Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prakt_po_bank_stat.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
2.69 Mб
Скачать

Тестові завдання

1.Одержання банком максимальних результатів на одиницю витрат - це:

1) прибуток від банківської діяльності;

2) ефективність банківської діяльності;

3) збиток від банківської діяльності;

4) фінансова незалежність банківської діяльності.

2. Який показник розраховується відношенням прибутку банку до загального обсягу ресурсів?

1) інтегральний показник ефективності ресурсів ;

2) узагальнюючий показник ефективності використання банківських ресурсів;

3) частинний показник ефективності активних операцій;

4) частинний показник ефективності пасивних операцій.

3. По якій формулі розраховується узагальнюючий показник ефективності використання банківських ресурсів?

1) ; 2) ; 3) ; 4)

4. Який показник характеризує, скільки прибутку припадає на 1 грн. активних операцій:

1) інтегральний показник ефективності ресурсів;

2) узагальнюючий показник ефективності використання банківських ресурсів;

3) частинний показник ефективності активних операцій;

4) частинний показник ефективності пасивних операцій.

5. Який показник розраховується відношенням величини доходів до середньої чисельності робітників банку?

1) рівень продуктивності праці робітників банку ;

2) узагальнюючий показник ефективності використання банківських ресурсів;

3) частинний показник ефективності активних операцій;

4) частинний показник ефективності пасивних операцій.

6. Що можна визначити за формулою

1) абсолютну зміну чистого прибутку банку за рахунок зміни розміру власного капіталу;

2) загальну абсолютну зміну чистого прибутку банку;

3) відносну зміну чистого прибутку банку за рахунок зміни власного капіталу;

4) абсолютну зміну рентабельності за рахунок зміни власного капіталу.

7. Як зміниться ефективність банківських ресурсів, якщо доходи банку зросли на 14%, а обсяг банківських ресурсів знизився на17%?

1) зросте на 37,3%; 2) знизиться на 3%;

3) знизиться на 17,6%; 4)зросте на 21,4%.

8.Що відбудеться з прибутком банку, якщо обсяг банківських ресурсів зросте на 17%, а ефективність банківських ресурсів знизиться на 3%?

1) зросте на 14%; 2) зросте на 13,5%;

3) знизиться на 14%; 4) знизиться на 51%.

9. Відзначте показник, що характеризує відносну зміну ефективності банківських ресурсів під впливом зміни розміру власних коштів:

а) ;

б) ;

в) ;

г) .

10. Як зміниться рентабельність банківської діяльності, якщо розмір статутного фонду залишиться незмінним , а прибуток зросте на 5%?

1) знизиться на 4%; 2) знизиться на 5%;

3) збільшиться на 5%; 4) не зміниться.

Глосарій

Активними називаються операції банку з розміщення коштів на певних умовах для отримання прибутку та підтримки ліквідності.

Банки – універсальні фінансові підприємства, які здійснюють управління цінними та кредитними ресурсами суспільства: залучення ресурсів за більш низькою ціною та їх розміщення за більш високою.

Банківська статистика - це наука, що вивчає кількісну сторону масових процесів банківської діяльності у взаємозв'язку з якісними характеристиками в конкретних умовах місця та часу.

Валові витрати - витрати банку за всіма пасивними операціями, а також витрати на утримання адміністративно-управлінського апарату.

Валові доходи банку - це доходи від проведення всіх видів активних операцій, пов'язаних з розміщенням активів.

Валовий прибуток (збиток) від реалізації продукції позичальника - це чистий доход (виручка) від реалізації продукції за мінусом собівартості реалізованої продукції.

Валовий прибуток банку являє собою суму чистих доходів, одержаних банком від реалізації банківських операцій, тобто це різниця між валовими доходами і витратами банків.

Валовий прибуток банку (операційний доход) визначається різницею між сумою доходів, отриманих банком, і сумою витрат, що він зазнав у процесі операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Валова рентабельність виробництва для підприємства позичальника - це відношення валового прибутку від реалізації до собівартості реалізованої продукції.

Валова рентабельність продажів для підприємства позичальника - це відношення валового прибутку від реалізації до чистого доходу ( виручки) від реалізації продукції.

Гарантійні операції полягають в наданні банком гарантій і поручительств клієнтам для здійснення ними розрахунків та одержання кредиту, тобто банк видає гарантію (поручительство) сплати боргу клієнта третій особі за певних умов.

Доход від гарантійних операцій надходить у вигляді комісійної винагороди за надання банком гарантій і поручительств клієнтам для здійснення ними розрахунків і одержання кредиту.

Доход від емісійних операцій банку формується у формі курсової різниці під час продажу власних цінних паперів або цінних паперів інших емітентів, а також комісії за послуги з приватизації.

Доход від інвестиційних операцій надходить у вигляді плати за придбання фондових цінних паперів (акцій, державних і корпоративних облігацій).

Доход від кредитних операцій банк одержує у вигляді процентної винагороди за надання кредитів клієнтам банку в тимчасове користування на платних умовах.

Доход від лізингових операцій – це вид доходу за наданий банком кредит під фінансовий лізинг, а також комісій за послуги.

Доход від міжбанківських операцій представляє процентну винагороду за передачу в тимчасове користування вільних ресурсів іншим банкам.

Доход від посередницьких операцій - це комісійна винагорода за розміщення цінних паперів емітентів на фондовому ринку, брокерські й дилерські послуги в операціях з фондовими цінностями, іноземною валютою, доходи від інших операцій, у яких банки виступають як посередники.

Доход від розрахунково-касових операцій є видом комісійної винагороди за відкриття і ведення рахунку, надання виписок про операції по рахунку, здійснення операцій по видачі готівки або операцій розрахункового характеру.

Доход від трастових (довірчих) операцій банк одержує у формі комісії за управління майном клієнта або за виконання операцій за дорученням клієнта.

Доход від факторингових операцій - вид комісійної винагороди за послугу, що полягає в реалізації за більш високою ціною придбаних банком неоплачених векселів, чеків і вимог з певною знижкою – дисконтом.

Ємність ринку оцінюється показниками обсягу попиту на банківські послуги та їх пропозицією.

Емісійні операції – це діяльність банку з формування власного капіталу та недепозитного залучення фінансових ресурсів, які здійснюються шляхом випуску банківських акцій, облігацій, векселів.

Ефективність банківської діяльності - це економічна категорія, що характеризує співвідношення отриманих банком результатів і витрат (або ресурсів).

Ефективність праці банківського персоналу являє собою співвідношення між результатом діяльності банку (доходи) і витратами на оплату праці (фонд оплати праці).

Інвестиційні операції визначаються вкладенням банком своїх коштів у цінні папери (акції, державні і корпоративні облігації) на тривалий термін.

Коефіцієнт віддачі активів характеризує ефективність їх використання, його визначають відношенням доходу або чистого прибутку до величини активів.

Кон'юнктура ринку - це співвідношення між попитом та пропозицією банківських послуг.

Кредит – це система економічних відносин, пов'язаних з акумуляцією тимчасово вільних коштів, що забезпечує вкладення капіталу для виробничого й соціального розвитку на умовах строковості, платності та зворотності.

Кредитні операції – це банківські операції з надання вільних коштів позичальнику у тимчасове користування на умовах платності, строковості, повернення.

Кредитні вкладення - позички, що надаються банківськими установами господарюючим суб’єктам та домашнім господарствам для виробничого та соціального розвитку.

Кредитоспроможність клієнта – це здатність та можливість потенційного позичальника повернути кредит та виплатити проценти за нього у термін, обумовлений кредитною угодою.

Лізингові операції полягають у наданні банком кредиту як джерела фінансування лізингової (орендної) угоди.

Ліквідність банку – це можливість вчасно, без збитків та у необхідному обсязі забезпечити виконання зобов’язань перед своїми клієнтами.

Маркетингова діяльність – це діяльність по вивченню ринку капіталу для просування банківських послуг, забезпечення конкурентоспроможності, задоволення потреб клієнтів банку.

Міжбанківські операції полягають в наданні Національним банком України та іншими банками кредитів комерційним установам, у яких виникає потреба в залучених ресурсах. Міжбанківські операції відображають взаємовідносини у банківській системі.

Непроцентні доходи – це сукупність доходів від операцій на фінансовому ринку у вигляді курсових різниць, різниці між балансовою і ринковою ціною проданого майна, від переоцінки номіналу цінних паперів та інших активів, доходів від валютних операцій, доходів у формі комісій, штрафів, неустойок, пені.

Непроцентні витрати – це частка валових витрат, що включає заробітну плату працівників банків, премії, а також експлуатаційні витрати, витрати на придбання малоцінних предметів, що швидко зношуються.

Нетто-ліквідна позиція - це різниця між пропозицією ліквідних коштів і величиною попиту на них.

Операційна рентабельність продажів підприємства-позичальника - це відношення прибутку від операційної діяльності до чистого доходу від реалізації продукції.

Пасивні операції – операції з формування банківської ресурсної бази, тому аналіз формування ресурсів банків є аналізом його пасивних операцій.

Платоспроможність - це здатність банку вчасно та у повному обсязі розрахуватися за своїми зобов'язаннями (на певну дату).

Показники ділової активності відображають ефективність використання основного та оборотного капіталу позичальника.

Ліквідність - здатність позичальника вчасно виконати свої зобов'язання перед банком відповідно до кредитного договору.

Показники рентабельності характеризують ефективність діяльності підприємств-позичальника і банків.

Показники фінансової стабільності характеризують оптимальне співвідношення власного й залученого капіталу підприємства- позичальника і банків.

Посередницькі операції – послуги банку з розміщення цінних паперів емітентів на первинному фондовому ринку, брокерські та дилерські послуги в операціях з фондовими цінностями, іноземною валютою, інші операції на грошовому ринку, у яких банки виступають посередниками.

Прибуток банку від операцій являє собою різницю між сумою валового прибутку та сумою операційних витрат банку на забезпечення банківської діяльності (адміністративні витрати і витрати на персонал).

Прибуток (збиток) підприємства від операційної діяльності – це різниця між валовим прибутком (збитком) від реалізації продукції і адміністративними витратами, витратами на збут іншими операційними витрати плюс інші операційні доходи.

Прибуток банку від звичайної діяльності до оподаткування розраховується як різниця між прибутком від операцій і витратами на безнадійні та сумнівні заборгованості.

Прибуток (збиток) підприємства від звичайної діяльності до оподаткування – це прибуток (збиток) від операційної діяльності плюс доходи від участі в капіталі, мінус інші фінансові витрати, витрати від участі в капіталі.

Пропозиція банківських послуг визначається на основі показників пасиву балансу, у якому відображаються ресурси банку (власні, позикові і залучені).

Процентні доходи – це сукупність доходів, отриманих банком від підприємств і фізичних осіб за користування кредитом, процентів за міжбанківськими кредитами, доходів від фондових операцій.

Процентні виплати - це витрати банку, пов’язані з залученням ресурсів, тобто це плата банку за надані йому ресурси. Вони залежать від обсягу ресурсів і дисконтної ставки, що встановлюється НБУ.

Процентні витрати – це проценти, сплачені клієнтам за вкладами до запитання та строковими депозитами, залишками на поточних рахунках клієнтів, за депозитами інших банків, за міжбанківськими кредитами, за цінними паперами, податкові відрахування, витрати по операціях з валютою.

Процентна маржа - являє собою різницю між середньою процентною ставкою за активними і пасивними операціями банку, а також між безпроцентними доходами та витратами банку.

Рентабельність активів - це відношення чистого прибутку до середнього розміру активів банку.

Рентабельність власного капіталу - це відношення чистого прибутку до розміру власного капіталу.

Рентабельність капіталу підприємства-позичальника - це відношення прибутку від звичайної діяльності до оподаткування до середнього розміру пасивів.

Рівень витрат - це відношення витрат за i-й пасивною операцією за період до розміру банківських ресурсів за той самий період.

Ринкова сегментація – це групування банківських послуг за видами, які орієнтовані на певну групу споживачів (клієнтів).

Ресурси банку – являють собою сукупність коштів, які є в його розпорядженні і використовуються для виконання основних функцій банку. У складі ресурсів виділяють власні, позикові та залучені кошти.

Розрахунково-касові операції включають наступний комплекс банківських послуг: зберігання коштів клієнтів на відповідних рахунках, зарахування та списання коштів з рахунків клієнтів, прийом та видача наявних коштів через операційну касу банку.

Типологізація – це групування споживачів за соціально-економічними і демографічними факторами.

Трастові операції полягають в управлінні майном клієнта або у виконанні операцій за дорученням клієнта.

Факторингові операції полягають у придбанні банком несплачених векселів, чеків і вимог з певною знижкою (дисконтом) і їх подальшому продажу за більш високою ціною.

Чистий доход (виручка) від реалізації продукції підприємства-позичальника – це доход (виручка) від реалізації, за мінусом ПДВ, акцизного збору, інших відрахувань.

Чиста рентабельність виробництва підприємства– позичальника - це відношення чистого прибутку до собівартості реалізованої продукції.

Чиста рентабельність продажів підприємства-позичальника - це відношення чистого прибутку до чистого доходу від реалізації продукції.

Чистий прибуток банку розраховується відніманням від суми прибутку від звичайної діяльності суми податку на прибуток і додаванням суми непередбачених доходів (або вирахуванням витрат-збитків).

Форма №1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]