Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глосар_й 03.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Тема 4. Грошовий ринок

Основні скорочення: В. – вексель; О. – облігація; А. – акція; Б. – біржа, біржовий; Ц.П. – цінний папір; Г. – гроші, грошовий;

Р. – ринок.

А. – цінний папір без встановленого строку обігу, що засвідчує участь у статутному фонді акціонерного товариства; дає право власникові на одержання частини його прибутку у вигляді дивіденду: А. іменна – на якій є прізвище власника, А. на пред’явника – не містить відомостей про власника, може вільно купуватися і продаватися на ринку; А. проста – її власник має право голосу на зборах, величина дивіденду залежить від величини прибутку акціонерного товариства; А. привілейована – дає право на гарантоване першочергове отримання фіксованої величини дивідендів, не дає права голосу в управлінні

Андеррайтер – особа чи компанія, що гарантує емітенту розміщення на ринку на комісійній основі йог облігацій чи пакету акцій.

Аукціон – організація продажу грошових коштів тим покупцям, які пропонують вищу ціну; конкурсний спосіб організації публічного торгу в попередньо обумовлений час і певному місці.

Б. фондова – організаційно оформлений регулярно функціонуючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами. Валютні Б. розташовуються при фондових.

Б. курс – продажна ціна цінного паперу, що є в обігу на біржі. Б. курс на акції прямо залежний від величини дивіденду і обернено – від норми позичкового проценту. Б. курс на облігації залежить від номінальної ціни облігації (терміну погашення), доходу норми позичкового проценту. Б. курс акцій простих вище від курсу облігацій та привілейованих акцій.

Брокер – особа або фірма, що виступає посередником між покупцем і продавцем за комісійні.

О. безпроцентні (дисконт з нульовим купоном)– не передбачають процентні виплати, такі облігації продаються за ціною, що менша від ціни погашення.

В. – цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей векселедавцю.

В. бронзовий – форма фіктивного векселя, який не має товарного покриття; застосовується, головним чином, при банкрутстві з метою штучного підвищення пасивів неплатоспроможності боржника.

В. дружній – виданий з дружніми намірами з надією, що не виникне потреба відповідати по зобов’язаннях цього векселя.

В. казначейський (бона) – основний вид короткострокових зобов’язань держави; випускається для покриття бюджетного дефіциту. Платником по ньому є держава; емісію та погашення виконує центральний банк за дорученням казначейства.

В. комерційний – різновид приватних векселів, які виникають на підставі угод купівлі-продажу товару в кредит.

В. переказний (тратта) – виписується і підписується кредитором (трансантом) і містить наказ боржнику(трасату) сплатити у зазначений термін визначену у векселі суму третій особі(ремітенту).

В. простий – виписується і підписується боржником і містить безумовне зобов’язання векселедавця сплатити після настання терміну визначену суму векселедержателю.

В. приятельський (зустрічний) – вексель, який підприємці виписують взаємно один до одного без товарних поставок з метою отримання готівкових коштів шляхом їх обліку в банку (не пов’язаний з реальною комерційною угодою).

Гарячі” Г. – грошові капітали, які переміщуються з однієї країни в іншу з метою збереження їх вартості або одержання спекулятивних прибутків.

Грошовий Р. – це сукупність усіх грошових ресурсів країни, що постійно переміщуються (розподіляються та перерозподіляються) під впливом попиту і пропозиції з боку різних суб’єктів економіки. Грошовий ринок складається з багатьох потоків, за якими грошові кошти переміщуються від власників заощаджень до позичальників та інвесторів.

Державне регулювання Р. Ц.П. – здійснення державою комплексних заходів щодо управління, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері.

Деривативи – фінансові інструменти, механізм випуску в обіг яких пов’язаний з торгівлею – продажем певних фінансових чи матеріальних активів.

Дивіденди – грошові платежі, виплачуються акціонерним товариством власникам акцій у зв’язку з розподілом прибутку.

Дилер –особа або фірма, що купує та продає за власний рахунок .

Емісія Ц.П. – випуск в обіг паперових грошей, цінних паперів: акцій, облігацій, депозитних сертифікатів.

Інвестиції – довгострокові вкладення капіталу з метою отримання прибутку.

Інвестор на Р. Ц.П. – фізична або юридична особа, яка купує цінні папери від свого імені та за свій рахунок, з метою одержання доходу чи збільшення вартості цінних паперів або набуття відповідних прав, що надаються власнику цінних паперів відповідно до чинного законодавства.

Індекс Доу Джонса – середній показник курсів акцій групи найбільших компаній США, який публікується фірмою „Доу Джонс енд компані”. Є арифметичною середньою щоденник котировок певних компаній (залізничних, зв’язку, комунальних) на момент закриття біржі.

Казначейські зобов’язання – Ц.П. на пред’явника, що розміщуються на добровільних засадах серед юридичних осіб і населення; свідчать про внесення їх власником грошових коштів в бюджет; дають право на одержання фінансового доходу.

Купон – це відрізна частина облігації, що передається замість розписки під час отримання відсотків.

Лістинг – внесення цінних паперів до списку цінних паперів, які котируються на фондовій біржі або можуть бути предметом укладення угод в торговельно-інформаційній системі, якщо це передбачено їх правилами.

Лот – одиниця торгових угод га біржах.

Номінальний попит на Г. – це та кількість грошей, яка необхідна економічним агентам для задоволення особистих та виробничих потреб.

О. – Ц.П. , що засвідчує внесення грошових коштів і підтверджує зобов’язання відшкодувати йому емітентом номінальну вартість цього цінного паперу в передбачений термін з виплатою фіксованого проценту.

О. конвертовані – корпоративні облігації, що відповідно умов випуску, можуть бути обміняні на прості акції.

Облігаційний процент – норма доходу, встановлена по цінних паперах (облігаціях, сертифікатах).

Опосередковане фінансування – рух коштів від власника до їх споживача п каналах ринку через фінансових посередників. Доходом посередників виступає маржа.

Опціон – це контракт, за яким покупець, виплачуючи певну премію, дістає право упродовж певного терміну його дії придбати у продавця стандартну партію товару за наперед визначеною ціною.

Опціонний контракт – право купити даний цінний папір.

Ощадний сертифікат – цінний папір, випущений банком як письмове свідоцтво про депонування грошових коштів.

Попит на Г. – це попит на реальні грошові залишки, або, іншими словами, це величина грошових залишків, визначена з урахуванням їхньої купівельної спроможності.

Попит на Г. для угод – полягає в тому, що особи мають потребу в грошах як в засобі обігу, тобто в зручному засобі для укладання угод для купівлі товарів та послуг. Попит на гроші для угод змінюється пропорційно номінальному ВВП.

Попит на Г. як на активи – полягає в функції грошей як засобу заощадження. Це та частка багатства, яку особа має намір зберігати у вигляді фінансових активів.

Премія – надбавка до ціни, курсу; різниця між більш високим строковим (форвардним) і поточним валютними курсами; ціна опціону. Ціна за якої акція чи облігація може бути продана вище ніж ринковий курс.

Пропозиція Г. – грошові кошти, що залишаються після виконання трансакційних операцій і можуть бути надані в тимчасове користування; зазвичай обмежується фактично наявною масою грошей в обігу.

Пряме фінансування – посередники на комісійних умовах оформляють угоду купівлі-продажу коштів на ринку.

Р. вторинний – продаж чи купівля дилерами чи брокерами цінних паперів, випущених в обіг раніше.

Р. іпотечний – складова ринку позичкових капіталів, на якому акумулюються довгострокові грошові заощадження шляхом випуску іпотечних облігацій, що використовуються для надання кредитів під заставу нерухомості.

Р. первинний – продаж цінних паперів їх емітентами.

Ф’ючерсний контракт – угода щодо купівлі або продажу фінансових інструментів чи товарів в майбутньому в обумовлений термін по ціні , встановленій при укладанні угоди.

Ц.П. –загальний термін для визначення простих А., О. і деяких інших фінансових інструментів, що купуються та продаються на фінансових ринках.

Ц.П. з дисконтомЦ.П., по яких не сплачується процент, доходом інвестора є маржа між покупною ціною та номіналом (який є вище залежить від терміну покупки до моменту погашення).

Ц.П. неринкові не підлягають вільному обігу.

Ц.П. ринкові – можуть перебувати у вільному обігу на фінансовому ринку.

Чинники впливу на попит на Г. – абсолютний рівень цін, реальний обсяг виробництва, швидкість обігу грошей, норма доходу на капіталізовані активи, накопичення багатства, інфляція, очікування зміни кон’юнктури на ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]