Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_OM.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
237.85 Кб
Скачать

24. Види трудових процесів.

Трудовий процес — це процес прямого чи опосередкованого впливу працівника через технічні засоби на предмет праці з метою виготовлення продукції (виконання робіт, надання послуг), що супроводжується витратами фізичної і нервової енергії людини.

Трудові процеси класифікують за такими істотними ознаками: характер предмета чи продукту праці; виконувані функції; періодичність процесу; характер участі працівника у впливі на предмет праці; стабільність структури трудового процесу; ступінь його регламентації; форми його організації.

Види: Характер предмета чи продукту праці: 1.1. Матеріально-енергетичні: предмет і продукт праці — речовиний (сировина, деталі, матеріали) чи енергія (електрична, теплова та ін.). 1.2. Інформаційні: предмет і продукт праці — інформація.

Виконувані функції: 2.1. Перетворення предметів праці. 2.2. Обслуговування устаткування і робочих місць. 2.3. Обслуговування працівників. 2.4. Підготовка й управління виробництвом

Періодичність . процесу: 3.1. Переривчасті (дискретні): супроводжуються зупинками для знімання готової продукції та завантаження сировини (напівфабрикату). 3.1.1. Циклічні: постійно повторюються з однаковою періодичністю (масове, велико-серійне виробництво). 3.1.2. Нециклічні: не повторюються чи повторюються з різною періодичністю (дослідне, одиничне, дрібносерійне виробництво). 3.2. Безупинні: виконуються протягом тривалого часу, завантаження сировини, зняття готової продукції здійснюються без зупинки основного процесу, що переривається один раз у півроку — рік для профілактичного огляду і ремонту устаткування.

Характер участі працівника у впливі на предмет праці: 4.1. Ручні: здійснюються за допомогою нескладних ручних інструментів, що приводяться в дію м'язовою силою працівника чи додатковим джерелом енергії. 4.2. Машинно-ручні: перетворення предмета праці здійснює виконавчий механізм машини, але переміщення предмета праці щодо інструмента (чи навпаки) виконує працівник. 4.3. Машинні: участь працівника в перетворенні предмета праці полягає в установці і знятті виробу, управлінні роботою устаткування. 4.4. Автоматизовані й апаратні: здійснюються контроль, настроювання, налагодження устаткування, зміну інструментів, забезпечення предметів праці

Стабільність структури трудового процесу: З постійною структурою. Зі структурою, що періодично змінюється. Зі змінною структурою.

Форми організації трудового процесу. Види трудових процесів: Індивідуальні. Колективні.

Ступінь регламентації трудового процесу: Жорстко регламентовані. Відносно регламентовані. Слаборегламентовані.

25. Сутність і завдання організації праці

Організація праці є об'єктивною необхідністю і невід'ємною складовою трудової діяльності людини. Вона має сприяти вдосконаленню всіх процесів праці, виробничих структур для досягнення найвищої ефективності суспільного виробництва.

В умовах ринкової економіки на всіх рівнях управління можна виділити економічні та соціально-психологічні завдання щодо поліпшення організації праці.

Економічні завдання передбачають досягнення максимальної економії живої та уречевленої праці, підвищення продуктивності, зниження витрат у процесі виробництва продукції і надання послуг належної якості.

Соціально-психологічні завдання передбачають створення таких умов праці, які б забезпечували високий рівень працездатності зайнятих у виробництві. Крім того, працівники мають одержувати задоволення від роботи, яку виконують.

Організація праці регулюється положеннями трудового права. У межах цих законодавчих актів здійснюються трудові відносини між власниками підприємства і найманими працівниками.

Існує декілька підходів до трактування сутності організації праці. Найприйнятнішим для малого підприємства є визначення організації праці як сукупності процесів і дій зі встановлення чи вдосконалення порядку здійснення трудового процесу та об'єднання людей, що разом реалізують певну програму або мету і діють відповідно до розроблених правил та процедур. Організація праці є об'єктивною необхідністю і невід'ємною складовою трудової діяльності людини. Вона сприяє вдосконаленню усіх процесів праці, виробничих структур для досягнення найвищої ефективності функціонування малого підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]