Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент самостоялки.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
302.79 Кб
Скачать
  1. Заходи щодо профілактики та усунення помилок

Якщо виявилися помилки у менеджменті, то усунути їх, здавалося б, просто: або вони явні або виявити їх можна за допомогою звичайного дослідження (наприклад, анонімне опитування). Але в той самий час їх складно усунути через те, що влаштування компанії якраз з такими принципами є її основою. Напевно, в цьому виді компанія існувала спочатку. Отже, будь-яка зміна тягне за собою підрив засад.

Однак за допомогою кількох заходів можна зупинити плинність кадрів, збільшити лояльність, в той самий час авторитет компанії та її керівника залишиться незмінним.

Заходи, що реалізуються для утримання кадрів, можуть бути наступними:

- Розробка технології підбору та адаптації співробітників;

- Розробка способів мотивації персоналу;

- Робота над технологією навчання новачків;

- Формування тимчасових груп співробітників для заняття проектами;

- Розробка технології оцінювання співробітників і створення резерву кадрів;

- Атестація робочих місць щодо питання умов праці та їх своєчасного обладнання технічними новинками.

Щоб уникнути помилок в процесі підбору персоналу, необхідно провести кілька заходів:

- Розробити єдину технологію підбору співробітників і затвердити її;

- Створити і застосувати єдину систему прийняття рішення щодо кандидатур;

- З’ясувати, який оптимальний термін для прийняття рішення щодо кандидатур;

- Прийняти до штату хорошого фахівця з проблем підбору співробітників, якщо компанія велика;

- Організувати якісну подачу інформації претендентам про особливості роботи (обов’язки, система заохочень і т.д.);

- Завчасно складати план щодо потреби у співробітниках. Зазвичай, у компанії при звільненні співробітника є два тижні, щоб підібрати нового фахівця.

Звичайно, не все так просто в діагностиці проблеми плинності кадрів, але ж ще важче виправити цю проблему. Однак це не є приводом для ігнорування плинності кадрів, яка є «симптомом хвороби» компанії. Лікуючи компанію від цієї недуги, ви тим самим вирішуєте одночасно кілька проблем, щоб продуктивно і комфортно працювати. Також консалтинг може допомогти менеджменту виправити ці помилки.

З приходом до країни нових економічних відносин, в 90-х роках виник гострий дефіцит високопрофесійних юристів і економістів. Практично всі навчальні заклади стали відкривати кафедри таких напрямків, як фінанси і бухгалтерський облік. Ці професії швидко набирали темпи затребуваності і незабаром зайняли лідируючі позиції на тлі сучасної ринкової економіки.

У наші дні всі рекорди б’ють новітні комп’ютерні технології. З кожним роком комп’ютер стає не просто значущою, але необхідною частиною нашої дійсності. Само собою, росте і затребуваність не просто фахівців комп’ютерного набору, але грамотних кваліфікованих програмістів. Особливо залишити свій слід в професії поспішають молоді люди, серед яких величезна кількість неперевершених обдарувань порівняно юного віку. І вже робота програміста поступово стає «героєм нашого часу», з великою перспективою відправити на другий план багато інших професій. Мабуть, лише «зоряний дощ артистів» може скласти серйозну конкуренцію модним течіям зайнятості. Ніколи така кількість людей не прагнула проявити себе і самоствердитися в професії артистичної майстерності! А будь-який попит ринку породжує відповідну пропозицію, тому зараз, як ніколи, міста рясніють відкриттям нових агентств, студій та шкіл з підготовки творчих працівників: акторів, співаків, моделей.

Природно, що будь-який час залишає свої особливі відбитки на історичному полотні. Професії – лише одні з багатьох мазків на цій картині.