Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бродська Р.В. Риторика.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
124.82 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Севастопольський міський гуманітарний університет

Р. В. БРОДСЬКА

Риторика

Практикум

Методичні рекомендації

для слухачів системи післядипломної освіти

та вчителів української мови і літератури

загальноосвітніх шкіл

Севастополь

«Рібест»

2008

УДК 808.5:378.09

ББК 83.7

Б88

Рецензенти: кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української філології СМГУ Т.В. Мельник, кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії і практики перекладу СевНТУ О.М. Абрамічева.

Методичні рекомендації розглянуто і затверджено на засіданні кафедри української філології СМГУ, протокол № 5 від 03.12.2007 р.

Друкується за рішенням редакційно-видавничої ради СМГУ, протокол № 2 від 11.12.2007 р.

Б88

Бродська, Р. В.

Риторика. Практикум. Методичні рекомендації для слухачів системи післядипломної освіти та вчителів української мови і літератури загальноосвітніх шкіл / Ростислава Володимирівна Бродська. – Севастополь : Рібест, 2008. – 44 с.

Пропоновані методичні рекомендації складаються з блоку практичних завдань до тем, передбачених програмою курсу «Риторика». Система аналітичних, творчих та ігрових вправ дасть можливість слухачам курсів використовувати їх у середній школі, навчаючи учнів як підготувати і виголосити публічну промову, здійснити всесторонній риторичний аналіз тексту та оцінити ораторську промову.

Методичні рекомендації розраховані на вчителів української мови та літератури, слухачів системи післядипломної освіти.

УДК 808.5:378.09

ББК 83.7

Все права данной публикации защищены и охраняются законом.

© СГГУ, 2008 год

© Бродська Р.В., 2008 год

ЗМІСТ

Передмова ........................................................................................................

Тема № 1. Загальні основи риторики ............................................................

Тема № 2. Техніка мовлення й культура оратора ........................................

Тема № 3. Методика підготовки до виступу. Риторика монологу .............

Тема № 4. Взаємодія оратора й слухачів. Риторика діалогу .......................

Тема № 5. Риторичний аналіз тексту .............................................................

Тема № 6. Методика рецензування виступу .................................................

Додаток А. Перелік термінів і понять, що використовуються у риториці

Бібліографія .......................................................................................................

4

6

15

18

21

25

30

32

39

ПЕРЕДМОВА

Розширення суспільних функцій української мови зумовило переакцен­тацію мети вивчення її в середніх навчальних закладах, внесення істотних змін до відповідних програм, зокрема введення для дванадцятого класу курсу риторики. Проте методичних рекомендацій та розробок уроків з цього курсу недостатньо.

Література й мова, які репрезентують філологію в сучасній школі й вузі, не формують належним чином в учнів і студентів навички мовної діяльності. На жаль, останніми роками спостерігається значне відхилення від вимог культури мовлення в практиці спілкування людей, як на побутовому рівні, так і в писемному й усному мовленні офіційних осіб, а також і в діяльності засобів масової інформації. Численні невиправдані запозичення іншомовних слів і виразів, захоплення деяких авторів і ораторів неформальною лексикою, вільне використання літературних й граматичних норм мови, а також банальні орфоепічні й орфографічні помилки в усному й писемному мовленні – все це турбує кожну освічену людину. Слід залежно від можливостей кожної освіченої людини виправляти небажану тенденцію у використанні й розвитку рідної мови.

Риторика компенсує проблеми в практичному володінні мовленням, які виникають через недоліки шкільної й вузівської філологічної підготовки. Саме з цією метою вона введена в систему дисциплін, які вивчаються на філологіч­них факультетах вузів, адже впливати на адресата, аудиторію за допомогою мовлен­ня можна навчитися. Система пропонованих завдань повинна цьому сприяти. Нав­чи­тися добре говорити можна лише за умови, якщо людина хоче цього, коли вона готова виправляти свої недоліки, включатися в гру, тренувати окремі мовні й поведінкові вміння. От чому цикл занять з риторики передбачає конвенцію.

Актуальність введення спецкурсу «Риторика» у програму післядипломної педагогічної освіти вчителів-словесників зумовлена багатьма чинниками. По-перше, високопрофесійний вчитель-словесник – це обов’язково риторична особис­тість, що досконало володіє живим впливовим словом, проте підготовка такої особистості (навчання, вироблення практичних навичок та умінь) – проблема, яка фактично досі системно не вирішувалася. По-друге, розбудова демократич­ного суспільства в Україні, свобода слова, колегіальність вирішення багатьох питань загострили інтерес до риторики як науки і мистецтва слова, поставили на порядок денний методичної громадськості проблему риторичної підготовки школярів, тобто піднесення їхньої мовленнєвої культури.

У процесі вивчення курсу риторики у вчителів мають виробитися основні вміння:

  • опиратися на класичний досвід ораторів колишніх епох;

  • використовувати життєві й суспільні ситуації для переконання аудиторії, володіти засобами переконання;

  • застосовувати у своїй практиці основні риторичні правила й прийоми (правила й прийоми вибору теми, її осмислення, збору й систематизації матеріалу, побудови тексту), використовувати різні стилі й жанри оратор­сь­­кого мовлення;

  • логічно розвивати тему, вибирати точні слова й мовні звороти;

  • володіти голосом, дикцією, інтонаціями, жестами й мімікою;

  • вільно триматися перед аудиторією, відчувати зворотний зв’язок з нею.

Формування риторичних умінь і навичок відбувається поетапно: від аналізу зразка – до наслідування його наслідування, далі – до закріплення риторичних дій в ігрових комунікативних ситуаціях і лише після цього – до вільної творчості.

У підготовці публічної промови, яка має виголошуватись, присутній фактор індивідуальності. Риторичні нахили – це не тільки природна обдаро­ваність, талановитість людини, що впливає на партнера й аудиторію за допомогою слова, але й надбане в тренуваннях уміння використовувати риторичні фігури, дотримуватися риторичних зразків, домагатися шуканого результату, інтелектуального, емоційного, комунікативного.

Методичні рекомендації побудовані за програмою, яка спирається на багато класичних і новітніх розробок з курсу «Риторика», адресовані вчителям української мови, студентам-філологам, можуть використовуватися на практич­них заняттях з риторики у середній школі.