Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
93.31 Кб
Скачать

72.Комерційні банки, їх види.

Банк-це юр особа, яка має виключне право на підставі ліцензії НБУ здійснювати операції (залуч у вклади грошових коштів юр і фіз. осіб; розміщ зазначених коштів від свого імені та на власний ризик; відкриття та ведення банк рахунків фіз. і юр осіб). Види операцій: 1) за видами операцій: універсальні(проводять усі головні види банк операцій), спеціалізовані(спрямовують свою діяльність у визначеному напрямку). 2) за формою власності: державні(це банк статутний капітал якого належить державі), приватні та змішані. 3) за організац-правовою формою: публічне акціонерне товариство(госп товариство статутний капітал якого поділено на визначенц к-ть акцій однакової номінал вартості) та кооперативного банку(його створюють не для одерж прибутку, а для забезпеч можливості взаємного кредитування його учасників).

73.Органи управління та контролю банку.

Органами управління банку є: загальні збори учасників;спостережна рада; правління(рада директорів банку). Вищим органом управління банку є загальні збори учасників. Представницьким органом банку є спостережна рада , головне призначення якої представляти інтереси акціонерів в період провед зборів. Виконавч органом банку є правління або рада директорів, що здійснює управління поточною діяльн банку. Органами банку є: 1)ревізійна комісія (контролює фінанси-господ дыяльнысть банку). 2)служба внутр. аудиту э органом оперативного контролю спостережн ради банку.

74.Організаційна структура банку.

Організац структ банку включає функціон служби(департаменти, управління та відділи) та підрозділи банку. Незалежно від виду банку, його масштабності, спеціалізм та обсягу виконаних операцій всі вони створюють функціон підрозділи, які викон базові банк операції.

До типових структурних одиниць банку належ: департам. депоз операцій, кред операцій, валютн оерацій, управління ризиками, цінних паперів.

75. Операції комерційних банків. Обмеження на діяльність банків.

Залежно від того в якій частині балансу банку обліковуються:

пасивні-це дії банку пов’язані з мобілізацією ресурсів для проведення активних операцій. Їх поділ на 3 групи:1)операції з формування власного капіталу; 2)операції з залучення коштів; 3) позикові операції.

активні-це дії банку пов’язані з розміщенням ресурсів у депозити, кредити, цінні папери, інвестиції, основні засоби з метою дотримання доходу. Їх поділяють на: кредитні(полягають у проведенні певних заходів з надання і погашення кред позик); інвестиційні(це вкладення коштів банку в цінні папери під-в на відносно тривалий період).

76.Функції банків

І.Трансформаційна; ІІ.Емісійна. Трансформаційна полягає у зміні рівня ризикованості,строковості,обсягів та просторового спрямування грошових потоків, що проходять через банк.Трансформація ризиків полягає в тому,що банки акомульють кошти з високим ризиком,вживають відповідних заходів для зведення їх до мінімуму.Трансформація строків позначає що мобілізуючи значні обсяги короткострокових коштів і постійно поповнюючи їх банки дістають можливість деяку їх частину спрямовувати в довгострокові позики та ін. довгострокові активи.Транформ.обсягів капіталів виявляється в тому що мобілізує великі обсяги дрібних вкладів банки дістають можливість нагромадити великі обсяги капіталу для реалізації масштабних проектів. Просторова трансформ.означає шо банки можуть акумулювати ресурси з багатьох регіонів і спрямовувати га фінансування проектів одного регіону,країни чи одного об’єкту.

Емісійна функція полягає в тому.що банки можуть створювати додаткові платіжні засоби збільшивши пропозицію грошей, або вилучити їх з обороту зменшивши пропозицію грошей.