Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvet_na_ekzamen (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
340.48 Кб
Скачать

14.Муніципально-правові відносини та їх класифікація

Муніципально-правові відносини - це суспільні відносини, врегульовані муніципально-правовими нормами, тобто відносини, юридичні права та обов'язки учасників яких визначені згідно з приписами норм муніципального права.

За змістом муніципально-правові відносини можна поділити на такі групи:

1. відносини, що виникають у зв'язку з організацією місцевого самоврядування (зокрема, відносини, пов'язані з обранням представницьких органів місцевого самоврядування, сільського, селищного, міського голови, органів самоорганізації населення тощо);

2. відносини, що виникають у процесі функціонування місцевого самоврядування (наприклад, реалізація самоврядних повноважень органами місцевого самоврядування);

3. відносини, що виникають у зв'язку із здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень.

Суб'єктами муніципально-правових відносин (муніципального права) зазначені особи, організації тощо можуть стати лише за умови їх муніципальної правосуб'єктності, яка включає муніципальну правоздатність і дієздатність.

Муніципальна правоздатність - це обумовлена муніципально-правовою нормою здатність суб'єкта муніципально-правових відносин мати суб'єктивні юридичні права та обов'язки. Зокрема, правоздатність фізичної особи в муніципально-правовій сфері настає після того, як вона стає членом територіальної громади, й припиняється після її смерті або припинення членства в територіальній громаді (виїзду на постійне місце проживання за межі відповідного населеного пункту).

Муніципальна дієздатність - це обумовлена муніципально-правовою нормою здатність суб'єкта муніципально-правових відносин своїми діями набувати та здійснювати суб'єктивні юридичні права і обов'язки. Так, у повному обсязі муніципальна дієздатність фізичної особи виникає за умови її належності до громадянства України та при досягненні нею 18 років.

15.Система та основні завдання навчальної дисципліни муніципального права

Муніципальне право як навчальна дисципліна має свою систему, під якою розуміється логічна послідовність вивчення питань, що становлять її зміст.

Курс "Муніципальне право Україні" передбачає як вивчення загальних положень муніципального права, так і його окремих інститутів, положень Конституції України щодо місцевого самоврядування, профільного законодавства у сфері місцевого самоврядування та інших джерел муніципального права; отримання студентами знань про поняття, предмет, методи і джерела муніципального права як галузі права, науки та навчальної дисципліни; історичні та теоретичні основи місцевого самоврядування; поняття, правову природу та конституційно-правові принципи місцевого самоврядування; форми безпосередньої демократії в місцевому самоврядуванні; систему місцевого самоврядування в Україні; основні функції місцевого самоврядування та механізм їх реалізації; гарантії місцевого самоврядування; відповідальність у системі місцевого самоврядування тощо.

Курс "Муніципальне право України" носить проблемний характер. У ньому знаходять своє відображення не тільки вивчення нормативно-правового матеріалу, який регулює правове становище та компетенцію місцевого самоврядування в усіх сферах громадського та державного життя, а й конкретні причини об'єктивного, а іноді й суб'єктивного характеру, які призвели до того, що законодавчі установлення про місцеве самоврядування, незважаючи на вагомість, актуальність і значущість питань місцевого значення, не набули на загальнодержавному рівні свого змістового сенсу.

Серед загальних положень муніципального права досить вагоме місце посідають положення про поняття і предмет муніципального права як галузі права України, його місце в правовій системі України, вивчення муніципального права як галузі публічного права, від галузі конституційного права, а також як комплексної галузі права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]