Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
93.31 Кб
Скачать

94. Поняття і структура національної валютної системи.

Валютна система - інституційно-правова форма організації валютних відносин. Розрізняють національні, світову та регіональні валютні системи. Національна валютна система -інституційно-правова форма організації валютних відносин країни. Національна валютна сис-ма підпорядкована валютному законодавству країни. Структура національної валютної системи: - національна валютна одиниця; - паритет валюти та механізм формування валютного курсу; - умови конвертованості валюти; - існування чи відсутність валютних обмежень; - склад офіційних золотовалютних резервів; - порядок міжнародних розрахунків; - організація валютного ринку країни та ринку золота; - державні установи, що здійснюють валютне регулювання.

93.Режими валютних курсів.

Види режимів валютних курсів: - фіксований валютний курс - це офіційно встановлене Центральним банком фіксоване співвідношення між національною грошовою одиницею та валютою іншої країни. Фіксований курс встановлюється на основі таких показників, як співвідношення цін у даній країні з цінами країн головних торговельних партнерів, рівень валютних резервів, стан торговельного балансу тощо. - "вільно плаваючий " курс - це співвідношення між національною грошовою одиницею та валютами інших країн, яке складається залежно від попиту і пропозиції валют на валютному ринку країн. Плаваючі курси частіше використовуються в країнах із розвиненою ринковою економікою та високим рівнем доходу. Плаваючий валютний курс вирівнює попит і пропозицію на іноземну валюту, тому зовнішні фактори меншою мірою впливають на стан національної економіки. В даному разі Центральний банк може проводити власну грошово-кредитну політику, так як рух іноземної валюти не буде значно впливати на грошову базу і на стан платіжного балансу.- "регульований плаваючий " валютний курс – цей режим характеризується тим, що у процесі встановлення валютного курсу на валютному ринку відчутний вплив Центрального банку країни, який вирівнює різкі короткострокові, а іноді й середньострокові коливання курсу з метою зробити його передбачуваним і таким, що стимулює зовнішню торгівлю. - систему множинних валютних курсів - це валютні курси, які вводять країни, що розвиваються та роблять перші кроки у напрямку ринкової системи курсоутворення і конвертованості національної грошової одиниці. Режими множинних курсів виникають тоді, коли для купівлі та продажу валюти існує більше як один курс або коли курси купівлі та продажу різняться більше як на 2 %.- подвійний валютний курс. - це різновид системи множинних валютних курсів, який використовують в умовах активної валютної спекуляції центральні банки промислово розвинених країн. Суть його полягає в подвійному котируванні курсу національної грошової одиниці: окремо за комерційними і фінансовими операціями.

95. Поняття і структура міжнародної валютної системи.

Валютна система - інституційно-правова форма організації валютних відносин. Розрізняють національні, світову та регіональні валютні системи. Світова (міжнародна) валютна система - це форма організації міжнародних валютних відносин, що обумовлюється розвитком міжнародної економіки як цілісної системи і закріплюється міждержавними угодами. Структура світової валютної системи: - система валют і валютних цінностей; - механізм валютних паритетів та курсів;- умови взаємної конвертованості валют; - обсяги валютних обмежень; - форми міжнародних розрахунків; - режим міжнародних валютних ринків та ринків золота; - міждержавні валютно-кредитні організації та відповідні системи норм та регламентацій у сфері міжнародних розрахунків.