичні знання студентів за спеціальністю, сформувати навички проведення самостійної наукової роботи, навчити основних методів наукового дослідження, формулювати конкретні наукові висновки, дати практичні рекомендації за обраною темою.

Виконання курсової роботи передбачає:

  • поглиблене вивчення, систематизацію та закріплення отриманих за конкретний період навчання теоретичних знань у сфері права;

  • виявлення здатності студента вибирати та аналізувати наукову або практичну проблему, робити теоретичні висновки та узагальнення, вміти застосовувати знання при вирішенні конкретних наукових і практичних завдань;

  • напрацювання та розвиток навичок самостійної роботи та оволодіння методикою наукових досліджень;

  • визначення рівня підготовленості студента до виконання юридичної практичної роботи, викладання правових дисциплін і здійснення самостійних наукових досліджень.

Курсова робота сприяє розвитку ініціативи та самостійності, привчає майбутніх спеціалістів постійно поповнювати і поновлювати отримані під час вивчення дисципліни знання. Працюючи над курсовою роботою, студент виявляє свою здатність ставити і розв'язувати актуальні, теоретично і практично значимі проблеми юридичної науки та практики, вміння використати одержані знання в розробці наукової проблематики, демонструє свої потенціальні можливості в проведенні дослідницької роботи, розкриваючи цим рівень і якість своєї професійної підготовки.

При підготовці курсових робіт зі спеціальності „Правознавство” необхідно широко використовувати в них наукові досягнення в галузі юриспруденції. Дипломну роботу, особливо її теоретичну частину, необхідно наповнювати сучасним науковим матеріалом, а кожну проблему висвітлювати з урахуванням новітніх досягнень юридичної науки і практики в Україні та міжнародного співробітництва.

Студентам, які приступають до виконання курсових робіт, потрібно опанувати не тільки основний зміст, але і методологію науки, що дозволить їм дослідницьки підійти до аналізу фактичного матеріалу, установити зв'язки і закономірності, зробити правильні висновки.

І. Загальні положення

Курсова робота з дисципліни „Конституційне право України”, виконується студентами ІІ, курсу Галицького інституту імені В’ячеслава Чорновола спеціальності 5.060101 “Правознавство” освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст.

Виконання курсової роботи дає можливість студенту навчитися самостійно аналізувати норми права та практично їх застосовувати, вибирати та використовувати різноманітні методи наукового дослідження, працювати з інформаційними джерелами, інтерпретувати матеріали періодичних видань, виробляти навики наукового викладу власних висновків і, як результат, засвоїти на якісно вищому рівні окремі аспекти правового регулювання суспільних відносин.

Процедура виконання курсової роботи проводиться в розрізі кількох етапів :

1) вибір теми наукового дослідження;

2) підготовка до написання курсової роботи ( підбір науково -

теоретичної літератури та пошук практичних матеріалів);

3) складання і затвердження плану курсової роботи;

4) написання текстового матеріалу;

5) оформлення роботи;

6) захист курсової роботи.

Іі. Вибір теми наукового дослідження

Тематика курсових робіт з дисципліни „Конституційне право України”, має відповідати завданням цієї навчальної дисципліни і тісно пов'язуватися з практичними потребами конкретного фаху. Повторення тем не допускається. Термін виконання курсових робіт визначається робочим навчальним планом.

Тематика курсових робіт з навчальної дисципліни щорічно затверджується цикловою комісією. Із запропонованого переліку тем студентам надається право вільного вибору теми курсової роботи.

На якість курсової роботи суттєво впливає вміле використання практичного матеріалу, судової практики, що є невід’ємною частиною роботи. Підбір даних підприємства, їх критичне осмислення та обробка є досить важливим етапом у підготовці і написанні курсової роботи.

Активна робота з вибору теми починається зі спільної наради студентів та викладачів – наукових керівників. Доцільно при цьому врахувати актуальність теми дослідження, професійні інтереси студента та напрямок науково-дослідницької роботи, якщо він вже визначився раніше.

Вибираючи тему курсової роботи з тематики, запропонованої цикловою комісією, студент повинен зорієнтуватись у тому, щоб дослідження, здійснене в процесі розробки курсової роботи, можливо було продовжити в подальших наукових пошуках.

Назва курсової роботи повинна бути чіткою, логічною, відповідати обраній темі, спеціальності та суті наукового дослідження.

Ііі. Підготовка до написання курсової роботи

У процесі підготовки до написання курсової роботи підбираються й вивчаються літературні джерела, складається бібліографія. Дієву допомогу студенту в цьому надає науковий керівник, а також працівники бібліотеки. Самостійний пошук літературних джерел здійснюється за допомогою бібліотечних каталогів (систематичного, алфавітного), реферативних журналів, бібліографічних довідників. Особливу увагу слід звернути на періодичні видання: газети, журнали, де можна знайти останні результати досліджень спеціалістів, як вони вбачають вирішення даної проблеми. Методика вивчення літератури, як основа наукового дослідження в курсовій роботі, залежить від характеру й індивідуальних особливостей студента - загальноосвітнього рівня й спеціальної підготовки, ерудиції та особливостей пам'яті, звичок і працездатності.

Разом з цим є доцільним дотримання загальних правил опрацювання літератури. Спочатку потрібно ознайомитись з основною літературою (підручниками, теоретичними статтями), а потім - прикладною (законодавчими актами, інструктивними матеріалами, статтями про конкретні дослідження тощо). Вивчення складних джерел (монографій) слід починати лише після опрацювання простіших (підручників).

Відібрана література підлягає уважній обробці. Попереднє ознайомлення включає побіжний огляд змісту, читання передмови, анотації. Розділи, що мають особливе значення для курсової роботи, старанно обробляють, звертаючи особливу увагу на ідеї й пропозиції щодо вирішення проблемних питань обраної теми, дискусійні питання, наявність різних точок зору й протиріч.

У процесі опрацювання літератури на окремих аркушах або картках роблять конспективні записи, виписки з тексту, цитати, цифровий матеріал. При цьому слід обов'язково робити повні бібліографічні записи джерел: автора, назва книги (статті), видавництва (назви журналу), року видання, обсягу книги (номеру журналу), номеру сторінки з тим, щоб використати ці записи для підготовки списку використаної літератури й зробити необхідні посилання на джерела в тексті курсової роботи.