Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_OM.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
237.85 Кб
Скачать

55. Поняття якості продукції.

Успіх організації значною мірою визначається якістю товарів і послуг. Інакше кажучи, для досягнення успіху у своїй діяльності, компанія повинна забезпечити конкурентоспроможну ціну і якість на свої послуги.

Під якістю продукції розуміють сукупність властивостей, що зумовлюють її здатність задовольняти певні потреби споживачів відповідно до свого призначення. 

Ланцюг по­няття якості (рис.14.1) відображає три важливих аспекти якості. На етапі 1 якість означає той ступінь, коли послуги чи товари організації відповідають її технічним умовам. Цей аспект якості називають якістю відповідності технічним умовам виробницт­ва. На етапі 2 оцінюється якість конструкції.

Іншими словами, якість може відповідати технічним ви­могам фірми на технологію виготовлення виробу, але сама кон­струкція може бути як високої, так і низької якості. На етапі 3 якість означає той ступінь, на якому робота чи функціонуван­ня послуг чи товарів організації задовольняють потреби спо­живача. Цей аспект якості називається функціональною які­стю (якістю роботи, експлуатації).

Таким чином, послуги чи товари організації можуть відповідати внутрішнім технічним умовам виробництва (етап 1), сама конструкція товару може бути відмінною (етап 2), але послуга чи виріб може не задоволь­няти потреби споживача (етап 3). Усі три аспекти однаково важливі, тому недопрацювання в будь-якому з них може створити великі проблеми для фірми.

Властивість продукції — це об'єктивна здатність, що виявляється під час створення, експлуатації або споживання виробу.

Показник якості продукції — це кількісна характеристика однієї або декількох властивостей продукції, що становлять її якість, розглянуту щодо визначених умов її створення, експлуатації і споживання. Багато показників якості продукції є функціями її параметрів.

56. Система показників якості продукції, методи їх визначення

Показник якості продукції — це кількісна характеристика однієї або декількох властивостей продукції, що становлять її якість, розглянуту щодо визначених умов її створення, експлуатації і споживання. 1. За кількістю властивостей, які характеризуються: 1) Одиничні показники характеризують одну з властивостей продукції, можуть стосуватися як одиниці продукції, так і сукупності одиниць однорідної продукції. 2) Комплексні показники характеризують водночас кілька властивостей або одну складну, що складається з декількох простих. 3) Інтегральні показники відображають відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації продукції до сумарних витрат на її створення й експлуатацію.

2. За способом вираження: 1) У натуральних одиницях (кг, мм, балах та ін.) 2) У вартісному вираженні. 3. За етапом визначення значень показників: Прогнозні. Проектні. Виробничі. Експлуатаційні.

Найширше застосування під час оцінювання якості продукції виробничо-технічного призначення мають показники, згруповані за характерними властивостями. 4. За властивостями, які характеризуються:

1) Показники призначення характеризують властивості продукції, що визначають основні функції, для виконання яких вона призначена, і зумовлюють сферу її застосування. 2) Показники надійності характеризують властивості безвідмовності, довговічності, ремонтопридатності і здатності зберігатися. 3) Ергономічні показники характеризують систему "людина — виріб — середовище використання", враховують комплекс гігієнічних, антропометричних, фізіологічних та психологічних властивостей людини. 4)Показники економічності визначають досконалість виробу за рівнем витрат матеріальних, паливно-енергетичних і трудових ресурсів на його виробництво й експлуатацію (споживання). Це насамперед собівартість, ціна покупки, ціна споживання, рентабельність та ін. 5) Естетичні показники характеризують інформаційно-художню виразність виробу, раціональність форми, цілісність композиції. 6) Показники технологічності стосуються таких властивостей конструкції виробу, що визначають його пристосованість до досягнення оптимальних витрат під час виробництва, експлуатації і відновлення заданих значень показників якості. 7) Показники стандартизації й уніфікації характеризують насиченість виробу стандартними, уніфікованими й оригінальними складовими, які входять в його деталі, вузли, агрегати, комплекти і комплекси. 8) Екологічні показники визначають рівень шкідливих впливів на навколишнє середовище в процесі експлуатації або споживання виробу. 9) Показники безпеки характеризують особливості продукції, що забезпечують під час її використання безпеку людини (обслуговуючого персоналу) та інших об'єктів. 10) Узагальнюючі показники є середньою величиною, що враховує кількісні оцінки основних властивостей продукції та їх коефіцієнтів вагомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]