Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гроші.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
93.31 Кб
Скачать

99. Паризька валютна система, її ознаки.

-передбачає функціонування золота як єдиного законодавчого платіжного засобу в міжнародних розрахунках. Ознаки: - золото виконує роль світових грошей. - необмежений імпорт та експорт золота.- кожна національна валюта мала чітко визначений золотий вміст.- співвідношення між двома валютами визначається відповідно до їх золотого вмісту.

100. Генуезька валютна система, її принципи.-

у 1922р на Генуезькій валютній конференції була запроваджена Генуезька валютна система. Тривала 8 років (1929-1936 рр..). Генуезька валютна система функціонувала на таких принципах. - її основою були золото і девізи - іноземні валюти. У цей період грошові системи 30 країн базувалися на золотодевизном стандарті. Національні кредитні гроші стали використовуватися в якості міжнародних платіжно-резервні кошти. Проте в міжвоєнний період статус резервної валюти не був офіційно закріплений ні за однією валютою, а фунт стерлінгів і долар США оспорювали лідерство в цій сфері. - збережено золоті паритети. Конверсія валют у золото стала здійснюватися не тільки безпосередньо, але і побічно, через іноземні - відновлено режим вільно коливних валютних курсів. - валютне регулювання здійснювалося у формі активної валютної політики, міжнародних конференцій, нарад.

101. Принципи Бретен-Вудської валютної системи.

- прийнята в липні 1944р у місті Бретен-Вуді.

Принципи: - міжнародним платіжним засобом на рівні із золотом були визнані $ і фунт стерлінга, із зміцненням долара цей стандарт почали називати золотодоларним. Долар і фунт стерлінгу отримав статус резервних валют. - прирівняння валют одна до одної та їх обмін здійснюється на основі офіційних валютних паритетів виражених у золоті.- ринкові курси національних валют не повинні ухилятись від національних більше як на 1%.- створення 2 організацій : міжнародний валютний фонд, міжнародний банк реконструкції і розвитку .- долар обмінний на золото центральними банками та урядами інших країн за 35$ за 1 троїську унцію золота.

102. Ямайська валютна система її принципи-

1974р-м кінгстон підписана угода що стала основою валютної системи яка набула чинності з квітня 1978р. Принципи: -є поліцентрична – заснована на декількох ключових валютах ($, єна, марка, франк, фунт-стерлінга) .- юридична демонетизація золота , скасування його офіційної ціни, і золотих паритетів..- основним засобом міжнародних розрахунків стала вільна конвертованість валют а також СПЗ.- курс валют формується під впливом попиту і пропозиції на валютних ринках..- центральний банк країн здійснює валютні інтервенції для стабілізації курсу валют.- кожна країна самостійно вибирає режим валютного курсу.

103. Європейська валютна система її принципи.

-з метою стабілізації валютного курсу в регіонах у березні 1979р було створено Є.В систему. Принципи: - базувалась ЕКЮ-європейській валютній одиниці. Запровадження ЕКЮ мало за мету сприяти європейській інтеграції в валютній сфері, протидіяти впливу $ США , забезпечувати передумови формування єдиного валютного ринку європейського співтовариства. З 1 січня 1999р обіг ЕКЮ припинено..- використання золота в якості реального резервного активу.- режим валютних курсів побудовані на спільному плаванні валют (+- 2,25%)