Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бродська Р.В. Риторика.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
124.82 Кб
Скачать

Тема № 5. Риторичний аналіз тексту

Один з головних методів вивчення мови – мовний аналіз, уперше розроб­лений Ф.І. Буслаєвим. Його різновиди: граматичний аналіз, словотворчий, фонетичний, орфографічний, аналіз художнього тексту та ін. Риторичний аналіз відрізняється своєю багатогранністю, тому що охоплює цілий твір, усний або писемний, від аналізу дискурсу (потоку життя, ситуації, що породила такий вислів) до вибору слів.

Зразковий план риторичного аналізу тексту

  1. Загальна характеристика тексту: усний чи писемний, вид красномовства – політичне, судове, діловий документ, поетичний твір.

  2. Жанр і предметне втілення: лист, лекція, напис на стіні, виступ на мітингу, телеграма, спектакль, монолог у спектаклі тощо.

  3. Характеристика змісту: життєпис, текст закону, розмова друзів, оповідан­ня про події, картина ландшафту (опис) та ін.

  4. Аналіз дискурсу: ситуація життя; події до й, можливо, після; хто говорить; кому; з якою метою; за яких обставин тощо.

  5. Що відомо про автора, рівень його інтелекту, духовного складу?

  6. Хто гаданий (можливий), на який рівень сприйняття й розуміння орієнто­ваний вислів й т.п.

  7. У якому стилістичному ключі побудований текст (стиль, його різновид), якими засобами виражена стилістична приналежність?

  8. Композиція, побудова мовного твору, сюжетні лінії та ін.

  9. Характеристика риторичних засобів: фігури, тропи, фразеологія, афоризми, монологи й діалоги, архаїзми, діалектизми та ін.

  10. Дотримання норми культури мовлення, вимог літературної мови. Особливості авторського стилю мовлення.

  11. Якщо можливо – відомості про сприйняття тексту, ступеня його впливу на читачів і слухачів, різночитання, оцінки, вплив твору на розвиток науки, мистецтв, культури (театральні й кінематографічні інтерпретації, створення творів живопису, використання сюжету або образів іншими авторами тощо).

  12. Відповідь на три запитання: що хотів сказати автор; що сказав; що сказав мимоволі?

Завдання

  1. Підберіть десять різних текстів. Усно потренуйтесь у їхньому риторичному аналізі. Потім виберіть один з текстів і зробіть його повний аналіз у письмовому вигляді: вийде зв’язний твір типу аналізу, або анотації, або рецензії. Можливо, вам вдасться дати йому заголовок, відібрати внутрішні зв’язки, увести виразні засоби.

  2. Уявіть себе журналістом, оратором, адвокатом, прем’єр-міністром, теат­раль­ним критиком, клоуном у цирку... Звикніть до ролі, постарайтеся виконати свої функції, як у рольовій грі. Повторюйте цю вправу якнайчастіше, спочатку без свідків.

  3. Зробіть риторичний аналіз тексту, відповівши на запитання й виконавши вказівки:

  • Прочитайте тексти. До якого виду красномовства вони належать?

  • У контексті яких подій у суспільному житті країни сприймається зміст окремих виступів? Складіть парадигму лексичних сигналів часу.

Опишіть мовні засоби, що підтримують спрямованість виступу до конкретного адресата й адресованість промови. Чи можна охарактеризувати стосунки між ритором і аудиторією як гармонійні? Аргументуйте свою відповідь.

  • Випишіть із текстів всі речення із займенником я – ми. Як зміст цих речень дозволяє охарактеризувати мовця? З яких рольових складових складається образ ритора?

  • Чи позначена стратегія (надзадача) мовлення? За допомогою яких комунікативних тактик реалізується задум ритора?

  • Випишіть опорні тези однієї з промов за вибором. Скільки їх? Охаракте­ри­зуйте композиційну структуру промови. Оцініть композицію з погляду авторської стратегії й в орієнтації на образ адресата.

  • Які види аргументів використовують автори? Наведіть приклади. Як ви охарактеризуєте основну тональність будь-якого з текстів? Випишіть експресивні одиниці, за допомогою яких формується точка зору ритора.

  • Чи вважаєте ви можливим віднести пропоновані промови до риторично зразкових? Обґрунтуйте свою точку зору.