Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глосар_й 03.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

Тема 11. Міжнародні валютно-кредитні установи та форми їх співпраці з Україною

Європейський банк реконструкцій та розвитку сприяє переходу до відкритої економіки, орієнтованої на ринок та розвитку приватної підприємницької діяльності у країнах Центральної та Східної Європи та інших країнах – колишніх республіках СРСР. Неменше 60% загального обсягу фінансування банку спрямовується до приватного сектора.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) – міжнародна валютно-кредитна організація, яка має статус спеціалізованого закладу ООН. Мета діяльності – сприяння розвитку міжнародної торгівлі на валютне співробітництво, погашення кредитів для вирівнювання платіжних балансів та сприяння економічному розвитку країн – членів МВФ.

БМР – міжнародна валютно-кредитна установа, створений в 1930 році. Основні завдання: сприяння співробітництву центральних банків, забезпечення сприятливих умов для міжнародних фінансових операцій, виконання функції довіреної особи при здійснені міжнародних розрахунків.

Квота в МВФ – частка країни-члена МВФ у капіталі Фонду; квота визначає кількість голосів у керівних органах, а також суму SDR при розподілі кредитів. Розмір квоти для кожної країни встановлюється індивідуально з урахуванням її ролі у світовій економіці і насамперед у міжнародній торгівлі. Квота України в МВФ – 0.69%

МАР – спеціальна установа ООН, створена в 1960 році, як філія МБРР. Головна мета діяльності – сприяння економічному розвитку найменш розвинутих країн через надання пільгових кредитів. За користування кредитом стягуються лише комісійні в розмірі 0.75%. Кредити мають цільове призначення ( розвиток с/г , виробничої та соціальної інфраструктури).

Світовий банк – група споріднених організацій: Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), міжнародна асоціація розвитку (МАР), Міжнародна фінансова корпорація (МФК), Багатостороння агенція гарантування інвестицій (БАГІ), Міжнародний центр урелюгування інвестиційних конфліктів (МЦУІК).

МБРР – надає довгострокові (15-20 років) позички країнам-членам та гарантує кредити, які надані цим країнам приватними банками. Надає допомогу в здійснені приватизації, зміни форм власності, в здійсненні антимонопольних заходів. Плата за кредити висока.

Кредити МВФ – призначені для загальної підтримки платіжного балансу, проведення структурної перебудови економіки.

МФК – надає кредити високорентабельним приватним підприємствам без гарантії уряду на строк 5-15 років за умови, що частку акції компанії – позичальники продають МФК.

БАГІ – здійснює страхування капіталовкладень від політичного ринку на випадок експропріацій, війни, зриву контрактів.

МЦУІК – сприяє припливу міжнародних інвестицій через створення умов для припинення й урегулювання спорів між урядами та іноземними інвесторами.

Транш – серія або частка облігаційної позички, як правило, міжнародної, що випускається серіями або для розміщення на позичкових ринках різних країн (умови позички – однакові для всіх).

Кредити „Сенд Бай” МВФ – представляються країнам-членам МВФ для конкретних узгоджених цілей на термін 12 місяців в інвалюті в обмін на національну валюту траншами.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]