Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
93.31 Кб
Скачать

40. Рівновага на грошовому ринку.

Рівновага на грошовому ринку може порушуватись під дією багатьох чинників. Найбільш поширеними щодо цього є випадки, коли змінюється попит. Так, наприклад, він зростає, якщо збільшується обсяг виробництва. Зростання попиту спричинить переміщення кривої попиту в положення Md1. У цій ситуації рівноважна ставка відсотка за однієї й тієї самої пропозиції (наприклад тієї, що позначена прямою Мз) зросте (точка Ез). Попит на гроші може викликати й підвищення цін. У цьому випадку суб’єктам господарювання і населенню для задоволення своїх потреб на попередньому (до підвищення цін) рівні потрібно буде більше грошей. Графічно ця зміна попиту на гроші знайде своє відображення у переміщенні кривої Md угору праворуч і зростанні рівноважної ставки відсотка.

41. Суть та цільова спрямованість грошово-кредитної політики

Грошово-кредитна політика-це комплекс заходів у сфері грошового обігу та кредиту, спрямованих на забезпечення стабільності грошового обігу та кредиту, спрямованих на забезпечення стабільності грошової одиниці України через використання відповідних монетарних інструментів(засобів і методів). Виділяють три рівні грошово-крединої політики: стратегічні, проміжні, тактичні. Стратегічні цілі є основними в загальнодержавній економічній політиці, а саме: зростання виробництва, зростання зайнятості, збалансування платіжного балансу, стабільності цін. Проміжні цілі полягають у зміні певних економічних процесів, які бутуть сприяти досягненню стратегічних цілей. Тактичні цілі-це ті економічні змінні, які повністю піддаються впливу через оперативні заходи центрального банку. До них належать облікова ставка, ставка рефінансування, валютний курс.

42. Монетарний режим.

Монетарна полі́тика (англ. Monetary Policy) — політика держави, через яку уповноважена державою інституція контролює обсяг пропозиції грошей з метою встановлення цінової стабільності, сприяння економічному зростанню, дотриманню рівня безробіття населення на низькому рівні.Монетарна політика може бути стимулюючою (експансивною) у разі пом'якшення монетарних умов, зазвичай, зниження відсоткових ставок (або ж збільшення темпів зміни пропозиції грошей понад усталений рівень). Експансійна політика використовується для подолання рецесії, оскільки призводить до зростання сукупного попиту, таким чином стимулюючи економічне зростання та знижуючи рівень безробіття. В звичайний час подібна політика призводить до прискорення інфляції.Стримуюча (рестриктивна) політика зазвичай використовується задля уповільнення інфляції через протилежний стимулюючій політиці, а саме, охолоджуючий вплив на економічне зростання.

43. Норма обов’язкових резервів як інструмент грошово-кредитної політики.

Грошово-кредитна політика Національного банку України грун­тується на основних критеріях і макроекономічних показниках за­гальнодержавної програми економічного і соціального розвитку на певний період. До таких макроекономічних показників належать: обсяг валового внутрішнього продукту, прогнозований рівень інф­ляції, розмір дефіциту державного бюджету та джерела його по­криття, платіжний і торговельний баланси.У процесі здійснення грошово-кредитної політики НБУ викорис­товує певний інструментарій, який охоплює:— визначення норм обов'язкових резервів;— процентну політику;— рефінансування комерційних банків;— операції з цінними паперами на відкритому ринку;— підтримання курсу національної валюти;— регулювання імпорту та експорту капіталу.