Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
93.31 Кб
Скачать

23.Біметалізм.Латинський монетний союз.

Біметалізм-це грошова система в якій роль загального еквівалента законодавчо закріплювалась за двома металами: золото і срібло. Монети з цих металів карбувалися і оберталися на рівних засадах а банкноти обмінювалися на метали.

Різновиди біметалізму:

1.система «паралельної» валюти

2.система «подвійної» валюти

3.система «кульгаючої» валюти

Латинський монетний союз:

У 1865 році в Римі укладено угоду між Францією, Бельгією Італією, Швейцарією для підтримки стабільності грошового обігу на основі біметалізму.З 1868 р. до Латинського союзу приєдналась Греція. На території країн Латинського союзу зберігалося вільне карбування золотих та срібних монет при підтриманні твердого співвідношення між ним 1:15,5 а також однаковий металевий вміст грошових одиниць і вільний обіг монет одних країн учасниць на території інших. З 1870р. ринкова ціна срібла почала різко знижуватися і його у великих кількостях почали перекарбовувати монети, що спричинило витіснення з обігу золотих монет. З 1878 р. вільне карбування монет з срібла було припинене і всі вони перейшли до золотого монометалізму. Офіційно союз припинив своє існування 31 грудня 1926 р.

24.Монометалізм та його різновиди

Монометалізм-це грошова система за якої роль загального еквівалента виконує 1 метал(золото або срібло) при цьому в обігу функціонують монети та банкноти розмінні на грошовий метал.

Три форми золотого стандарту:

1.золотомонетий стандарт (Паризька валютна система передбачала функціонування золота як єдиного платіжного засобу в міжнародних розрахунках)

2.золотозлитковий стандарт (За цієї системи функціонування золота обмежувалося лише міжнародними розрахунками між центральними банками різних країн у формі стандартних злитків вагою 12,5 кг.)

3.золотодевізний стандарт (відповідно до неї обіг золотих монет та їхнє вільне перебування було відсутнє, а обмін банкнот на золото здійснювалось через іноземну валюту девізу.)

25.Становлення та розвиток грошової системи України

Становлення України як незалежної, суверенної держави обумовило необхідність створення власної національної грошової системи.

* Національна грошова система це встановлена державою форма організації грошового обороту в країні, включаючи порядок емісії національних грошових знаків. Вона регулюється законами держави та іншими юридичними актами.

Національна грошова система України складалася поступово: за характером регулювання вона є перехідною від паперово-грошової, якою була в чистому вигляді протягом 1991-1993 рр., до системи кредитного обігу, від неринкової до ринкової, від закритої до відкритої. За короткий строк, що минув після проголошення незалежності України, досягнуто помітних успіхів у просуванні вказаним шляхом.

26.Суть грошового обігу

Грошовий обіг – це безперервний процес переміщення грошей між суб’єктами економічних відносин під час виробництва розподілу і споживання ВВП.

Суб’єкти грошового обігу – це підприємства, громадські, державні, фінансово-кредитні установи, домогосподарства, які одержують і витрачають кошти під час виробництва, розподілу, обміну і споживання.