Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
93.31 Кб
Скачать

82.Поняття,об’єкти,суб’єкти,ціна на валютному ринку.

Валютний ринок за економічним змістом це сектор грошового ринку на якому врівноважений попит в пропозиція на валюту. Валютний ринок за призначенням і організаційною формою це сукупність соціальних інститутів і механізмів які у взаємодії забезпечують можливість вільно продавати чи купувати національну чи іноземну валюту на основі попиту та пропозиції. О’бєктами валютного ринку є валютні цінності.Субєктами юридичні і фізичні особи, резиденти чи нерезиденти,а також посередники зокрема банки і валютні біржі.Ціною на валютному ринку є валютний курс.

83.Структура валютного ринку.

1.Національні валютні ринки – обмежені економічним простором конкретної країни і регулюються її національним валютним законодавством. 2. Міжнародні валютні ринки – сформовані в країнах де до мінімуму зведені валютні операції такі ринки регулюють міждержавні угоди і домовл.самих учасників(Лондон,Париж,Цюріх,Франфуркт,Ню-Йорк,СанФранциско,Торонто,Токіо,Сінгапур,Гонконг). Розвиток інформаційних технологій, телекомунікацій дає можливість поєднати окремі міжнародні ринки в єдиний Світовий ринок,яки може функціонувати практично цілодобово.

85.Валютні операції та їх класифікація.

Валютні операції – це операції пов’язані з переходом права власності на валютні цінності використання валютних цінностей як засобу платежу в міжнародному обігу ввезенням,вивезенням, переказом та пересиланням на території країни і за її межами валютних цінностей. Класифікація: І.За термінами здійснення платежів з купівлі/продажу валюти: 1)угоди з негайною поставкою (today, tomorrow, sport); 2) строкові (форвардні, ф’ючерсні,опціонні). ІІ.За цільовим призначеням: 1) з метою державної валюти для здійснення платежів за міжнародними розрахунками; 2) з метою страхування від валютних ризиків; 3) з метою одержання прибутку. ІІІ. За формою здійснення: 1) безготівкові; 2) готівкові. ІV. За масштабами операцій: 1) оптові – між банками; 2) роздрібні – між банками та їх клієнтами.

86. Валютні угоди з негайною поставкою

Угоди today – це операції з датою валютування в день укладання угод. Дата валютування – це узгоджена сторонами дата здійснення поставки коштів на рахунках контрагента згідно з угодою. Дата угоди – дата досягнення сторін угоди домовленості щодо всіх суттєвих умов. Угоди tomorrow- операції з датою валютування на наступний робочий банківський день за днем урахування угоди. Угоди spot – це операції з датою валютування на другий робочий день з укладанням угоди.

87. Особливості форвардних та ф’ючерсних угод.

Форвардна валютна угода – це контракт між банком і його клієнтами на купівлю або продаж визначеної кількості іноземної валюти за курсом обміну зафіксованого під-час укладання угоди для виконання в майбутньому, використовують такі угоди на строк до одного року, метою таких угод є страхування від зміни курсів валюти, вони є позабіржовими. Головними учасниками форвардного ринку є банки. Ф’ючерсна валютна угода – це строкова угода на біржі яка засвідчує зобов’язання придбати або продати кошти у визначений час і на визначених умовах у майбутньому х фіксацією цін на момент укладання угоди. Головними учасниками є банки, корпорації, індивідуальні інвестори.