Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_OM.docx
Скачиваний:
59
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
237.85 Кб
Скачать

35. Нормований і ненормований роб. Час

Робочий час — установлений законом, колективним договором чи угодою сторін період, протягом якого працівник зобов’язаний виконувати роботу, обумовлену трудовим договором. Тривалість робочого часу працівника обчислюється кількістю годин, які він має відпрацювати протягом певного календарного періоду.

Робочий час

Нормований

Ненормований

Час продуктивної роботи (витрачається на безпосереднє виконання трудового завдання)

Непродуктивна робота (виправлення браку)

Час підготовчо-заключних операції(одержання завдання, інструктаж, здавання готової продукції тощо). та  витрачається на догляд робочого місця, пов'язаний з виконанням змінного завдання, обслуговування роб місця

Втрати роб часу з вини працівника (розмови, ін.)

Час на відпочинок і особисті потреби ( НЕ врах перерву на обід. Час регламентованих перерв Г заздалегідь передбачений, об'єктивно необхідний. )

Втрати роб часу з орг.-тех причин (поламки, затримки ресурсів, перебоями постачання, несправністю устаткування; ін.)

Завдання керівника проаналізувати як працівник витрачає свій час і зробити так, щоб не було ненормованого часу

36. Аналітичний метод розрахунку обгрунтованих норм

При аналітичному (розрахунково-аналітичному) методі операцію попередньо розчленовують на елементи. Норму часу в цьому разі розраховують на кожний елемент операції. Цей метод нормування дає значно точніші результати, ніж сумарний. Він є основним методом для масового і серійного типів виробництва, тобто для тих умов, коли одна операція повторюється багато разів. В умовах індивідуального і дрібносерійного виробництва, коли операція повторюється кілька разів або й зовсім не повторюється, застосування трудомісткого аналітичного методу розрахунку норми часу економічно себе не виправдовує. Тому його застосовують лише для розрахунку норм на дуже складні операції.

Аналітичний метод має два різновиди:

Аналітично дослідницькі методи

Аналітично розрахункові методи

Експериментальні

Метод порівняння з типовими нормами

Методи спостереження: хронометраж, фотографування, фотохронометраж

Нормативний метод: за диференційованими та мікроелементними нормативами, за комплексними нормативами

  Під час використання аналітично-дослідницького методу вихідна інформація для розрахунку норм праці ґрунтується на результатах досліджень, проведених шляхом спостережень, аналізу технологічного і трудового процесів, проектування їх оптимальних варіантів і виробничо необхідних витрат часу для конкретних умов. Витрати робочого часу визначаються або шляхом безпосереднього вимірювання тривалості кожного елемента роботи і перерв у роботі, або методом вибіркового аналізу робочого часу. У найбільш розгорнутій формі з використанням сучасних методів мікроелементного аналізу і вимірювання робочого часу аналітично-дослідницький метод застосовується під час розробки систем базових нормативів.

аналітично розрахунковий метод передбачає встановлення необхідних витрат часу на операцію та ЇЇ окремі елементи за заздалегідь розробленими нормативами різного ступеня укрупнення міжгалузевого, галузевого і місцевого рівнів. Варто мати на увазі, що якщо машинні елементи операції та пов'язані з ними витрати часу вимагають технічного обґрунтування, оскільки вони зумовлені режимами роботи устаткування, то трудові — насамперед ергономічного і психофізіологічного обґрунтування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]