Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
93.31 Кб
Скачать

27.Структура грошового обігу

1.за економічним змістом

  • Сектор який характеризує рух грошей у процесі обігу. (Ознаки: еквівалентність, безповоротність, прямолінійність)

  • Сектор фіскально-бюджетний(ознаки: нееквівалентність, безповоротність)

  • Кредитний сектор грошового обігу обслуговує під час реалізації яких власніть економічних суб’єктів передається тимчасово в користування(ознаки: платність, поворотність, нееквівалентність)

2.За формою платіжного засобу

  • Готівковий

  • Безготівковий

28.Модель грошового обігу

Суб’єкти грошового обігу:

1.фірми

2.сімейні господарства

3.уряд

4.фінансові посередники

5.ЦБ

6.Світовий ринок(внутрішній, зовнішній)

7.Грошовий ринок

Грошові потоки-це платежі які обслуговують окремий етап або частину процесу розширеного відтворення

Умовні припущення для спрощення грошового обігу:

1.в економіці панує приватна власність

2.прибуток фірми надходить в домашні господарства

3.всі податки сплачують тільки домашні господарства

4.уряд здійснює запозичення на внутрішньому грошовому ринку. Фірма також здійснює запозичення на внутрішньому ринку

5.грошові потоки, які об’єднують внутрішній і світовий ринок пов’язані із чистим ввезенням і вивезенням

29.Грошова маса, її структура. Грошові агрегати

Грошова маса - це сукупність запасів грошей в готівковій або безготівковій формі у розпорядженні суб’єктів грошового обігу на певний момент

Якісна характеристика структури грошової маси здійснюється за ступенем ліквідності її окремих елементів. За цим критерієм грошова маса складається з грошових агрегатів.

Грошові агрегати:

1. М0(готівкові гроші поза банком)

2.М1(М0+переказні депозити в національній валюті)

3.М2(М1+переказні депозити в іноземній валюті+кошти на вимогу які не використовуються для платежів+ строкові кошти+кошти за іменними ощадними сертифікатами що емітовані банком)

4.М3(М2+боргові цінні папери банків)

Ліквідність грошової маси зменшується з кожним наступним агрегатом.

30.Грошова база

Грошова база характеризує грошову масу з боку її проявів на балансі ЦБ

Мб=М0+Мкрез

Грошова база є показником бази фінансування, яка є основою для формування грошових агрегатів, а не самим грошовим агрегатом[2]. Грошова база використовується Національним банком України в якості одного із основних показників грошово-кредитної політики, і часто друкується пресою разом з грошовими агрегатами.

Рівні монетизації економіки - макроекономічний показник який характеризує ступінь насиченості економіки грошовою масою необхідною для забезпечення виробництва і реалізації ВВП та погашення боргових зобовязень.

Км=М3/ВВП

31.Швидкість обігу грошей

Шв. Обігу грошей-це частота, з якою кожну одиницю наявних в обігу грошей використовують у середньому для реалізації товарів і послуг за певний період, зазвичай рік.Поняття шв обігу грошей вперше обґрунтував І. Фішер у 20-х роках XXст.Показник обігу грошей можна визначити за допомогою рівняння обміну І. Фішер: M*V=P*Q звідки V=(P*Q)/M , де V-шв обігу грошей;P-середній рівень цін на товари та послуги; Q- фізичний обсяг товарів і послуг, реалізованих у заданому періоді; M-середня маса грошей, що перебуває в обігу протягом заданого періоду. Визначений таким способом показник швидкості обігу грошей характеризує насамперед інтенсивність використання запасу грошей в обороті для оплати товарів і послуг, що реалізуються, і відноситься до оцінки грошового обігу. Водночас і нетоварні платежі (фіскально-бюджетні, кредитні) також впливають на показник швидкості обігу, особливо на тривалість одного обороту. Зокрема, тривалість одного обороту гривні складається з тривалості зберігання грошей у розпорядженні безпосередніх покупців на ринках продуктів і тривалості перебування у розпорядженні фіскально-кредитних інститутів, через які розподіляється частина національного доходу - головного джерела формування платіжного попиту на ринку. Якщо виплати заробітної плати, пенсій та інших платежів з державного бюджету затримуються, то тривалість цієї частини обороту грошей зростає, а швидкість обігу падатиме.