Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М2Т12.рикетсії, хламідії, мікоплазми для виклад...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать
  1. Методика організації навчального процесу на практичному занятті.

    1. . Підготовчий етап.

Викладач формує тему практичного заняття, пояснює, що рикетсії, хламідії і мікоплазми – це мікроорганізми, які здатні викликати різні інфекційні захворювання. Вони відносяться до прокаріотів, але мають певні особливості, які їх відрізняють від звичайних бактерій. Так, рикетсії і хламідії в еволюційно-біологічному аспекті займають проміжне положення між бактеріями та вірусами. Як і віруси вони є облігатними внутрішньоклітинними паразитами і не здатні розмножуватись в безклітинних середовищах. Мікоплазми не мають клітинної стінки. Більшість цих мікроорганізмів важко виділяються в лабораторних умовах. Маючи певні біологічні особливості, в першу чергу, внутрішньоклітинний паразитизм, ці мікроорганізми можуть довго персистувати в організмі людини, викликати гострі і хронічні, клінічно виявлені і безсимптомні інфекції, рецидиви. Все це ускладнює лабораторну діагностику, профілактику і лікування хвороб, які вони викликають.

Викладач стисло інформує, що рикетсіози – це група гострих трансмісивних інфекційних захворювань, збудником яких є представники трьох родів родини Rickettsiaceae: Rickettsia, Coxiella, Rochalima. Всі рикетсії адаптовані до існування в організмі вошей, блох. За клінічною картиною та епідеміологічними особливостями виділяють 5 груп рикетсіозів: група висипного тифу, гарячка цуцугамуші, група кліщових плямистих гарячок, пневморикетсіоз (Ку-гарячка) і пароксизмальний рикетсіоз. Акцентує увагу на тому, що рикетсіози належать до особливо небезпечних інфекцій, характеризуються раптовим початком, високою температурою, сильною інтоксикацією, висипами на шкірі, ураженням центральної нервової системи, важким перебігом, при деяких рикетсіозах – високою смертністю. У зв’язку з цим лабораторні дослідження рикетсіозних інфекцій проводять у спеціальних режимних лабораторіях з суворим дотриманням протиепідемічного режиму.

Рід Chlamidia містить три патогенних для людини види: C.trachomatis, C.psittaci, C.pneumoniae, які викликають гострі, хронічні і безсимптомні інфекційні захворювання. До хламідійних інфекцій відносяться трахома, орнітоз (пситакоз), респіраторний та урогенітальний хламідіоз. З кожним роком ці захворювання зустрічаються все частіше.

Більшість мікоплазмозів мають переважно хронічний перебіг. Розрізняють респіраторний мікоплазмоз (пневмонія, фарингіт, бронхіт), урогенітальний (уретрит, цистит, простатит, пієлонефрит; у жінок – вагініт, кольпіт, цервіцит, ендометрит) і ураження суглобів (артрит). В окремих випадках мікоплазми причетні до виникнення ендокардитів, патології вагітності і ураження плода. Ці захворювання викликають різні види мікоплазм, представники родів Mycoplasma і Ureaplasma з родини Micoplasmatacceae.

На території нашої країни реєструються трансмісивні рикетсіози (висипний тиф, хвороба Брілля, Ку-гарячка та інші), хламідійні “орнітози”, трахома, респіраторні та урогенітальні хламідіози, мікоплазма- і уреаплазма-інфекції. В останній час все актуальніше постають питання діагностики і лікування мікоплазмозів і хламідіозів, які передаються статевим шляхом.

На занятті студентам надається можливість вивчити на демонстраційних препаратах морфологічні властивості рикетсій і хламідій, ознайомитись з класифікацією, біологічними властивостями рикетсій, хламідій і мікоплазм; вивчити лабораторні методи діагностики, профілактики і лікування захворювань, які вони викликають.

Все це зумовлює актуальність теми заняття та спрямоване на формування позитивної мотивації її вивчення.

Ознайомити студентів з навчальними цілями та планом заняття. Провести контроль початкового рівня підготовки з використанням тестів, ситуаційних задач (орієнтовний перелік тестів – додаток 2), усно опитати студентів за стандартизованим переліком питань, проаналізувати найбільш важливі теоретичні та практичні питання. З урахуванням рівня підготовки далі треба перейти до наступного етапу.