Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент самостоялки.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
302.79 Кб
Скачать

2.Цільові програми управління ефективністю та розвитком організації

Що мається на увазі під ефективністю управління, де знаходиться межа між ефективністю і неефективністю? Загальна ефективність управління підприємством (організацією) складається з ефективності управління окремими функціональними підсистемами – маркетинг

маркетинг

Соціальний процес, спрямований на задоволення потреб і бажань індивідів і груп за допомогою створення і пропозиції мають цінністю товарів і послуг та вільного обміну ними ». (Філіп Котлер).Також це система планування, ціноутворення, просування і поширення ідей, товарів і послуг для задоволення потреб, потреб і бажань окремих осіб і організацій. Прогресивний менеджмент - ефективне управління підприємством.

му, людськими ресурсами, фінансовими ресурсами, виробництвом, логістикою і так далі, а також в значній мірі залежить від того, як збалансовано управління всіма підсистемами на рівні

загальногоуправління, тобто на рівні генерального менеджменту.

Також ефективність управління підприємством (організацією) розглядається під стратегічним і оперативно-тактичних кутом зору.Також її необхідно розглядати в розрізі різних систем підприємства, наприклад:

Ефективність системи залучення ресурсів.

  • Ефективність системи ефективного використання ресурсів організації.

  • Ефективність системи координації бізнес-процесів.

  • Ефективність системи контролю у всіх областях діяльності підприємства.

  • Ефективність системи целеориентации підприємства.

  • Ефективність системи прийняття рішень.

  • Ефективність системи мотивації персоналу.

  • Ефективність системи оцінки діяльності підприємства.

  • Ефективність системи прогнозува

Ефективність системи навчання персоналу.Також ефективність управління підприємством (організацією) має два важливих виміру - економічний і результативне. Результативне вимір повідомляє про те, наскільки підприємство успішно виконує поставлені завдання у сфері забезпечення необхідного обсягу виробництва, продажу та інших маркетингових завдань. А економічний вимір повідомляє про те, наскільки витратним є такий спосіб досягнення поставлених цілей.

Ще один поділ областей управління необхідно провести за двома категоріями: об'єктно-логічного управління (Олу) і соціально-психологічного управління (СПУ):

Об'єктно-логічне управління (Олу).Здійснюються управлінські дії: передбачати, прогнозувати, аналізувати, планувати, вирішувати,організовувати (розробляти і впроваджувати, ...) наказувати, давати вказівки, ставити завдання, координувати, контролювати.

Об'єктами управління є: процес, функція, інформація, а також людина, підрозділ - як елемент процесу, виконавець функції і т.п.

Об'єктно-логічне керування часто називають адміністративним.

Соціально-психологічне управління (СПУ).

Здійснюються управлінські дії: мотивувати (закликати, надихати, заохочувати і карати і т.п.), навчати, розвивати, наставляти, проявляти турботу, здійснювати підтримку.

Об'єктами управління є: людина - як соціальний об'єкт, що є емоційної і духовної особистістю, що має свої погляди, цінності, інтереси; група - як соціум, задіяні в процесах, що виконують функції та завдання.

Тільки гармонійне поєднання двох цих компонентів в підсумку створює повноцінний менеджмент і відкриває шлях до ефективного управління:

Ефективний менеджмент = Олу + СПУ.

Коли ці всі фактори зводяться в єдину систему, то виходить багатовимірна модель, в якій простежується складне переплетення причинно-наслідкових зв'язків. Бачачи таку складну картину взаємозалежностей, більшість власників навіть не намагаються в ній розібратися, тому що є за своєю суттю підприємцями, а рутина системного управління навіває на них нудьгу. Вони, як правило, йдуть трьома шляхами:

  1. Залишити підприємство на тому рівні розвитку, який дозволяє здійснювати звичне директивне управління.

  2. 2. Винайти свою спрощену модель управління і намагатися її вдосконалити методом проб і помилок. 3. Поставити ефективний менеджмент за допомогою фахівців в управлінні і передати загальне управління підприємством професійному менеджеру.

Перший шлях приводить до поступового загасання і вмирання підприємства, тому що якщо в умовах конкуренції бізнес не розвивається, то компанія програє в конкурентній боротьбі сильнішим суперникам. Виняток становлять підприємства, які знайшли на ринку і зайняли свою дуже маленьку нішу, яка більш сильним конкурентам не цікава. Якщо перед підприємством стоїть завдання по виходу на новий рівень конкуренції, то значить необхідно підвищувати рівень ефективності управління.Другий шлях приводить до розчарування, тому що щоб винайти свою оригінальну систему управління необхідно глибоко розуміти принципи ефективного управління. Якщо не порушені основні принципи ефективного управління, то цілком реально створити свою оригінальну систему управління, що на практиці довели багато передових компанії. Але ці компанії створювали свої моделі управління, що здаються на перший погляд не складними для розуміння, пройшовши етап глибокого вивчення принципів ефективності, і лише після цього створили свої системи управління.

Третій шлях потенційно виграшний, але лише в тому випадку, якщо власник бізнесу відповідально підійшов до передачі управління. Якщо передача управління не була здійснена технологічно грамотно, то наслідки такої передачі можуть бути жахливими, аж до повної втрати бізнесу. Ефективність стратегічного управління підприємством (організацією) має більш високий пріоритет у порівнянні з оперативним управлінням, хоча обидва ці компоненту для успіху в бізнесі вкрай важливі. Стратегічне управління позначає напрямок руху (вектор спрямування всіх зусиль організації) і створює системи відстеження курсу. Оперативне управління забезпечує швидкість просування підприємства за обраним стратегічному курсу. Чому стратегія має більш високий пріоритет? Спробую пояснити просто. Якщо правильно вибрано напрям, то підприємство навіть з невисокою швидкістю може випередити конкурентів. Але якщо напрямок вибрано неправильно, то підприємство може рухатися швидкими темпами в неправильному напрямку і, відповідно, своєї мети не досягне.