Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры политек модуль 1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
133.38 Кб
Скачать

11. Товар і його властивості: споживна вартість і вартість. Мінова вартість.

Товар – це продукт праці, створений для обміну або продажу, на ринку характеризується, як річ (така харак-ка товарознавства) але має соціально-економічний характер, тобто виражає певні економічні відносини.

Має 2 властивості:

- задовольняти певні потреби людей;

- бути корисним людині.

Споживна вартість - це якісна визначеність товару, вона зумовлена фізичними, хімічними та іншими природними властивостями, якими її наділяє людина, виробник.

Характеристика споживної вартості:

Споживна вартість завжди має свою якісну і кількісну характеристики. Якісна - визначається мірою задоволення конкретної потреби й найповніше виявляється в якості товару. Саме якість стає найважливішим показником ефективності функціонування виробництва. Якість споживчої вартості має всебічну форму прояву. Це і надійність, і естетичність, і економічність, і багато інших моментів.

Кількісна сторона споживчої вартості виявляється у самій кількості товару і вимірюється показниками ваги, об'єму, довжини тощо.

Споживча вартість безпосередньо не характеризує економічні відносини між людьми, і саме цьому вона не вивчається політекономією, а є предметом такої загальної економічної науки, як товарознавство.

Роль: здатність задовольняти якісь окремі потреби людини.

Вартість - це втілена в товарі праця, яка виступає суспільно необхідною працею, вартість товару можна виміряти суспільно необхідним робочим часом.

Характеристика:

Вартість відображає економічні відносини відокремлених виробників. Витрати праці, як вартість, виступають тільки тільки в умовах товарного виробництва.

Дві властивості товару:

- споживна вартість товару;

- вартість товару.

Мінова вартість – це зовнішня форма вартості товару, виражена в грошах, є ціна товару.

Приклад:

Кожний окремий товар можна обмінювати на безліч інших у різних кількісних пропорціях; отже, він має безліч мінових вартостей

12. Двоїстий характер втіленої в товарі праці. Конкретна і абстрактна праця.

Конкретна праця - доцільно спрямована діяльність людини, результатом якої є створення певної споживчої вартості.

Характер:

Конкрента праця являє собою затрати робочої сили в конкретній формі .

Абстрактна праця - витрати людської енергії, частка суспільної праці безвідносно до тієї конкретної форми, в якій вона здійснюється.

Характер:

виражає відносини між людьми і властива лише товарному виробництву, хоч і має суспільний характер.

Приватна праця — особлива праця, що характеризує незалежність товаровиробників, відсутність зв’язків між ними у процесі виробництва.

Суспільна праця — це цілеспрямоване функціонування сукупності окремих індивідуумів, взаємопов’язаних розподілом, обміном, спеціалізацією та кооперацією праці, спрямоване на створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення корисних людині потреб.

Протиріччя між приватною та суспільною працею полягають у тому, що між товаровиробниками відсутній зв'язок, який може в певних умовах призвести до негативних наслідків.

13. Величина вартості товару. Індивідуальний та суспільно-необхідний робочий час. Величина вартості товару- є середньозважені витрати суспільної абстрактної праці на одиницю даної споживчої вартості.Величина вартості складається об’єктивно і залежить від умов виробництва,а значить,не залишається постійною.

Індивідуальний робочий час — час, затрачений окремим товаровиробником (підприємством, науково-дослідною установою, науковою лабораторією тощо) на виробництво одиниці товару чи - послуги (наприклад, інжиніринг).

Суспільно-необхідний робочий час – робочий час, який потрібно для виготовлення будь-якої споживної вартості при наявності суспільно нормальних умов виробництва,і при середньому в данному суспільстві і у данний період часу рівні технології,продуктивності та інтенсивності праці.  Наприклад, на виготовлення певного товару одні виробники втрачають 10. а інші — лише 8 год. Проте більшість створює цей товар за 9 год. Саме ці витрати відповідають суспільно необхідним і визначають вартість товару. Ті виробники, які витрачають часу більше, ніж це суспільно необхідно, реалізуючи товари, не відшкодовують витрат, а отже, не можуть відновлювати виробництво. І, навпаки, ті, що витрачають менше часу, ніж це суспільно необхідно, мають додаткові можливості для розширення та вдосконалення виробництва. Це означає, що продуктивніша праця за однаковий проміжок часу створює більшу вартість.

Фактори, що впливають на величину вартості:

 1.Продуктивність праці - це результативність праці чи кількість продукції, виробленої працівником в одиницю часу. Величина вартості товару назад пропорційна продуктивності праці.

2. Інтенсивність праці - це ступінь його напруженості, що виміряється витратами праці в одиницю часу.

Зі зміною інтенсивності праці змінюється загальна величина вартості, тому що змінюється загальна кількість виробленої продукції, але вартість одиниці продукції не змінюється, тому що умови виробництва залишаються незмінними.

3.Складність праці. Праця буває проста і складна.

Проста праця - це праця некваліфікованого працівника, що не володіє спеціальною підготовкою.

Складна праця вимагає спеціального навчання.