Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ДР ОДАУ 2015№.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
396.8 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНИХ РОБІТ СТУДЕНТАМИ ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

7.03050901 «ОБЛІК І АУДИТ»

Одеса 2015

ББК У. 65.052

УДК 657(076. 5)

Методичні рекомендації до виконання дипломних робіт студентами економічного факультету денної та заочної форми навчання спеціальності 7. 03050901 «Облік і аудит» / І.О. Крюкова, В.А. Кононенко, С.С. Стоянова-Коваль, А.В. Найда. – Одеса: ОДАУ, 2015. – 48 с.

Укладачі:

Крюкова І.О. – завідувач кафедри бухгалтерського обліку і аудиту,

д.е.н.

КОНОНЕНКО В.А. - доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту, к.е.н.,

СТОЯНОВА-КОВАЛЬ с.с. - доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту, к.е.н.

НАЙДА А.В. - доцент кафедри бухгалтерського обліку і аудиту, к.е.н.

За загальною редакцією д. е. н., професора Крюкової І.О.

Методичні рекомендації підготовлені відповідно до Положення про організацію навчального процесу у вищих учбових закладах, затвердженого Міносвіти України 2 червня 1993 р. за № 161, Положення про освітньо-кваліфікаційні рівні (ступеневу освіту), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 20 січня 1998 р. за № 65 (зі змінами та доповненнями від 07.08.2013р.), Галузевого стандарту вищої освіти, затвердженого Наказом МОН України від 06.06.2002 р. № 330. Методичні розробки орієнтовані на надання студентам допомоги у виборі теми дипломної роботи, її виконанні, оформленні та захисті.

Методичні рекомендації містять загальні підходи до виконання дипломної роботи, вимоги до її оформлення та формування змісту основних структурних елементів, рекомендації щодо процедури захисту дипломної роботи. Наведена тематика дипломних робіт дозволяє зорієнтуватися у напрямку наукового дослідження. Варіанти планів (змісту окремих тем дипломних робіт) розкривають сутність основних етапів виконання дослідження.

Рецензенти:

Професор кафедри економічної теорії та фінансової безпеки підприємства Одеської національної академії харчових технологій д.е.н. Гришова І.Ю.

Доцент кафедри бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту Одеського національного політехнічного університету, к. е. н. Цуканов О.Ю.

Друкується за рішенням методичної комісії економічного факультету, протокол № 8 від « 28» травня 2015 р.

ЗМІСТ

Вступ ………………………………………………………………………. . . 4

1. Вимоги до написання дипломної роботи ……………………………. . . 5

2. Вибір теми дипломної роботи …………………………………………. . 6

3. Підбір та вивчення літературних джерел і практичних матеріалів….... 8

4. Структура дипломної роботи …………………………………..………. 11

5. Загальні вимоги до оформлення дипломної роботи …………………. . 19

6. Підготовка до захисту дипломної роботи ……………..……………. . . 26

6.1. Критерії оцінювання дипломної роботи.………………………………28

7. Орієнтована тематика дипломних робіт….…...………………………. 31

8. Додатки ………………………………………………….…………………36

9. Список використаних джерел....................................................................48

ВСТУП

Дипломна робота являє собою кваліфікаційну, самостійну підсумкову наукову роботи студента, яка відображає його професійно-освітній рівень, уміння та навики вирішувати питання професійної діяльності з організації і ведення бухгалтерського обліку, системи оподаткування, методики аудиту та аналізу фінансово-господарської діяльності.

Дипломна робота - це навчальна науково-дослідницька творча робота, яка підтверджує рівень теоретичної та практичної підготовки випускника, його вміння вести самостійне науково-практичне дослідження та робити обґрунтовані висновки.

Своєю дипломною роботою студент-дипломник доводить, що він вміє самостійно вирішувати питання щодо організації та ведення бухгалтерського обліку, здійснення аналізу за його даними, володіє навиками роботи з діючими нормативними актами та літературними джерелами, може самостійно працювати з економічною літературою, в спромозі опанувати будь-яку проблему з бухгалтерського обліку та грамотно (в науковому розумінні) викласти свої думки та висновки, а головне, – вміти очолити керівництво бухгалтерією, своєчасно представляти звітність та розраховуватися з бюджетом.

Дипломна робота майбутнього спеціаліста з обліку є його кваліфікаційною роботою і повинна носити комплексний характер, тобто охоплювати організаційно-економічну, правову, обліково-фінансову та економічну частину.

Підготовка дипломної роботи повинна здійснюватись переважно за конкретними матеріалами підприємства. Базою для підготовки дипломної роботи можуть бути підприємства, які є місцями проходження переддипломної практики для студентів денної та заочної форми навчання, а також підприємства, на яких працює студент заочної форми навчання.

Метою виконання дипломної роботи є виявлення рівня теоретичної підготовки студентів та перевірки їх готовності до самостійної науково-дослідницької та практичної роботи в сфері обліку і аналізу.

Завдання підготовки дипломної роботи полягають у:

  • систематизації та закріпленні теоретичних знань, отриманих із загальнотеоретичних і спеціальних дисциплін в період навчання у вищому навчальному закладі, а також практичних навичок, набутих при проходженні практики;

  • вирішенні конкретних питань з організації обліку на підприємствах;

  • розвитку навичок самостійної роботи, оформлення та опробування проектів з організації комп’ютерної бухгалтерії;

  • вмінні використовувати одержані знання при розв’язанні наукових та економічних завдань з обліку та аналізу на підприємствах, посиленню їх впливу на покращення ефективності господарювання;

  • виявлення ступеня підготовки студентів-випускників до самостійної роботи в ринкових умовах.

Дипломна робота надає її виконавцю право здобути кваліфікацію спеціаліста (магістра) з обліку і аудиту, шляхом успішного захисту цієї роботи перед Державною екзаменаційною комісією.