Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самост робота2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Додавання гіперпосилань

Для переходу з одного слайду на інший, до ресурсу в локальній мережі або в Інтернеті або навіть до іншого файлу або програми можна скористатися гіперпосиланнями.

  1. Виділіть текст, який треба клацнути для активації гіперпосилання.

Або можна виділити об'єкт(наприклад, кліп або малюнок SmartArt).

  1. У групі Посилання вкладки Вставка клацніть елемент Гіперпосилання.

  2. У діалоговому вікні Вставка гіперпосилання натисніть відповідну кнопку в полі Мої адреси, щоб задати призначення посилання(тобто місце, на яке вказує посилання).

Наприклад, щоб перейти на інший слайд презентації, натисніть кнопку Місце в документі.

  1. Знайдіть і клацніть місце призначення, внесіть потрібні зміни в поля текст, що Відображається, і Адреса, а потім натисніть кнопку OK.

Тема 21 Засоби і технологія організації конференцій

Основні компоненти систем телеконференцзв’язку

Для організації телеконференцій використовуються наступні пристрої:

Термінали абонентів - забезпечують звуковий зв'язок і можуть підтримувати передачу відеоінформації і даних. Це можуть бути персональні чи групові відеосистеми.

При виборі термінального обладнання слід враховувати підтримуваний ним варіант підключення ( через ISDN чи локальну IP-мережу, або ж через телефонну мережу загального користування).

Персональні системи зазвичай базуються на використанні комп’ютера, на який встановлюється додаткове обладнання (рис. 8.11).

Д о складу обладнання персональної системи може входити: спеціальна плата -кодек, через яку здійснюється підключення до відповідного каналу зв’язку, а також підключення інших пристроїв - відеокамери, мікрофону, колонок/навушників . Так, на рис.8.12. показана схема підключення з використанням плати ARMADA Cruіser 75 Plus від компанії VCON, що дозволяє проводити сеанси зв'язку як по ІP мережах (протокол Н.323), так і по каналах ІSDN (56 - 128 кбіт/с) відповідно до протоколу Н.320.

Д ля проведення відеоконференцій через Інтернет (доступ через комутовану телефонну мережу загального користування) можуть використовуватися спеціальні Web-камери. Як персональні термінали відеоконференцзв’язку можуть також використовуватися мобільні телефони, що мають відповідні можливості та підключені до мереж 3G.

Г рупові відеосистеми (рис.8.13, 8.14.) також можуть бути побудовані на основі персонального комп’ютера з використанням спеціальних відеокодеків (плат). На відміну від плат для персональних систем вони мають забезпечувати підключення телевізійних моніторів та декількох відеокамер (одна для відображення членів групи, а інша - для документів). На рис.8.15. показано схему підключення для відеокодека ARMADA Monitor 3000 від компанії VCON, що дозволяє проводити телеконференції за протоколами Н320, Н.323, а саме: по ІSDN ( BRІ ) - 56 -128 кбіт/c, LAN (TCP/ІP) - 64 - 768 кбіт/c. Має MVIP-інтерфейс - можливе підключення додаткових комунікаційних плат для конференцзв’язку по 3*BRІ ІSDN; V.35/RS366, RS449; E1/T1; ATM. Дозволяє демонструвати сеанс конференцзв’язку на екрані телевізійного монітора. Працює з програмою MS NetMeeting.

К рім цього, для групової роботи можуть використовуватися закінчені термінальні комплекси з могутнім апаратним і функціональним оснащенням (наприклад, VCON MedіaConnect серії 6000). Вони забезпечують високоякісний груповий відеоконференцзв’язок по ІSDN (до 384 кбіт/с), ІP-мережах (до 1536 кбіт/с) і по каналах V35 чи E1. Системи MedіaConnect серії 6000 містять у собі: системний блок відеокодека, керовану відеокамеру, пульт дистанційного керування, акустичне і TV устаткування (рис.8.14.). Система Polycom VіewStatіon, наприклад, допускає підключення двох моніторів, оснащена камерою з функцією самонаведення по голосу, має вбудовані можливості для показу слайдів презентацій Mіcrosoft PowerPoіnt, забезпечує високу якість аудіо сигналів і дозволяє здійснювати дистанційне керування всіма своїми функціями в зручному для користувачів режимі за допомогою Web-інтерфейсу.

В групових системах використовуються спеціальні відеокамери для роботи з документами, наприклад, WolfVіsіon Vіsualіzer (рис.8.16.)

Серед лідерів ринку термінального обладнання для відеоконференцій можна назвати компанії: PictureTel, Intel, VCON та ін.

Пристрої багатокрапкового зв'язку - MCU (Multіpoіnt Control Unіt) (рис. ) виконують функції своєрідних мостів для з'єднання сумісних за стандартами (Н.320/323) пристроїв. З їх допомогою забезпечується проведення конференцій з великим числом учасників. У число основних функцій MCU входить кодування, декодування, мікшування аудіо- і відеосигналу, а також керування і контроль за проведенням відеоконференції.

MCU включає: мережний інтерфейс, оброблювач аудіосигналу (кодек і мікшер), спеціальний перемикач потоків інформації між учасниками відеоконференції, оброблювач даних (Т.120), контролер конференції та засоби керування трафіком і режимами конференцій, а також збереження протоколу конференції. Існують програмні та програмно-апаратні реалізації MCU.

Використання MCU економічно і технічно виправдане в тому випадку, коли необхідне з'єднання великого числа різнорідного устаткування відеоконференцій, що працює на різних швидкостях. У випадку багатокрапкового зв'язку, якщо не використовувати спеціальних рішень, навантаження на кожне робоче місце росте пропорційно числу учасників відеоконференції. Так, при проведенні конференції з 10 учасниками окремий термінальний пристрій має обробити 9 потоків даних від співрозмовників. Якщо ж у мережі використовується відеосервер - MCU, то він приймає всі потоки даних на себе, і посилає у потрібному напрямку тільки один, уже сформований потік.

У залежності від конфігурації терміналів і MCU, розрізняються різні моделі обміну даними (централізована, децентралізована, каскадна).

У деяких ситуаціях, коли в конференції задіяно особливо багато терміналів, можлива така конфігурація системи, при якій тільки деякі абоненти приймають у сеансі активна участь, а інші підключаються тільки для перегляду. При цьому можливо динамічна зміна статусу учасника по мірі необхідності.

Серед постачальників MCU можна виділити компанії RadVіsіon, Accord, Vtel. Великий модельний ряд MCS (Multіmedіa Conferencіng Server) представляє компанія Ezenіa!. Для мереж відеоконференцзв’язку, що нараховують порівняно невелике число користувачів, найбільш економічним рішенням є використання RADVіsіon MCU-323 чи Ezenіa! Encounter NetServer. Якщо конференція об’єднує велику кількість учасників, яким потрібно функція "постійної присутності" з одночасним відображенням учасників у різних областях екрана, то оптимальним вибором буде MCU компанії ACCORD.

Для зниження витрат при створенні невеликої мережі відеоконференцзв’язку ряд виробників пропонує використання технології Іnteractіve Multіcast, основаної на груповій адресації ІP Multіcast. Суть цієї технології полягає в тому, що кожен учасник конференції може транслювати усім своє відео і/чи аудіо в режимі ІP Multіcast. Ситуація нагадує "віртуальний подіум", на який може "зійти" будь-який учасник конференції, а всі інші виступають у ролі глядачів. Головне достоїнство технології Іnteractіve Multіcast полягає в тому, що для проведення відеоконференції не потрібно апаратне чи програмне MCU. Крім того, у порівнянні з програмними MCU, ця технологія забезпечує дуже високу якість відео і гарну динаміку аудио- і відеопотоків.

Шлюзи (gateways) з'єднують комутовані ІSDN-мережі з пакетними ІP-мережами.

У функції шлюзу входить перетворення форматів передачі даних і комунікаційних процедур (Н.225/ Н.221 і Н.245/ Н.242). Додатково, шлюз відповідає за транскодуванння аудіо і відеосигналів і виконує настроювання і закриття з'єднань.

Ряд пристроїв MCU (Accord) мають вбудовані мультимедійні шлюзи. Інші виробники (RadVіsіon) випускають шлюзи у вигляді окремих апаратних рішень.

Контролери зони (gatekeepers) - це програмні модулі, що авторизують підключення, транслюють використовувані в системі імена терміналів і шлюзів в ІP-адреси, маршрутизують запити через шлюзи.

Крім цього, контролери зони надають додаткові послуги, такі як керування шириною смуги, переадресація виклику, підтримка служби каталогів, статистичні звіти для білінгових систем.

Мережні екрани і проксі-сервери (fіrewalls і proxіes) запобігають несанкціонованому доступу до конференції у випадку зв'язку через Інтернет

Маршрутизатори призначені для зв'язку віддалених об'єктів і забезпечують передачу аудіо-відео інформації і даних у реальному масштабі часу з забезпеченням якості обслуговування. Для побудови захищених мереж телеконференцій використовуються спеціальні криптомаршрутизатори.

Система керування відеоконференцзв’язком призначена для адміністрування H.323 терміналів, виявлення і локалізації несправностей, моніторингу стану мережі в цілому.

. Структура мереж телеконференцзв’язку.

Під мережею телеконференцзв’язку розуміється розподілена телекомунікаційна система, що складається з абонентських пристроїв, центральних мережних пристроїв і транспортного середовища. Дана телекомунікаційна система забезпечує аудіовізуальну взаємодію абонентів мережі і спільну роботу з документами.

Для учасників віртуальної організації передбачається використання як транспортного середовища каналів Інтернет. Тобто мережа телеконференцзв’язку для віртуальної організації в загальному випадку матиме різнорідні сегменти (ІP, ІSDN, безпровідний доступ і супутниковий зв'язок).

Загальна схема такої мережі подана на рис.8.17.

Для підключення до такої мережі локальної мережі компанії-учасника віртуальної організації використовуються маршрутизатори, та пристрої доступу до відповідних ліній зв’язку. Для організації багатокрапкового з’єднання використовуються сервери відеоконференцій MCU.

Д о локальної мережі всередині окремої організації можуть підключатися як персональні термінальні пристрої так і термінали для проведення групових телеконференцій (рис.8.18.).

Однак слід відмітити, що якісну відеоконференцію в локальній мережі можна організувати у тому випадку, коли мережне середовище не завантажене виконанням інших додатків. Якщо ж потік аудіо- і відеоданих телеконференції буде конкурувати з повідомленнями електронної пошти, завданнями на друк, запуском та закриттям файлів, пересиланням файлів загального користування та іншою інформацією, що зазвичай циркулює в мережі, відеокадри можуть приходити в неправильній послідовності, звукові фрагменти пропадати, повідомлення спотворюватися.

ISDN-з’єднання за інтерфейсом BRI здійснюються через АТС (RBX). Для організації багатокрапкового з’єднання використовується сервер відеоконференцій MCU (наприклад Meeting Point разробки фірми White Pine). За допомогою шлюзу може бути здійснено доступ до IP-мережі.

Задача адміністрування розгалуженої мережі відеоконференцзв’язку досить складна. Інструменти для її рішення розробляються як виробниками MCU, так і виробниками термінального устаткування.

Технологія організації відеоконференцій

Під технологією відеоконференцій розуміється послідовність процесів, операцій і прийомів, використовуваних із застосуванням технологічних засобів відеоконференцій, засобів зв'язку, інших технічних засобів, для здійснення планування, підготовки і проведення відеоконференцій, обліку, збереження і подальшого використання матеріалів відеоконференцій, а також для підтримки працездатності системи відеоконференцій у цілому.

Технологія відеоконференцій визначає як, якими силами, із застосуванням яких технічних засобів і матеріалів, у якій послідовності, з яким результатом реалізується послуга відеоконференцзв’язку і як вона використовується.

Н а рис.8.19. подано основні технологічні операції організації процесу відеоконференцзв’язку.

Процес проведення телеконференції багато в чому залежить від топології конференції - "один-до-одного", "багато-до-багатьох" чи "один-до-багатьох".

Скажімо, у випадку "багато-до-багатьох" при великій кількості учасників на екран можуть виводитися зображення лише декількох з них. Традиційним є автоматичне переключення камери по голосу - учасники будуть бачити на екрані того, хто в даний час розмовляє (а в його аудиторії - попереднього доповідача). Можливий також режим постійної присутності (Contіnuous Presence) коли на екрані відразу відображається декілька учасників конференції. Екран поділяється на прямокутні області різного розміру, у кожній з який показана картинка з однієї з груп учасників. Компонування екрану можна змінювати по ходу конференції. Кількість одночасно показуваних учасників і варіанти компонування екрана залежать від можливостей MCU.

Надзвичайно важливим також є ведення архівів телеконференцій. Автоматизований архів може містити дві взаємозалежні бази даних. Одна з них призначена для інформації про сеанси зв'язку і режими роботи устаткування, а друга - для відеозвукової інформації і даних, використаних під час відеоконференцій. Матеріали архіву можна використовувати для аналізу результатів відеоконференції та для планування наступних сеансів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]