Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_OM.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
237.85 Кб
Скачать

20. Розробка асортиментної та інноваційної політики підприємства

Формування асортиментної політики підприємства спрямоване на найбільш повне задоволення попиту споживачів та забезпечення умов для прибуткової діяльності підприємства.

Підбір, планування та регулювання асортименту товарів базується на таких принципах:

1. Відповідності структури попиту споживачів району діяльності підприємства.

2.Комплексності задоволення попиту споживачів у межах вибраної ніші сегмента споживчого ринку.

3. Забезпечення потрібної широти, глибини та сталості асортименту.

4. Забезпечення умов для отримання цільового розміру прибутку.

Формування асортименту покликане створити умови для отримання підприємством необхідного прибутку. Це обумовлено тим, що рішення стосовно підбору асортименту визначають обсяг доходів підприємства від торгової діяльності, величину витрат обігу (в зв'язку з різною товарною витратоємністю), потребу в обіговому капіталі (у зв'язку з різною оборотністю запасів окремих товарів) та інших найважливіших господарсько-фінансових показників підприємства.

Тісний взаємозв’язок і сформовані пропорції розвитку між постійно здійснюваними на підприємстві функціями, положення підприємства на ринку, наукові вишукування визначають необхідність виділити еле- менти інноваційної політики підприємства:

1) наукові дослідження й дослідно-конструк- торські роботи (НДДКР), що складаються з науково- дослідницької політики, конструкторської політики, тех- нологічної політики;

2) маркетингова політика, що включає товарну політику, комунікаційну політику, збутову політику, політику ціноутворення, сервісну політику;

3) організаційна структура й культура підприєм- ництва, а також кадрова політика.

Задачі й функції елементів ІПП різні внаслідок розходження галузі інтересів структурних підрозділів підприємства, що реалізують ці елементи. Склад за- дач і функції елементів інноваційної політики підприє- мства полягають у вивченні існуючої ситуації, роз- робці політики, створенні механізмів її реалізації, здійсненні контролю за політикою, коректуванні ходу реалізації політики, аналізі ефективності реалізованої політики.

21. Процес оновлення продукції на підприємстві

Під впливом науково-технічного прогресу відбувається швидке старіння продукції. Одна продукція відкидається ринком, в то й час, як інша довгий час користується попитом у покупця.

Нова продукція (новий вид продукції) – виріб, що виготовляється вперше, також модернізований виріб, що отримав нову якісну характеристику.

Перед прийняттям стратегічного рішення щодо впровадження нового виробу ідентифікують стадію його життєвого циклу. У процесі ідентифікації одну стадію відрізняють від іншої за допомогою таких основних показників:

  • відсоток зростання обсягів продажу;

  • конкурентна позиція;

  • привабливість ринку тощо.

У сучасних умовах створення принципово нової продукції має базуватися на використанні маркетингових досліджень, відкриттів та винаходів. Це передбачає тісний зв’язок етапів наукових досліджень із стадіями підготовки виробництва. Планові роботи, які виконують у процесі розроблення, технічної підготовки та освоєння нової продукції можна поділити на такі види: науково-дослідні; конструкторські та технологічні; організаційно-планові; матеріально-технічного, економічного та соціально-психологічного характеру.

План оновлення продукції складають на основі завдань стратегічного плану підприємства. Він може містити такі розділи:

  • якісні та структурні зміни “портфеля” продукції підприємства;

  • економічна ефективність виробництва нової (оновленої) продукції;

  • норми і нормативи; виробництво та реалізація продукції;

  • матеріально-технічне забезпечення виробництва нової продукції;

  • персонал і оплата праці;

витрати виробництва нової продукції, прибуток, рентабельність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]