Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
93.31 Кб
Скачать

88. Валютний опціон.

Валютний опціон – це довгострокові угоди про передачу прав (для покупця) і зобов’язання (для продавця) купити чи продати визначену суму іноземної валюти зафіксованим курсом у узгоджений термін. Види валютних опціонів: 1.call option – право купувати певну суму валюти за фіксованим курсом у встановлену дату виконання для захисту від її потенційного подорожання. 2. put option – це право продавати певну суму валюту за фіксованим курсом у встановлену дату виконання для захисту від її потенціального знецінення.

89.Валютний своп.

Операція своп – це валютна операція при якій об’єднують форвардні умови та умови spot (продаж готівкової валюти здійснюється з однакової її купівлі на строк,або навпаки). Операції своп здійснюються між комерційними банками, між КБ і ЦБ, і між ЦБ різних країн, термін виконання від 1 до 6 місяців.

90.Валютний курс. Валютне котирування.

Валютний курс – це співвідношення за яким одна валюта обмінюється на іншу. Процедура встановлення валютного курсу називається котируванням валюти, розрізняють 2-а види: 1) пряме – здійснюють шляхом вираження іноземної валюти певною кількістю одиниць національної; 2) непряме – передбачає те що національну валюту прирівнюють до певної кількості одиниць їноземної; Котерування – це визначена офіційно державним органом (ЦБ) курсу іноземної валюти. При котируванні валюти розрізняють поняття:1. База котирування – є валюта відносно якої котируються інші валюти; 2. Валюта котирування – є валюта яку котирують до базової. При котируванні розрізняють такі поняття як фіксинг – це визначення і реєстрація міжбанківського курсу шляхом послідовного зіставлення попиту і пропозиції за кожною валютою, на цій підставі визначають курси продавця і покупця. Курс продавця – це курс за яким банки купують іноземну валюту і продають національну. Курс продавця – курс за яким банк продає іноземну валюту і купує національну.

91. Купівельна спроможність валюти. Паритет купівельної спроможності.

Купівельна спроможність валюти - це сукупність товарів і послуг, які можна придбати за певну грошову одиницю. Паритет купівельної спроможності валюти означає співвідношення купівельної сили валюти. Він визначається на основі порівняння рівня цін споживчого кошика і співвідношення витрат виробництва однієї країни відносно іншої за формулою: , де Р - паритет купівельної спроможності валюти даної країни; S1 - купівельна спроможність валюти даної країни за відповідний період; S0 - купівельна спроможність валюти тієї країни, відносно якої здійснюється порівняння.

92. Чинники, які впливають на валютний курмс:

- темп інфляції. Чим вище темп інфляції в країні, тим нижче курс її валюти, якщо не протидіють інші чинники. Інфляційне знецінення грошей в країні викликає зниження купівельної спроможності і тенденцію до падіння їх курсу до валют країн, де темп інфляції нижче. Дана тенденція звичайно простежується в середньо і довгостроковому плані. Залежність валютного курсу від темпу інфляції особливо велика у країн з великим об'ємом міжнародного обміну товарами, послугами і капіталами.- стан платіжного балансу. Активний платіжний баланс сприяє підвищенню курсу національної валюти, оскільки збільшується попит на неї з боку іноземних боржників. Пасивний платіжний баланс породжує зниження курсу національної валюти, оскільки боржники продають її на іноземну валюту для погашення своїх зовнішніх зобов'язань. - різниця процентних ставок в різних країнах. Підвищення процентної ставки стимулює притоку іноземних капіталів, а її зниження заохочує відлив капіталів, у тому числі національних, за межу. - діяльність валютних ринків і спекулятивні валютні операції

- ступінь використовування певної валюти на євроринку і в міжнародних розрахунках. - прискорення або затримка міжнародних платежів - ступінь довіри до валюти на національному і світових ринках визначається станом економіки і політичною обстановкою в країні.