Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvet_na_ekzamen (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
340.48 Кб
Скачать

19. Договори як джерела муніципального права

Нормативно-правовий договір - це добровільна угода двох і більше сторін, що містить норми права.

Нормативно-правовий договір - це, як правило, спільний акт-документ, що містить норми права, що є результатом добровільного, взаємопогоджуваного волевиявлення правотворческих органів ( суб'єктів правотворчества).

Нормативно-правовий договір - основне джерело права в міжнародному праві. Ратифіковані міжнародні договори України - джерело права України, невід'ємна частина її національного законодавства (ст. 9 Конституції України). У внутрішньодержавному праві України до нормативно-правових договорів ставиться, наприклад, колективний договір, що укладається профкомом підприємства від імені трудового колективу із власником або уповноваженим їм органом.

20. Прецеденти як джерела муніципального права

Правовий прецедент - це рішення державного органа (судового, адміністративного) по конкретній юридичній справі, що являє загальнообов'язковий приклад рішення наступних аналогічних справ.

Види правових прецедентів:

а) судовий;

б) адміністративний.

В Україні судовий прецедент не є джерелом права, оскільки суди не ставляться до числа правотворческих органів.

21. Правові звичаї як джерело муніципального права

Правовий звичай - це санкціонований державою звичай, що здобуває в чинність цього загальнообов'язкове значення.

Правові звичаї як джерело права з'явилися давно. Про це свідчать, наприклад, закони XІІ. таблиць (Древній Рим V в. до, н.е.). Закони Драконта (Афіни VII в. до н.е.) і інші юридичні пам'ятники. Один зі шляхів виникнення права - поява так званого звичаєвого права, що складає із правових звичаїв.

22. Доктрина як джерело муніципального права

Сучасна правова система місцевого самоврядування, концентруючи в собі найскладніші політичні й соціальні проблеми перехідного періоду, об’єктивно зумовлює потребу наукового аналізу юридичної доктрини як джерельної засади побудови та розвитку на локальному рівні системи публічно-правових відносин, що пов’язані з організацією муніципальної влади, демократизацією форм і методів вирішення питань місцевого значення.

23. Поняття і види суб’єктів муніципального права їх правосуб’єктність.

Суб'єкти муніципально-правових відносин це осо­би, спільноти людей (територіальні громади та їх підроз­діли), підприємства, органи, установи, організації тощо, які згідно з приписами муніципально-правових норм є носіями суб'єктивних юридичних прав і обов'язків.      Суб'єктами муніципально-правових відносин (муні­ципального права) зазначені особи, організації тощо мо­жуть стати лише за умови їх муніципальної правосуб'єктності, яка включає муніципальну правоздатність і дієздатність. 

 Муніципальна правоздатність - це обумовлена му­ніципально-правовою нормою здатність суб'єкта муні­ципально-правових відносин мати суб'єктивні юридичні права та обов'язки.  Зокрема,  правоздатність  фізичної особи в муніципально-правовій сфері настає після того, як вона стає членом територіальної громади, й припиня­ється після її смерті або припинення членства в терито­ріальній громаді (виїзду на постійне місце проживання за межі відповідного населеного пункту).

      Муніципальна дієздатність - це обумовлена муні­ципально-правовою нормою здатність суб'єкта муніци­пально-правових відносин своїми діями набувати та здійснювати суб'єктивні юридичні права і обов'язки. Так, у повному обсязі муніципальна дієздатність фізич­ної особи виникає за умови її належності до громадянст­ва України та при досягненні нею 18 років.

Суб'єк­тами муніципально-правових відносин виступають: 

•  фізичні особи -- громадяни,  іноземці, біпатриди, апатриди - члени відповідної територіальної громади;

•  спільноти (колективи) людей - територіальні гро­мади (жителі сіл, селищ, міст), внутрішні територіальні громади (жителі районів у містах, мікрорайонів тощо);

•  органи місцевого самоврядування та їх посадові особи;

•  кандидати в депутати місцевих рад та на посади сільських, селищних,

    міських голів;

•  депутати місцевих рад;

•  збори виборців;

• сільські, селищні, міські голови; 

територіальні, окружні та дільничні виборчі комісії 

•  об'єднання громадян - політичні партії, громадські організації,

    профспілки,    релігійні об'єднання; 

•  загальні збори громадян за місцем проживання; 

•  органи державної влади та їх посадові особи; 

•  асоціації органів місцевого самоврядування тощо.

     Аналізуючи суб'єктний склад, слід підкреслити, що важливою особливістю багатьох муніципально-правових відносин єнерівноправність їх суб'єктів. Ця обставина обумовлена тим, що в муніципально-правових відноси­нах переважно діє принцип влади і підпорядкування, тобто одні суб'єкти виступають управомоченою сторо­ною, інші   -  зобов'язаною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]