Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
93.31 Кб
Скачать

32. Рівень монетизації економіки.

Рівень монетизації економіки-це макроекономічний показник, який характеризую ступінь насиченості національної економіки грошовою масою необхідною для забезпечення виробництва і реалізації ВВП, погашення боргових зобов’язань. Фактичний стан монетизації економіки розраховують за допомогою коефіцієнта монетизації за такою формулою Км=МЗ/ВВП, де Км-коефіцієнт монетизації економіки, МЗ-обсяг грошової маси на кінець року за агрегатом МЗ, ВВП-річний номінальний обсяг ВВП. Економічна суть показника монетизації зумовлює неможливість визначення конкретного критерію його достатності, адже на його зменшення чи зростання впливають різноманітні чинники(як позитивні так і негативні). Зміну рівня монетизації економіки в напрямі зниження або підвищення наз. Демотизацією та ремонетизацією.

33. Закон грошового обігу

Протягом певного періоду для обігу необхідна лише певна маса купівельних та платіжних засобів, тобто в обороті не повинно бути зайвих грошей. М факт=М необх. грошей

Якщо Мф більше Мн, на ринку є зайвий попит Щоб виправити дану ситуацію необхідно зменш.ГМ за рахунок збільшення цін. Якщо М ф менше Мн, грошей в обігу не хватає В-во скорочується Банк. система не спроможна випустити дод. МГ Тому необ., щоб економ. сист. завжди балансув. на рівні 2-ої нерівності.

Р- ціна, Q- обсяг, К- товари, що продані в кредит.Б- продаж товарів по бартеру. Вз-сума платежів, що погашена шл. взаємного зарахування боргів. П- сума платежів, срок оплати яких наступив. В зал. від економ. умов і форм грошей в мех-мі дії закону виникають особливості :1) В умовах золотого стандарту вирівн. Мф і Мн забезп. автоматично. 2) Якщо сферу обігу обслуг. казначейські гроші, то порушення закону стає хронічним 3) Якщо обіг обслуг. переважно кредитні гроші, то кредитний мех-м емісії грошей містить в собі передумови повернення їх з обігу через погашення позичок.

Специфікою даного з-ну в умовах обігу банк. гр. є те, що вже під час випуску гр. створ. передумови для вилучення їх з обігу і підтримки ГМ на об’єктивно неодх. рівні.

34. Економічна суть і особливості функціонування грошового ринку.

Грошовий ринок-це ринок, на якому купують і продають гроші, кредити, цінні папери. У процесі взаємовідносин між суб’єктами грошового ринку формується попит і пропозиція фінансових активів, відбувається визначення їхньої ціни. Грошовий ринок виконую низку функцій,зокрема: 1) перерозподіл фінансових ресурсів, тобто спрямування коштів від тих секторів економіки, які їх заощадили, до тих, які відчувають нестачу коштів: 2) емісія фінансових інструментів: 3) формування ринкових цін на окремі види фінансових активів.

35. Інструменти грошового ринку

Інструментами грошового ринку є векселі, депозитні сертифі­кати, банківські акцепти. Його основні інститути — банки, облі­кові установи, брокерські й дилерські фірми. За джерела ресурсів Правлять кошти, залучені банківською системою. Основними по­зичальниками є фірми, кредитно-фінансові інститути, держава, на­селення. Слід мати на увазі, шо грошовий ринок — важливий об'єкт державного регулювання. Держава використовує його ресурси для фінансування своїх видатків і покриття бюджетного дефіциту.