Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_OM.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
237.85 Кб
Скачать

57. Методи контролю якості

Контроль якості продукції – обов’язкова складова будь-якого виробничого процесу, яка спрямована на виявлення шлюбу чи дефектів готової продукції і перевірку процесу її виготовлення.

Методи контролю якості застосовуються на всіх стадіях виробництва, починаючи з перевірки матеріалів і сировини і закінчуючи контролем відповідності готового продукту технічними параметрами. Такий процес має на увазі випробування продукту в міру готовності окремих його частин.

В даний час існує безліч способів контролю. Головною метою методу статистичного контролю є виключення будь-яких випадкових змін якості виробленого продукту. Такого роду зміни можуть бути викликані конкретними причинами, які повинні бути встановлені і усунені.

Вибірковий контроль застосовується при необхідності прийняття рішення про якість продукту. Це відбувається, як правило, при прийомі великої партії за підсумками випробувань певної кількості зразків з даної партії. Найчастіше такі методи контролю проводяться при прийомі комплектуючих матеріалів або виробів від постачальників. Вони дозволяють знизити матеріальні витрати на контроль і застосовуються тоді, коли продукт при перевірці потрібно розібрати.

Методи контролю якості мають на увазі також розгляд технологічного процесу, використовуваного як у виробництві, так і в сфері послуг.

Цей контроль полягає у виявленні проблем при випуску продукції, пов’язаних з нестабільною якістю. При цьому процес виробництва повинен бути відкорегований.

Виділяються й інші методи контролю якості:

1. Метод гістограм – ефективний інструмент обробки інформації, призначений для застосування на виробництві, а також для вивчення можливостей технологічного процесу.

2. Метод розшаровування, який грунтується на достовірній інформації. Він застосовується для отримання конкретних даних і встановлення причинно-наслідкових зв’язків.

3. Метод контрольних карт. Такі контрольні карти відображають зміну показників процесу в часі. На них відзначають діапазон обов’язкового розсіювання, який лежить в межах нижньої і верхньої межі. Такий метод дозволяє дуже швидко простежити, коли почався дрейф параметрів за конкретним показником при технологічному процесі. Мета – проведення попереджувальних заходів і запобігання шлюбу готового продукту.

Отже, головне завдання, яку переслідують методи контролю якості продукції – виявлення проблеми, визначення того, на якому етапі виробництво пішло під контролю, і прийняття необхідних заходів щодо виправлення дефектів і помилок технологічного процесу

58. Ціна якості, її компоненти.

Ціну якості, вірніше, витрати на її забезпечення, можна розділити на витрати відповідності і витрати у випадку несприятливого результату. З кожним із трьох вищезазначених видів якості пов'язані свої витрати. Недоліки в якості розробки і відповідності прямо позначаються на покупцеві у той час, як помилки виробництва носять винятково внутрішній характер і навіть можуть плануватися заздалегідь .

Нездатність задовольнити стандарти якості, коли якість є критерієм виходу на ринок, є катастрофою, оскільки неминуче приводить до повного краху бізнесу. Якщо ж якість є критерієм одержання замовлення, то в довгостроковому періоді це може виразитися у втраті конкурентоспроможності, а в найближчій перспективі означати втрату замовлень і упущений прибуток. Для відновлення втраченої репутації якості може знадобитися тривалий час — у цьому значенні покупці володіють на рідкість гарною пам'яттю. Більш прямі витрати низької якості, що досягли покупців, виражаються в необхідності заміни бракованої продукції і наступних компенсацій за збиток.

Простіше всього виявляються витрати в зв'язку з низькою якістю виробництва. Це витрати на контроль, вартість відходів, вартість переробок і витрати на збереження в зв'язку з необхідністю постачань продукції під час зазначених інспекцій і переробок. Також присутні нематеріальні мотиваційні фактори: вважається, що виробництво нікуди не придатної продукції приносить менше задоволення, ніж виробництво гарних, якісних речей.

Будь-яка погрішність у якості обходиться дорого. Але при цьому витрати на підтримку поліпшення якості також можуть бути великі, причому іноді навіть невиправдано великі. Виробництво високоякісної продукції звичайно вимагає першосортних матеріалів, сучасного устаткування і кваліфікованих операторів, а все це обходиться дуже недешево. Крім того, можуть знадобитися і значні зміни в корпоративній культурі.

Основна увага до якості продукції і послуг повинна бути спрямована на задоволення запитів споживачів і підвищення конкурентоспроможності, скорочення термінів запуску у виробництво, зниження часу на виготовлення виробу. У міру того , як якість ( з оцінки клієнта ) піднімається з нижчого рівня до вищого, одночасно підвищується продуктивність, частка ринку, прибуток виробництва.

Забезпечення виконання критеріїв оцінки і поліпшення якості приведе до підвищення продуктивності, зменшення витрат, зниження цін, підвищення частки на ринку, зміцнення власної позиції, забезпечення робочих місць і окупності інвестиційних засобів .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]