Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
O_M_Pazyak_O_A_Serbenska_M_I_Furduy_L_Yu.doc
Скачиваний:
1627
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.57 Mб
Скачать

340 Основи пунктуації

лася, озеро наше давно вийшло з берегів; холодні буруни б'ються люто об сумовиті стовбури, котяться через луг до нашої бригади, хлюпочуться перед нашим двором (Ю. Збан.).

Двокрапка вживається в таких випад­ках:

в Якщо друга частина складного речення пояснює, доповнює чи пояснює зміст першої: Мені відкрилась істина печальна: життя зникає, як ріка Почата (Л. Кост.); Давай дружити: то я до тебе, то ти мене до себе (н.- тв.).

в Якщо в першій частині є дієслова мовленнєвої чи мислеїшєвої діяльності типу знати, чути, бачити, розуміти, вирішувати, дивуватися, дивитися тощо, які разом з від­повідною інтонацією попереджають, що в наступній частині викладатиметься якийсь факт: Я знаю: слабкість

  • це одна з диверсій. А я ще в диверсантах не була (Л. Кост.); ... Нам —однієї прагнути мети: Крізь біль, крізь бруд, крізь тундру пронести Свого мистецтва полум'я високе (Г. Кочур).

в Коли в другій частині міститься причина або під­става того, про що говориться в першій: І взяти участь у битві Чубенкові не довелося: плацдарм відбив усі атаки, захопив дванадцять танків та панцирників, розгромив ущент білий корпус (Ю. Ян.).

Тире в безсполучникових реченнях ставить-

с я:

в Коли виражається швидка зміна подій чи раптовий наслідок або висновок: Ви одгортаєте рукою галузки яблу­невих верховіть, що заважають вам,аж три яблуні потрапили якось у цей закуток і розрослися тут напрочуд пишно (А. Любч.); Його не люблять —і це зрозуміло. Його боятьсяце його доля. Його неохоче пускають до солідних установ —це його службова голгофа (П. Заїр.).

в При зіставленні чи протиставленні змісту частин безсполучникового складного речення: Долають простір не істоти, не механізми і не звукипредмети, літери і ноти над головою, наче круки (В. Небор.).

я Якщо в першій частині зазначається час або умова того, про що говориться в другій: Проходив вартовийкроки лунко під склепінням коридору розміреногуп, гуп... (А. Гол.); Любиш смородину —люби й оскомину (н. тв.).

341

Пунктуація в складному реченні

Оскільки складні безсполучникові речення за відно­шеннями між компонентами можуть бути багато­значними, то на практиці часто спостерігається вживання тире замість двокрапки і навпаки.

•о- Вправа 63

Поясніть уживання формальних та семантизованих розділових знаків у безсполучникових складних реченнях.

  1. Хтось мовчки підвівся з-перед ясел волхва, І той озирнувся: з порога на діву Дивилась, мов гостя, зірниця Різдва (Ю. Андр.). 2. Вам зненацька кортить сказати їй втішне слово. Підійти отак близенько до людини й так сказати — це її, мабуть, трохи отверезить (С. Горд.).

  1. Всім, хто тоне й не знає, За що вхопитись, Хто вже з останніх Вибився сил: Попереджаю — я не колода, По­переджаю — я крокодил (Ю. Позаяк). 4. А істина ж така нудна: Усі слова збери, мій любий, — Душі не вичерпать до дна! (Є. Плуж.). 5. Й раптом тиша мені незнана Кривить сміхом покірний рот, — Ах, і в серці гаряча рана — Остогидлий всім анекдот! (Є. Плуж.). 6. Біло, біло довкола — аж очі мружаться маленькій дівчинці (А. Любч.). 7. Розвиднилось траві, — упали такі роси! (Л. Кост.). 8. Ти давно вже дружина другого, я ж — відомий вкраїнський поет (В. Сос.). 9. Не прав ведмідь, що корову з’їв, — не права корова, що в ліс пішла (н. те.). 10. Дурниці вареники й варениці — інша справа борщ: хоч поганий, так до біса! (н. те.). 11. Тоді в уявленні пересічного громадянина сфера послідовного вживання української мови в повсякденному житті була чітко детермінована — соціально і політично: нею послугову­валися колгоспне селянство, заокеанські емігранти і бур­жуазні націоналісти (В. Жит.). 12. Дорога котилася вниз; я рапгом від'гув красу глибокої ночі, гострі шпильки зво­рушення кольнули мої груди (Є. Гуц.). 13. А порядки в нього кругі, корабельні: протягом ночі — вахта, а на ранок вся оптика мусить бути в чохлах, двір підметений; на камбузі все повинно блищати. 14. І розсадник у мене був відповідний до тих можливостей: притиснувся біля хати —долонею накриєш (О. Гонч.).

Вправа 64

Поставте відповідні розділові знаки. Умотивуйте вживання коми й крапки з комою між компонентами безсполучникових речень. Накре- сліть схеми цих речень.


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]