Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глосар_й 03.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Тема 10. Центральний та Комерційні банки

Основні скорочення: БС.- банківська система, Р. – ризик.

Активні операції Б. – розміщення власних та залучених коштів банку в кредитні (пов’язані з наданням клієнтам різних позичок та їх накопиченням), інвестиційні (вкладення коштів у цінні папери підприємств, дочірніх установ, асоційовані компаній усіх форм власності на відносно тривалий час) операції та формування касових залишків та резервів

Б. – юридична особа, яка має виключне право на підставі ліцензії Національного банку України здійснювати у сукупності такі операції: залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб.

Б. акціонерні – формують свій капітал за рахунок об’єднання індивідуальних капіталів засновників і учасників за допомогою випуску і розміщення акцій банку.

Б. іпотечні – банки з функціональною спеціалізацією щодо випуску довгострокових позичок під забезпечення нерухомості.

Б. малі – активи таких банків складають менше 10 млн. грн.

Б. найбільші – активи таких банків складають понад 1 млрд. грн.

Б. пайові – формують свій капітал за рахунок внесків грошових коштів (паїв) у статутний фонд.

Б. середні – активи таких банків складають від 10 млн. грн. до 1 млрд. грн.

Б. спеціалізовані – виконують окремі види банківських операцій (які обов’язково включають основні операції банків).

Б. універсальні – виконують практично всі банківські операції, не спеціалізуючись на окремих їх видах.

Б. унітарні – мають одного власника в особі держави чи приватної особи.

Б. операції – операції б. по залученню грошових коштів, їх розміщенню, випуску в обіг і вилучення з нього грошей, проведення розрахунків.

Банківське регулювання – одна із функцій НБУ, яка полягає у створенні системи норм, що регулюють діяльність банків, визначають загальні принципи банківської діяльності, порядок здійснення банківського нагляду, відповідальність за порушення банківського законодавства.

Банківський нагляд – система контролю та активних впорядкованих дій НБУ, спрямованих на забезпечення дотримання банками та іншими фінансово-кредитними установами у процесі їх діяльності законодавства України і встановлених нормативів з метою забезпечення стабільності банківської системи та захисту інтересів вкладників.

Гарантія – письмове зобов’язання третьої особи сплатити борг у разі відмови від сплати позичальником (гарант несе субсидарну відповідальність).

Голова Ради НБУ та його заступник обирається Радою НБУ.

Головна функція НБУ – забезпечення стабільності грошової одиниці країни.

Голову НБУ призначає Верховна Рада за поданням Президента України. НБУ підзвітний Президенту України та Верховній Раді України в межах їх конституційних повноважень.

Гонорарні послуги – за надання яких банк отримує від клієнтів обумовлену наперед плату. Це лізинг, трастові, консультаційні та деякі інші послуги.

Дисконт – обліковий П., що стягується банком при проведенні обліку векселів.

Диференційний підхід до позичальника – система заходів, які враховують низку суб’єктивних характеристик позичальника, спрямованих на подальше виконання принципів кредитування.

Економічні нормативи діяльності комерційних банків – встановлюються НБУ з метою забезпечення фінансової надійності банків. Встановлено такі групи нормативів: нормативи достатності капіталу, нормативи ліквідності, нормативи кредитного ризику; нормативи відкритої валютної позиції.

Залучені кошти банків (основні депозити) – кошти, які банк залучає за допомогою депозитних операцій.

Запозичені кошти банку (фонди грошового ринку) – кошти, які банк залучає шляхом випуску облігацій або міжбанківських кредитів.

Застава – це спосіб забезпечення зобов'язань. У разі застави кредитор (заставодержатель) має право в разі невиконання боржником (заставодавцем) забезпеченого заставою зобов'язання одержати задоволення з вартості заставленого майна переважно перед іншими кредиторами.

Індосамент – передавальний підпис на векселі.

Індосант – особа, що передала вексель за надписом на ньому.

Індосат – новий держатель векселя.

Інкасація векселя – виконання банком доручень клієнтів по стягненню платежів з боржника.

Інкасація готівкових грошей, цінностей – збір в касах підприємств, організацій і установ цінностей та доставка їх в каси банку.

Інкасо – банківська операція, через яку банк за дорученням свого клієнта отримує на основі розрахункових документів належних йому грошових коштів від дебіторів та зараховують їх на рахунок клієнта.

Іпотека – різновид застави нерухомого майна з метою одержання позички.

Каса перерахунку – підрозділ касового вузла банку, де розкриваються інкасаторські сумки з готівкою і перераховується їх вміст поаркушно.

Керівні органи НБУ – Рада НБУ (вищий орган управління) і Правління НБУ (керівний орган).

Кредитна лінія – кредит, наданий в межах встановленого ліміту, який використовується позичальником по мірі потреб шляхом оплати платіжних документів на протязі певного періоду.

Кредитний моніторинг – система заходів, які проводяться кредитором після надання позички з метою контролю та нагляду за виконанням умов кредитної угоди.

Кредитоспроможність – здатність позичальника виконати свої зобов'язання по позичках у встановлені строки та в повному обсязі.

Лізинг – це відносини між юридичними особами, які виникають у випадку оренди майна та супроводжуються укладанням лізингових угод.

Ліквідність банку – це здатність банку забезпечити своєчасне виконання в грошовій формі своїх зобов'язань за рахунок наявних у нього грошових коштів, продажу активів або мобілізації ресурсів з інших джерел.

Лімітування позички – спосіб встановлення сум граничної заборгованості по позиках конкретному позичальнику, що здійснюється через встановлення лімітів кредитування.

Ліцензія – письмовий дозвіл на виконання певної операції.

Найважливіші економічні нормативи фінансового стану банків –

Національний банк України (НБУ) є центральним банком України, особливим центральним органом державного управління, юридичний статус, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються конституцією України, Законом про НБУ та іншими Законами України.

НБУ підтримує економічну політику Кабміну України, якщо вона не суперечить забезпеченню стабільності грошової одиниці України.

Овердрафт – різновид кредитної лінії; короткостроковий кредит, що надається банком надійному клієнту понад його залишку на поточному рахунку в цьому банку.

Основні принципи функціонування НБУ: незалежності, президентського та парламентського контролю за діяльністю, централізації системи банку, єдності системи банку, вертикальної структури управління банком.

Основні функції НБУ – як емісійний центр готівкового обігу, банку банків, органу банківського регулювання та нагляду, банкіра і фінансового агента уряду, провідника монетарної політики.

Пасивні операції – операції, шляхом яких комерційні банки формують свої ресурси. Суть пасивних операцій полягає в залученні різних видів вкладів в рамках депозитних та заощаджувальних операцій, отриманні кредитів від інших банків, емісії різних цінних паперів та проведенні інших операцій, внаслідок яких збільшаться грошові кошти в пасиві балансу комерційного банку.

Пасивні операції Б. – операції по формуванню грошових ресурсів банку.

Позичковий процент – це плата, яку отримує кредитор від позичальника за користування позиченими коштами, їх ціною; є економічною категорією.

Порука – письмове зобов’язання третьої особи сплатити борг у разі відмови від сплати позичальником (поручитель і боржник несуть солідарну відповідальність).

Послуги на комісійних засадах – послуги, за надання яких банк стягує з клієнта плату у вигляді комісії, а сам не сплачує ніяких комісій при їх наданні. Це збереження цінностей у власному депозитарії, ведення реєстрів власників цінних паперів, розміщення цінних паперів, емітованих клієнтами за їх дорученням тощо.

Процентна ставка – норма процента, яка визначається відношенням суми річного доходу на позичений капітал до суми позичкового капіталу.

базова – найнижча процентна ставка для першокласних позичальників, яка є базою для розрахунку інших видів процентних ставок.

від’ємна – негативна ставка, коли темпи інфляції випереджають темпи зростання процентної ставки.

номінальна – рівень процентної ставки, що фактично склався на ринку.

облікова – ставка проценту, яку стягує центральний банк при наданні позичок комерційним банкам у вигляді викупу векселів до настання терміну їх погашення.

плаваюча – процентна ставка, яка може змінюватися з часом в залежності від зміни кон’юнктури грошового ринку.

по кредиту – плата за кредит, виражена у процентному відношенні до позиченої суми.

позитивна –ставка, при якій темпи інфляції менші за номінальну процентну ставку.

реальна – номінальна процентна ставка, скоригована на рівень інфляції.

ринкова – процентна ставка, що склалася на ринку в даний момент часу під впливом попиту та пропозиції.

фіксована – процентна ставка, зафіксована на певному рівні деякий період часу.

Р. банківські – ризики (ймовірність) втрат банку при настанні певних подій під час здійснення тих чи інших банківських операцій:

Р. валютний – це ймовірність втрати доходу внаслідок зміни обмінного курсу валюти після укладання угоди в іноземній валюті або загроза валютних втрат пов'язана із зміною валютного курсу при проведенні зовнішньоекономічних, кредитних, інших валютних операцій.

Р. комерційний – пов’язаний з можливістю недоотримання прибутку або виникненням збитків в процесі проведення торгівельних операцій, можуть проявлятися у вигляді наступних подій: неплатоспроможність покупця до моменту оплати товару, відмова замовника від оплати продукції, зміна цін на продукцію, зменшення попиту н продукцію;

Р. кредитний – ймовірність неповернення в установлений строк наданої банком позички з процентами;

Р. ліквідності – ризик невиконання власних зобов'язань з причини нестачі ліквідних коштів.

Р. операційний – пов’язаний з операційною діяльністю.

Р. процентний - це загроза втрат в результаті перевищення процентних ставок, які виплачують банки по залученим коштам, над ставками по наданим кредитам або ризик втрат внаслідок суттєвих коливань процентних ставок;

Револьверний кредит – кредит, який регулярно поновлюється; застосовується на національному і світовому ринках позичкових капіталів. Надається в межах встановленого ліміту заборгованості і строків погашення автоматично.

Рейтинг Б. –узагальнююча оцінка (рейтинг) банку, яка враховує всі основні компоненти фінансового становища і дає змогу розглядати всі банки з єдиного погляду. Такою рейтинговою системою, яка реалізувала комплексний стандартизований підхід до оцінки діяльності комерційного банку, стала система САМЕL, розроблена в США в 1978 р.

Рейтинг К. – розраховується за бальною системою за такими параметрами як призначення, сума термін і механізм погашення кредиту, фінансовий стан позичальника, наявність та якість забезпечення тощо.

Рейтинг позичальника – визначення класу позичальника на основі оцінки фінансового стану позичальника та оцінки перспектив його розвитку.

СЄП – загальнодержавна платіжна система, що забезпечує здійснення розрахунків між банківськими установами, органами казначейства на всій території України.

Спред (маржа) – різниця між процентними ставками, курсами цінних паперів, та іншими процентними показниками. Так, в банківській практиці маржа є різницею між ставками позичкового і депозитного проценту, яка показує, наскільки успішно банк виконує функцію посередника між вкладниками і позичальниками.

Спредові послуги – чисті доходи від яких формуються як різниця між комісією, отриманою від клієнта, та комісією, сплаченою при організації даної послуги.

Стійкість Б. – комплекс показників прибутковості, ліквідності та платоспроможності банківської установи.

Структура НБУ – центральний апарат, територіальні управління в областях і Кримській АР, розрахункові палати, Банкнотно-монетний двір, Фабрика банкнотного паперу, Державна скарбниця, Центральне сховище грошей, інфраструктура щодо забезпечення діяльності банку.

Сурогатні послуги Б. – послуги, кінцевий результат від здійснення яких може вплинути на активи банку, хоч на момент надання послуги такого впливу не відбувається.

Трастові послуги Б.– операції банків по управлінню (розпорядженню) майном і виконанню інших послуг за дорученням і в інтересах клієнта згідно договору доручення, в яких вони (банки) виступають як довірені особи.

Факторинг – комісійно-посередницька діяльність, пов'язана з переуступкою банку клієнтом-постачальником неоплачених платіжних вимог(рахунків-фактур) на поставлені товари, надані послуги, виконані роботи, і, відповідно, права отримання платежу по них (тобто право інкасувати дебіторську заборгованість).

Чисті послуги банків – послуги, що не несуть будь-якого ризику для активів банку, крім ризику операційних помилок. Наприклад, здійснення розрахунків за власні кошти клієнтів, інкасові послуги, інкасація готівки, касове обслуговування та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]