Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. рекоменд. до пр..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
3.55 Mб
Скачать

Центр мас механічної системи Теорема про рух центра мас

1. У човні вагою Q на спокійній воді почали одночасно переміщатися від лав до корми двоє людей вагою Р1 і Р2. Їх переміщення відносно човна дорівнюють l1 і l2 відповідно. Нехтуючи опором води, визначити переміщення човна.

Вiдп.: .

2. Людина, сидячи в човні, почала тягти до себе канат, до якого прикріплено пліт вагою 200 кH. Початкова відстань між човном і плотом 8 м. Якою буде відстань між ними, якщо пліт пройде по воді назустріч човну 3 м? Вага людини і човна 150 кH. Опір води не враховувати.

Відп.: 1 м.

Рис. 37

3. Через блоки А, В, С (рис. 37), прикріплені до призматичного тіла М вагою Р, перекинуті нитки. До кінців ниток прикріплені вантажі М1, М2, М3, М4 вагою відповідно P1, P2, P3, P4. Вантаж М1 перемістився по похилій площині вниз на відстань l. Визначити відстань, на яку по гладенькій горизонтальній площині переміститься призматичне тіло. Кути α, β, γ задані. Вагою блоків і ниток знехтувати.

Відп.: .

Призма переміститься вправо.

4. Однорідний стрижень АВ довжиною l дотикається кінцем В до гладенької горизонтальної підлоги. Кінець А стрижня, піднятий на висоту h над підлогою, відпускають із стану спокою, і стрижень падає на підлогу. На яку відстань переміститься при цьому кінець В стрижня?

Відп.: На відстань .

5. Однорідна тригранна призма, основа якої має форму рівностороннього трикутника зі стороною а, поставлена так, що одна її грань вертикальна, а ребро дотикається до гладенької горизонтальної підлоги. Призма падає на підлогу під дією власної ваги. Наскільки при цьому переміститься ребро, на яке спиралася призма?

Відп.: На відстань .

Рекомендації до розв’язання задач

  1. Зобразити на малюнку всі зовнішні сили системи;

  1. вибрати систему координат;

3) записати рівняння про рух центра мас матеріальних точок системи сил, які входять до системи, таким чином, щоб сума добутків мас точок на вектори їхніх переміщень дорівнювала нулю;

4) обчислити з рівняння руху центра мас шукане переміщення.

Приклад 1

Через блок, що закріплений до призматичного тіла вагою Р, перекинута нитка до кінців якої закріплені грузи А і В з відповідними вагами Р2 і Р1 (рис. 38). Спочатку вся система знаходиться в стані спокою, якщо в деяку мить вантаж В перемістився на відстань l, нехтуючи тертям, визначити, на яку відстань X переміститься призматичне тіло.

Рис. 38

Розв’язання.

В умовах задачі сума проекцій всіх зовнішніх сил на горизонтальну вісь Х дорівнює нулю і тому, за теоремою про рух центра мас системи його швидкість залишається незмінною, тобто Vс = Vсх = 0, але незважаючи на стан спокою центра мас, матеріальні тіла системи можуть переміщатися, але тільки так, що сума добутків мас точок на вектори їхніх переміщень дорівнює 0.

Рис. 39

В умовах задачі, що розв’язується, маємо:

Р2ξ2 + Р1ξ1 + РX = 0,

де ξ2 і ξ1 – переміщення тіл А і В вздовж горизонтальної прямої.

У розгорнутому вигляді:

Р2 (l + X) + Р1 (lcosα + X) + РX = 0.

Звідси маємо:

X=.

Відповідь: X =.