Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бродська Р.В. Риторика.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
124.82 Кб
Скачать

III. Естетичні основи красномовства

  1. Мовні основи риторики називають культурою мовлення. Назвіть найваж­ливіші елементи культури мовлення, охарактеризуйте їх.

  2. Прочитайте подані нижче висловлення. Про які якості мовлення в них йдеться?

  1. Красномовство є мистецтво про всяку дану матерію красно мовити й тим схиляти інших до своєї про ону думки (М. Ломоносов).

  2. Повторення тих самих думок, вбраних лише іншими словами, без почуттів, не токмо буває непотрібно, але й неприємно (Г. Державін).

  3. Неправильне вживання слів веде за собою помилки в думках, а потім у практиці життя (Д. Писарєв).

  4. Єдиним засобом розумового спілкування людей є слово, і для того, щоб спілкування це було можливим, потрібно вживати слова так, щоб при кожному слові безсумнівно викликалися у всіх відповідні й точні поняття (Л. Толстой).

  5. Знання точного значення слів і їхньої відмінності між собою, хоча б і найменшої, є необхідною умовою всякого істинного мислення, тому що слова суть вираження понять, а чи можна мислити, не вміючи у всій тонкості відрізняти одного поняття від іншого? (В. Бєлінський).

  1. Прочитайте речення, подані нижче. Визначте помилки, що послужили підставою для того, щоб ці речення помістити в рубриці «Навмисно не придумаєш». Які комунікативні якості мовлення порушені тут?

1). Кожен працівник повинен мати власну думку, що збігається з думкою начальника. 2). Я завжди говорю щиро, навіть якщо іноді трохи обманюю. 3). Навіть «найнешкідливіші» ліки приймають строго за призначенням лікаря. Це небезпечно для здоров’я. 4). У секції «Брюки» вам запропо­нують: піджаки, розміри з 44-го по 54-й, 64-й. 5). Шановні туристи! У кого залишилися талони від обіду, ви можете їх з’їсти на вечерю! 6). Громадяни! Печатку ставлять тільки на першого керівника.

Культура мовлення багато в чому пов’язана із проблемою мовних засобів і їхнього риторичного потенціалу. Наступний блок вправ і завдань передбачає освоєння різноманітних експресивних мовних засобів, способів їхнього використання відповідно до задуму автора промови й в орієнтації на адресата.

  1. Прочитайте текст. Складіть перелік опорних понять, за допомогою яких реалізується задум автора, його раціонально-аналітична стратегія. Яку інформацію про автора і його світогляд передає ця, лексична вибірка?

Ідеологія як спосіб ведення суспільного діалогу, мабуть, закінчується разом з європейським Новим часом; у всякому разі, очевидно, що сучасні молоді люди не сприймають саме слово «ідеологія» поза його негативним, а то й людожерським історичним контекстом. Мої сучасники у своїй більшості не розглядають втрату політичної ідеології як недолік. Одним це – воля «від», іншим – воля «для», у тому числі й для власної ідеологічної творчості. Загальне, що існує й об’єднує покоління, описується іншими термінами: «передчуття», «інтерес», «вибір».

Почнемо з того, що визначимося: ми будемо говорити про світогляд молодих людей, але не «молоді»: її в класичному розумінні більше не існує. Для сучасної людини термін «молодь» перестав бути знаковим і виявив свою ущербність. Зовсім неможливо стало визначити соціальні, вікові, інтелек­туальні, психологічні границі позначуваної ним групи осіб. Віднесення себе до «молоді» як спосіб суспільного самовизначення повністю втратило зміст. (Не так було ще зовсім недавно: згадаємо «проблеми молоді» – одну із найжвавіших тем публіцистики 90-х). Молодість – завжди період становлення, час, коли людину оцінюють за її можливості, які виявляться лише в майбутньому. Сучасність «дозволяє» комусь і в 35, і в 40 років зараховувати себе до молоді, а комусь і в 17 перестати бути її частиною.

  1. Підберіть яскраві цитати для виступів такої тематики:

Без книг ми залишилися б дикунами.

Невір’я в розум є джерелом усього зла.

Батьківщина – це не безлюдна пустеля, а народ.

Складіть початок і кінець відповідного виступу на основі підібраних цитат.

  1. Прочитайте текст. Випишіть ті засоби, які, за задумом автора, повинні вплинути на аудиторію. Охарактеризуйте ці засоби.

Чисте серце – це наше багатство, наша слава, наша краса. Чому ще можна уподібнити чисте серце? Полум’яніючому вогню. Як у вогні очищається золото, звільняється від іржі метал, покритий нею, так і в чистому серці згоряють гріховні спокуси, нерідко від одного спілкування з носієм чистого серця перероджується зіпсована брудна душа й стає на шлях нового християнського життя.

Ще яке порівняння може бути для чистого серця? Воно подібне до чистої води, чиста вода не має в собі ніякої скверни, вона освіжає кожного спраглого, вона приємна й солодка тому, хто її жадає. У чистій воді ясно відбивається небо й сонце. І чисте серце притягує до себе, і ми бачимо як у ньому відбивається небо, бачимо на ньому печать Божої краси, печать Духа святого, носіями яких є святі люди (фрагмент проповіді).

  1. Розгляньте схему 2 (див. рис. 2) «Основні засоби виразності», дайте визна­чення кожному з них, підберіть власні приклади або випишіть із творів художньої літератури.

порівняння

метафора

Епітет

алегорія

уособлення перифраз

гіпербола

Літота

тропи

стилістичні фігури

анафора

епіфора

інверсія

антитеза

градація

Рисунок 2. Схема 2 «Основні засоби виразності»